«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

1

«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

Avisa VG forteller om det interne spillet i den rødgrønne regjeringa forut for bombinga av Libya i 2011. Avisa viser at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre prøvde å få til en forhandlingsløsning via kontakter med Gaddafi, men at Jens Stoltenberg styrte mot bombing. Avisas kommentator Frithjof Jacobsen skriver:

Det norske F16-fly og deres mannskaper gjorde under krigen i Libya, var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig. Norge har ikke brukt mer brutal, militær makt siden andre verdenskrig. Beslutningen om å bruke noe av det aller skarpeste og mest ødeleggende Norge har av militærmakt, ble tatt under et betydelig tidspress.

Som kjent var den norske bombinga den fremste og mest aggressive som ble utført av NATO, og den ble helt avgjørende for at Libya ble ødelagt og landet lagt åpent for de islamistiske jihadistene som har herjet landet siden. Frithjof Jacobsen skriver videre:

Den norske militære innsatsen i Libya var svært populær i USA og i NATO. At et såpass lite land, tok så mange krevende og potensielt politisk farlige bombetokt, ga flere stjerner i boken. Mange av bombetoktene norske fly foretok var svært krevende, og kunne i verste fall krevet mange sivile liv. Ikke minst da bombene skulle slippes over tett bebygde områder i Tripoli og andre byer.

Men Stoltenberg ser ut til å ha vært sikker i sin sak. Norge skulle være med i fremste linje. Kanskje tenkte han mer på USA og NATO enn Libya da denne avgjørelsen ble fattet. Behovet for å være en tettere og bedre alliert med USA, kan ha påvirket avgjørelsen.

Resultatet var i hvert fall at Stoltenberg endelig fikk besøke USAs president i Det Hvite Hus, og at Norge rykket noen hakk opp på vennelisten i Washington D.C.

Og vi kan tilføye: Derfor fikk Stoltenberg jobben som generalsekretær i NATO.

 

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

 1. Stoltenberg er en klassisk krigsforbryter men vil aldri matte sta til ansvar for Norges myrderier rundt om i verden-han myrder nesten bare sma,brune folk og de teller ikke.
  Den forste helten som bombet inne i Europa etter WW2 var jo ham sa hurra for frihet og demokrati…
  Sa mitt forslag-alle land med reellt diktaturstyre doper seg selv noe positivt og vakkert-eksempel :USA-frihetens land
  Cambodia-land of wonders
  Thailand-smilets land
  Norge-skammens land

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.