Sorry USA, Kina er forbi, dere er nummer to!

0
Ifølge tall fra Det internasjonale pengefondet (IMF) vil Kina gå forbi USA og bli verdens største økonomi allerede ved utgangen av 2014. Dette er tall som er beregnet etter kjøpekraftsparitet (PPP). I nominell verdi vil USA fortsatt ligge litt foran. Nyheten er ikke akkurat slått stort opp i vestlige medier.
drage shenyang_edited-1
Forspranget vil øke raskt
En kjøpekraftsberegning viser hvor mye man får kjøpt for pengene i den økonomien det gjelder, og den gir derfor en mer presis styrkevurdering enn en nominell beregning av BNP. Ifølge IMFs beregninger etter denne metoden vil Kinas økonomi passere 17.600 milliarder dollar, mens USAs økonomi vil ligge litt under 17.400 milliarder dollar. Pengefondet mener at gapet mellom de to økonomiene vil øke raskt i årene som kommer. Allerede i 2020 ventes det at Kina vil passere 27.000 milliarder dollar mot USAs 22.000 milliarder.

Kina har klare mål – men snakker ikke høyt om dem

I 1998 hadde jeg gleden av å diskutere Kinas økonomi med sjefen for landets plankommisjon. Jeg spurte ham om hvor Kina ville være i 2050. (Det gir mening å stille slike spørsmål i Kina, for kineserne tenker i århunder.) Ville Kina ta igjen Norge i BNP per innbygger? – Å nei, sa sjefen for plankommisjonen, det vil vi ikke klare. Etter en kunstpause tilføyde han: – Men Australia, det skal vi klare.
Dette kan høres beskjedent ut. Men litt talloppklaring: I 1998 var Australias BNP per innbygger 75% av USAs. Kinas innbyggertall var fire ganger så stort som USAs. Det han egentlig fortalte meg var at Kina tok sikte på i 2050 å ha en økonomi som er tre ganger så stor som USAs – i all beskjedenthet. Men i tråd med Deng Xiaopings instrukser er dette noe man ikke snakker for høyt om.
I heftet Kina 1999 – Quo vadis? som inneholder data og analyser fra mitt besøk i 1998, skrev jeg:
Ikke så verst vurdert, kan man si.

De nye 10 største økonomiene

Financial Times har bearbeidet tallene fra IMF og lagd denne grafen som viser de nye ti største økonomiene i verden:

de nye topp ti økonomiene

Det betyr at det såkalte G7 blir stadig mindre relevant. To av G7-landene er nå ute av topp 10, nemlig Canada og Italia. Og fire av de fem BRICSlandene er inne på topp ti, pluss at Indonesia snart skyver Frankrike ned.

I en studie fra den russiske Avara-gruppa som ble publisert 28. september 2014 argumenteres det overbevisende for at de vestlige økonomienes resultater dessuten er holdt kunstig oppe av et ekstremt høyt gjeldsnivå. Avara har også gjort en beregning av styrkeforholdet mellom G7 og de kommende 7 fra 1990 til 2013. Og det er ikke et lystelig syn for de landene som gjerne liker å kalle seg «verdenssamfunnet»:

gdp g7 vs emerging 7

 

I august 2009 gjenomførte Pentagon sitt første økonomiske krigsspill. Krigsspill er en vanlig metode for å simulere militære konflikter. Det nye denne gangen var at det ikke var generaler og militærstrateger som gjennomførte krigsspillet. Det var økonomer, fondsforvaltere og bankfolk. Etter to intense dager var oppsummeringa klar: Kina vant, uten så mye som å trekke våpen!

Kina innhenter USA – og går forbi

I boka Sammenbruddet så jeg på den voldsomme forandringen av styrkeforholdene mellom stormaktene som har pågått de siste årene og som faktisk bare styrkes av den økonomiske krisa. Dette handler først og fremst om Kinas framvekst som en mulig ny supermakt i konkurranse med USA.

På mange områder har Kina for lengst gått forbi USA, bare les her.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDie Linke i Tyskland: Avslutt sanksjonene mot Russland NÅ!
Neste artikkel«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).