«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

0

«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

Avisa VG forteller om det interne spillet i den rødgrønne regjeringa forut for bombinga av Libya i 2011. Avisa viser at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre prøvde å få til en forhandlingsløsning via kontakter med Gaddafi, men at Jens Stoltenberg styrte mot bombing. Avisas kommentator Frithjof Jacobsen skriver:

Det norske F16-fly og deres mannskaper gjorde under krigen i Libya, var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig. Norge har ikke brukt mer brutal, militær makt siden andre verdenskrig. Beslutningen om å bruke noe av det aller skarpeste og mest ødeleggende Norge har av militærmakt, ble tatt under et betydelig tidspress.

Som kjent var den norske bombinga den fremste og mest aggressive som ble utført av NATO, og den ble helt avgjørende for at Libya ble ødelagt og landet lagt åpent for de islamistiske jihadistene som har herjet landet siden. Frithjof Jacobsen skriver videre:

Den norske militære innsatsen i Libya var svært populær i USA og i NATO. At et såpass lite land, tok så mange krevende og potensielt politisk farlige bombetokt, ga flere stjerner i boken. Mange av bombetoktene norske fly foretok var svært krevende, og kunne i verste fall krevet mange sivile liv. Ikke minst da bombene skulle slippes over tett bebygde områder i Tripoli og andre byer.

Men Stoltenberg ser ut til å ha vært sikker i sin sak. Norge skulle være med i fremste linje. Kanskje tenkte han mer på USA og NATO enn Libya da denne avgjørelsen ble fattet. Behovet for å være en tettere og bedre alliert med USA, kan ha påvirket avgjørelsen.

Resultatet var i hvert fall at Stoltenberg endelig fikk besøke USAs president i Det Hvite Hus, og at Norge rykket noen hakk opp på vennelisten i Washington D.C.

Og vi kan tilføye: Derfor fikk Stoltenberg jobben som generalsekretær i NATO.

 

 

Forrige artikkelSorry USA, Kina er forbi, dere er nummer to!
Neste artikkelKina går forbi USA i teknikk og vitenskap også
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).