USAs sanksjoner mot Russland rammer Exxon og åpner veien for Kina

0

USAs sanksjoner mot Russland rammer Exxon og åpner veien for Kina

Russlands største oljeselskap, det statseide Rosneft og den amerikanske oljegiganten Exxon offentliggjorde 27.09.2014 sine store oljefunn i Karahavet på russisk sokkel i Arktis. Igor Sechin, sjef for Rosneft, hevder at det er snakk om en oljeprovins på størrelse med de utviklede feltene i Saudi Arabia. Financial Times skriver at feltet i Karahavet er en gyllen mulighet for Exxon til å oppnå framtidig vekst. Selskapets strategiske allianse med Rosneft så ut til å bli akkurat det oljegiganten trengte.

MEN: På grunn av de sanksjonene som David S. Cohen, US Treasury Undersecretary for Terrorism and Financial Intelligence, annonserte 10.10.2014, kan det hele være forgjeves for Exxon. Selskapet kan nå bli tvunget til å trekke seg fra samarbeidet med Rosneft, og dermed pådra seg store tap, eller også vil det bli hardt straffet for å bryte med sanksjonene.

Og hvem står klare til å gå rett inn i det prosjektet Exxon har brukt så mye penger på å utvikle?
Ganske riktig: Kina. 1.09.2014 ble det kjent at Kina vil kjøpe en betydelig andel av Rosnefts datterselskap Vankor, og dermed ta direkte del i Russlands gigantiske nye oljeprosjekt. Russland har tradisjonelt vært forsiktig med å slippe utenlandske selskaper så tett inn på sine strategiske områder. Men de amerikanske sanksjonene har endret dette. Vladimir Putin sa at «Vi har vært forsiktige med å slippe inn utenlandske partnere, men naturligvis, for våre kinesiske venner finnes det ingen slike begrensninger.»

Så nok en gang later det til at den aggressive amerikanske utenrikspolitikken fører til de motsatte resultatene av det som var planlagt.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStill Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol
Neste artikkelNazistenes økende innflytelse i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).