Ny studie: Big business kontrollerer public-TV i USA – også

0

En ny studie fra FAIR – Fairness and Accuracy in Reporting viser at de store korporasjonene og finanskapitalen er overveldende representert i styrene i de store offentlige TV-stasjonene. Public TV er de ikke-kommersielle selskapene, som altså i prinsippet ikke skulle være styrt av forretningsinteresser.

mediekontroll USA

Studien har sett på yrkene til styremedlemmene i WNET (New York City/Newark), WGBH (Boston), WETA (Washington, DC), WTTW (Chicago) og KCET (Los Angeles). Disse styrene har 182 medlemmer og av dem var 152, eller 84%, folk fra big business. Av dem har 138 sjefsjobber i næringslivet.

Mange av styremedlemmene er knyttet til korporasjoner som Boeing (militærindustri), Wells Farg (finans) og Citigroup (finans). 75 styremedlemmer, eller omtrent halvparten av dem fra big business kommer fra de stor finansselskapene. 24 er finansadvokater.

WTTW og WNET har begget 92 prosent businessfolk i styret. KCET har 80 prosent og WETA 73 prosent.

FAIR skriver at spørsmålet om kontroll over publicTV ble aktualisert av filmen Park Avenue: Money, Power and the American Dream i 2013. Den satte søkelyset på hvordan de superrike som bor i Park Avenue kontrollerer mediene, og blant dem styremedlem og sponsor David Koch i WNET. Han er en av to brødre som eier Koch Industries, det nest største privateide selskapet i USA. De er kjent for sine sterkt høyrorienterte standpunkter og er de største sponsorene av høyreorienterte tenketanker, spesielt dem som går imot offentlig helseforsikring og tiltak mot global oppvarming.

I følge New Yorker tapte WNET et stort tilskudd fra Koch på grunn av den filmen. Så droppet PBS støtten til filmen Citizen Koch (med åpenbar henvisning til klassikeren Citizen Kane) fordi den nettopp undersøkte Koch-familiens politiske makt.

Denne kontrollen over publicTV kommer i tillegg til at finanskapitalen og de store korporasjonene over de private TV-selskapene.

Ekstrem maktkonsentrasjon

I følge amerikanske undersøkelser var det i 1983 50 selskaper som eide 90% av mediene i landet. Allerede det var en veldig sterk maktkonsentrasjon. Men hvordan ser det ut i dag? I 2011 var det seks selskaper som kontrollerte 90% av mediene.

De seks selskapene var General Electric, som blant annet eier NBC og Universal Pictures, Newscorp, som blant annet eier Fox og Wall Street Journal, Disney, som blant annet eier ABC og Pixar, Viacom, som blant annet eier MTV og Paramount Pictures, Time Warner, som blant annet eier Tima, Warner Bros og CNN og CBS, som blant annet eier 60 Minutes.

De seks medegganene  USA. Kilde: http://corporatemediaexposed.com/who-owns-the-media/

De seks mediegigantene i USA. Kilde: http://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6

Disse mediegigantene består av tilsammen 232 selskaper. Det er altså 232 toppsjefer som kontrollerer mediehverdagen til 277 millioner amerikanere. Disse selskapene hadde i 2010 ei samlet omsetning på 275,9 milliarder dollar. Det er mer enn Norges bruttonasjonalprodukt.

Disse selskapene eier mediebedrifter av en eneste grunn, og det er å akkumulere profitt for sine eiere. De har ingen grunn til å drive gravende eller kritisk journalistikk for avsløre maktmisbruk eller undertrykking. Deres eiere og annonsører har heller ingen interesser av at deres lesere og seere reagerer på den økonomiske krisa eller de voldsomt økende klasseskillene ved å gjøre opprør på noen som helst måte. Her trengs ingen konspirasjonsteorier. Dette er de 0,01% som tjener grovt på den politikken som føres.

Men makta er mer konsentrert enn som så

Den virkelige kjernen i dette systemet er mye mindre enn de 232 selskapene. Jeg har sett på de ti største eierne i disse seks mediemonopolene. Og bildet er ikke til å ta feil av. Jeg har lagd en oppstilling over samtlige av disse eierne og sortert dem etter hvem som er eiere i flest av disse mediegigantene. Og her der lista:

Selskap Antall
BlackRock Fund Advisors 6
State Street Corp 6
Vanguard Group, Inc. 6
Fidelity Management and Research Company 5

Og hvilke selskaper er blant de største eierne i samtlige av de sju største bankene og finansinstitusjonene i USA (og verden)? Hvem er største eiere i JP Morgan, Bank of NY Mellon, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs og Morgan Stanley? Jo, nemlig:

BlackRock Fund Advisors
State Street Corp    
Vanguard Group, Inc.    
Fidelity Management and Research Company

Forrige artikkelTysk industri blør for Obama
Neste artikkelBarentshavet under angrep
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).