Riksrett

0
Stoltenberg rystet svenske partikolleger da han sa at bombinga av Libya var god trening for det norske flyvåpenet. Men blir han grillet på det?

Riksrett

Det er flere enn jeg som mener at Jens Stoltenberg burde stilles for retten på grunn av den ulovlige Libya-krigen. Jeg skrev her at han burde stilles for en krigsforbryterdomstol. Høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum argumenterer i Klassekampen for at Stoltenberg burde stilles for riksrett. Og det er naturligvis også riktig:

Avisen har en interessant nyhet 15. oktober. Statsminister Jans Stoltenberg skal på et møte i Sverige ha begrunnet den norske innsatsen med at det var fin trening for flyvåpenet. Svenskene skal
 angive
lig ha 
blitt
 provo
sert. Og
 det er 
det lett 
å bli,
 selv 
om 
man
 kan
skje kan ha lurt litt på om det nettopp var dette som var begrunnelsen den gang.

Norske fly slapp over 500 bomber over Libya i 2011. «Alle traff blink», sa forsvarssjef Harald Sunde i Klassekampen 12. april 2012. Skal vi forsøke å gjette hvor store ødeleggelser de voldte, hvor mange mennesker drept eller lemlestet? Tallet er i alle fall høyt. Det hele ble besluttet etter en ringerunde mellom noen sentrale politikere og noen SMS-er. I suveren forakt for Grunnlovens regler for å sette landets styrker på krigsfot.

Det er forferdelig at våre ledende statsmenn helt overser grunnleggende regler for utøvelsen av statsmakten, i dette tilfelle klart beskrevet i Grunnloven.Det er Kongen, det vil si i Statsråd, som kan bestemme dette, og det ligger også en begrensning i at dette bare kan skje til «Landets Forsvar». Jeg kan her vise til et instruktivt innlegg i avisen 14. september i år av professor Eirik Holmøyvik.

I et innlegg i avisen 16. november 2011 sa jeg at Stoltenberg for sin innsats den gang rettelig skulle ha vært stillet for Riksrett. Det kom aldri noe svar. Men synspunktet er like riktig i dag.

Gunnar Nerdrum, høyesterettsadvokat, Tromsø

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.