FNs Ban Ki-Moon arbeidet for å svekke kritikk av Israel

0

FNs Ban Ki-Moon arbeidet for å svekke kritikk av Israel

Wikileaks avslørte 3. oktober 2014 at FNs generalsekretær Ban Ki-Moon drev et hemmelig samarbeid med Israel for å svekke virkningen av FNs undersøkelseskommisjon som kritiserte Israel for brudd på menneskerettighetene i Gaza i 2008–2009.

Rapporten fra undersøkelseskommisjonen viste at Israel Defence Force (IDF) hadde en direkte rolle i sju av ni angrep på FN-bygninger i Gaza og beskyldte Israel for å he brutt FNs immunitet og ukrenkelighet.

I følge Wikileaks snakket Susan Rice, sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus minst fire ganger med Ban Ki-Moon for å «diskutere sine bekymringer over undersøkelseskommisjonens rapport».

Først snakket Rice med Ban og ba ham om å ikke inkludere anbefalingene i sammendraget av rapporten som skulle legges fram for sikkerhetsrådet 5. mai 2009. Da svarte Ban at «det var begrenset hva han kunne gjøre siden undersøkelseskommisjonen var uavhengig, det var deres rapport og deres anbefalinger, så han kunne ikke endre dem».

I den andre samtalen «oppfordret Rice generalsekretæren på det sterkeste å gjøre det klart i sitt følgebrev når han overførte sammendraget til sikkerhetsrådet at anbefalingene … ikke ville gi grunnlag for oppfølging.»

Ban svarte at «hans stab arbeidet med den israelske delegasjonen med teksten til følgebrevet».

Det er jo interessant å få dokumentert at USA og Israel også behandler FNs generalsekretær som en tam ape.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKrigerstaten Norge på ville veier
Neste artikkelTysk industri blør for Obama
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).