Krigerstaten Norge på ville veier

13

Det begynner å bli en stund siden vi hørte om «fredsstormakten Norge». Det var Øystein Djupedal (SV) som lanserte det begrepet i 2009 ved starten av de rødgrønnes andre periode. Faktum er at Norge nå deltar i sin åttende krig siden 1990 og at ikke minst de rødgrønne bidro til å gjøre Norge til en offensiv krigerstat gjennom sin ledende rolle i ødeleggelsen av Libya. Nå er vi med på enda en katastrofe – den såkalte krigen mot IS i Irak og Syria.

nato nei til krig

Blant de mestkrigende land i verden

I en artikkel i Dagbladet 8. september 2014 skrev Marielle Leraand og Stian Bragtvedt fra Rødt:

Det er ganske enkelt slik at Norge på ett eller annet nivå har deltatt med militært personell i alle USAs kriger etter 1990, fra Gulfkrigen mot Irak i 1991, via invasjonen i Somalia i 1993, krigen i Bosnia fra 1993-95, Kosovokrigen i 1999, Afghanistankrigen fra 2001 fram til i dag, Irakkrigen fra 2003 til 2011 til krigen mot Libya i 2011.

18. september 2014 ga regjeringa Solberg fullmakt til å sende norske styrker til krigen mot IS i Irak. Dermed er vi med i den åttende krigen på USAs side. Bare USAs helt spesielt lydige bikkje, Storbritannia, ligger én krig foran «fredsstormakten». Sett i bakspeilet kan det tenkes at et av de rødgrønnes viktigste bidrag var å konsolidere og styrke Norge som krigerstat. I tråd med Stoltenbergs praksis er Stortinget reduserte til gummistempelsvingere som etterpågodkjenner regjeringas kriger. Grunnloven egner seg tydeligvis godt som toalettpapir.

Riktignok måtte Erna Solberg, Ine Marie Strøm Eriksen og Børge Brende svelge den fornærmelsen at Norge ikke ble innkalt på USAs møte med de lydigste for å forberede krigen. Men de er kommet løpende etter for å forikre om vår absolutte underdanighet.

Stoltenberg – våpenindustriens mann

Jens Stoltenberg, som i følge offentlig visdom i Norge fra Klassekampen til VG, tilhører «venstresida», har tiltrådt som NATOs generalsekretær, og hans første mål er tydeligvis å gjennomføre USAs direktiv om at medlemslanda skal bruke minst 2% av bruttonasjonalbudsjettet på miltærvesenet.

– Polen bidrar betydelig til NATOs kollektive sikkerhet. Jeg ønsker å gi dem en anerkjennelse for det, sier Stoltenberg om valget av Warszawa som første reisemål som generalsekretær.

Mens Europa har vært preget av forsvarskutt i flere år, har polakkene fortsatt å snakke om investering og modernisering.

– Det er land som nå er i full gang med å nå målet om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. Også Polen har stramme budsjetter og tatt vanskelige økonomiske valg, men likevel greier de å gjøre det som alle de 28 landene har sagt at de skal gjøre, sier Stoltenberg.

La oss se på hva dette faktisk betyr. Her er en graf som viser NATO-landas militærutgifter i forhold til BNP:

military spending NATO

Som man kan se betyr Obamas direktiv som den «venstreorienterte og grønne» Stoltenberg nå skal gjennomføre at alle NATO-land unntatt fire må øke sine militærutgifter, både i reine tall og i andel av sin egen økonomi. Det betyr for eksempel at Norge må øke militærutgiftenes andel med nesten 50%! Et land som Spania, som har 55% ungdomsarbeidsløshet og den djupeste krisa i manns minne, skal i følge Stoltenberg øke militærutgiftenes andel av økonomien med over 100%. Dette er mildt sagt perverst.

På topp i militærutgifter per innbygger

Myten om «fredsnasjonen Norge» blir svært vanskelig å opprettholde hvis vi så vender blikket mot den samla opprustninga. Vi har bare seks land foran oss når det gjelder militærutgifter per innbygger. Foran oss har vi tre oljediktaturer, Israel og USA. Det er i dette selskapet vi har havnet, og flykjøpet kommer til å sørge for at vi blir der i mange år framover. Er det dette det norske folket ønsker? Er det dette de rødgrønne mente da de snakket om «Norges innsats for fred og forsoning«?  Faktum er at Norge er blitt en krigerstat.

Militærutgifter per innbygger

Våpenindustrien gleder seg

De som har grunn til å glede seg er først og fremst det militær-industrielle kompleks. I Norge betyr det særlig den såkalte Kongsberg Gruppen, som har økt sin aksjeverdi på Oslo børs siste år med 26% og det halvstatlige Nammo, som økte sitt våpensalg i 2013 med 12%, men som med krigen i Ukraina og Syria og NATOs voldsomme opprustningsplan går enda mer gylne tider i møte.

– – –

Les mer om hvordan Norge har gått fra relativt fredelig sosialdemokratisk velferdssamfunn til en stadig mer aggressiv krigerstat i boka Blod, olje og våpen. Norsk imperialisme.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Hvordan blir en «NATO-sjef»? Kun i kraft av politisk og sosial kompetanse? Neppe. Stoltenberg har blitt godtatt fordi han med sine kommunikative evner og totale mangel på prinsipper kan brukes av enhver som betaler godt nok til å reklamere for «mer demokrati og mer åpenhet». Stoltenberg med sine evner for PR, kan klare å selge en hvilken som helst krig som en «humanitær invasjon».

  • Det kommer jo godt med å betale milliarder på forskudd for fly, man ikke helt viste kunne fly.

 2. Det sier litt om hvor sosialdemokratiet har havnet. Noe av det viktigste for arbeiderbevegelsen var før å bekjempe krig. Men vi har sett tidligere, ikke minst ved utbruddet av den første verdenskrigen hvordan lederne sviktet totalt. Så bombe Jens går i svikernes spor! Har lest om hjelpearbeidere som gir uttrykk for at det ikke lenger er populært å være norsk. Folk rundt i verden følger med. Så noen slags «Fredsnasjons status» har vi nok ikke lenger.

 3. USA er konk. Vi trenger allierte i en ny usikker verden. Og vennskap er ikke gratis:) Hvorfor ikke ta det forsiktig vi kan bli Tibet 2 (ironi). Mer våpen!! og mer dialog pluss allianser:)

 4. Du spør (retorisk) om det er dette det norske folket ønsker. For de store partiene, dvs Høyre, FrP og Arbeiderpartiet, er det uinteressant hva det norske folket mener og ønsker om de virkelig store og viktige spørsmålene. Hvordan hadde det vel gått med dem om de virkelig skulle gjort spørsmål som EU-medlemskap, EØS-avtalen, den nye «forsvars»politikken, privatisering, sosial dumping og mål- og resultatstyring til hovedssaker i valgkampen? Høyre og Arbeiderpartiet ville ha blitt redusert til småpartier. Nei, bedre å vise til at det er enighet i Stortinget og fortsette å utvikle politikken og sette den ut i livet uten offentlig diskusjon.

  Sjølsagt er det enighet i Stortinget om disse sakene. Siden de ikke blir gjort til hovedsaker i valgkampen, gjør partiene som de vil, og det blir enighet i Stortinget. Og siden det er enighet i Stortinget, trenger ikke partiene å gjøre disse spørsmålene til hovedsaker i valgkampen. Slik reproduserer systemet seg sjøl. Skal denne rundgangen brytes, må det skje utafra, med ikke-parlamentariske krefter og midler. «Gatas parlament», som det så foraktelig har blitt kalt.

 5. Godt poeng av Plahte. Hva folk faktisk ønsker er uvesentlig for jerntriangelet Ap-Høyre-Frp. De har sin agenda uansett. Det eneste som kan forandre på dette, er at folk begynner å ordne opp sjøl. I fellesskap, ikke hver for seg.

 6. Kun Estland, Hellas, De forente Statene og det Forente Kongeriket har et militærbudsjett på 2 % av Brutto Nasjonal Produkt. Jens Stoltenbergs mål, NATO’s agenda er å høyne militærbudsjettene i alle NATO landa til dette nivået. Hvor mye penger er det egentlig snakk om i dollar, euro og kroner. Hvordan vil en slik militarisering se ut? Hvordan argumenterer Jens Stoltenberg for dette? Og hvorfor er det ingen som konfronterer ham med spørsmålet om hvordan dette henger sammen med den sosialdemokratiske idéen han forfekter?

  • Hvorfor konfronterer ingen Stoltenberg på dette? Et meget betimelig spørsmål. Finnes det kritiske medier i Norge?

 7. […] Kongressen gir presidenten fullmakt til å «forsyne Ukraina med dødelig og ikke-dødelig forsvarsmateriell, tjenester og trening som trengs for effektivt å kunne forsvare sitt territorium og sin suverenitet». Som NATO-land er det viktig for Norge å merke seg følgende: Kongressen «oppfordrer (som i pålegger, min merknad) NATO-allierte og USAs partnere i Europa og andre nasjonaer til å avbryte ethver militært samarbeid med Russland, inkludert å forby salg av dødelig og ikke-dødelig militært utstyr til Russland – og bekrefter USAs forpliktelser under NATOs paragraf 5 og ber NATO-landa sørge for sin fulle andel av de ressursene som trengs til det kollektive forsvaret.» (Det siste har jo Jens Stoltenberg sagt at han skal jobbe hardt for å få til, altså en storstilt opprustning.) […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.