«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

0

«Stoltenberg var sikker i sin sak, bombet Libya og fikk mange stjerner i boka i USA»

Avisa VG forteller om det interne spillet i den rødgrønne regjeringa forut for bombinga av Libya i 2011. Avisa viser at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre prøvde å få til en forhandlingsløsning via kontakter med Gaddafi, men at Jens Stoltenberg styrte mot bombing. Avisas kommentator Frithjof Jacobsen skriver:

Det norske F16-fly og deres mannskaper gjorde under krigen i Libya, var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig. Norge har ikke brukt mer brutal, militær makt siden andre verdenskrig. Beslutningen om å bruke noe av det aller skarpeste og mest ødeleggende Norge har av militærmakt, ble tatt under et betydelig tidspress.

Som kjent var den norske bombinga den fremste og mest aggressive som ble utført av NATO, og den ble helt avgjørende for at Libya ble ødelagt og landet lagt åpent for de islamistiske jihadistene som har herjet landet siden. Frithjof Jacobsen skriver videre:

Den norske militære innsatsen i Libya var svært populær i USA og i NATO. At et såpass lite land, tok så mange krevende og potensielt politisk farlige bombetokt, ga flere stjerner i boken. Mange av bombetoktene norske fly foretok var svært krevende, og kunne i verste fall krevet mange sivile liv. Ikke minst da bombene skulle slippes over tett bebygde områder i Tripoli og andre byer.

Men Stoltenberg ser ut til å ha vært sikker i sin sak. Norge skulle være med i fremste linje. Kanskje tenkte han mer på USA og NATO enn Libya da denne avgjørelsen ble fattet. Behovet for å være en tettere og bedre alliert med USA, kan ha påvirket avgjørelsen.

Resultatet var i hvert fall at Stoltenberg endelig fikk besøke USAs president i Det Hvite Hus, og at Norge rykket noen hakk opp på vennelisten i Washington D.C.

Og vi kan tilføye: Derfor fikk Stoltenberg jobben som generalsekretær i NATO.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.