Vil Solberg-regjeringen kaste folkeretten ut vinduet og krige med USA?

0
Marielle Leraand
Marielle Leraand

(Artikkelen er først publisert i Radikal portal.)

Man skulle ikke tro det var mulig. Men nå blir det atter en gang duka for en USA-leda bombekrig i Midtøsten. Og protestene er mindre enn noen sinne…

Med ISIL-videoer på youtube som kan skremme vannet av den mest hardhuda, har Vestens befolkning nå nærmest venta med folda hender på «redninga» fra USA. At denne «redninga» igjen er bombefly over sivile områder, er det få som diskuterer. Det blir liksom viktigere i denne dramaturgien – koste hva det koste vil – å fortest mulig fjerne monsteret ISIL. Det er likevel forbløffende lite refleksjon omkring hva ISIL er og hvem som har bidratt til å bygge opp dette uvesenet.

Hunden som glefser etter sin egen hale?
På Stop the War coalition sine sider kan man lese om at ISIL har fått sine finanser fra de eneveldige monarkiene i Gulfstatene, anført av Saudi-Arabia som den desidert største bidragsyter. http://www.stopwar.org.uk/news/eight-facts-everyone-should-know-about-the-rise-of-isis-and-the-new-war-in-iraq Det er snakk om et maktpolitisk spill opp mot Iran, hvor Saudi-Arabia ønsker å svekke Irans venner. Derfor har de lenge støtta Islamsk Front og ISIL i Syria med våpen. At USA via CIA har gjort det samme, både direkte til ISIL, samt indirekte via Syrias Free Syrian Army, tales det forsvinnende lite om i mediene.

Les også: Våre venner de islamistiske fundamentalistene

Muligens fordi mediene ikke ser noen grunn til å spekulere i USAs hensikter. Det kan jo unektelig virke som hunden som jager og glefser etter sin egen hale, Men det kan dessverre også være langt mer åpenbart: USA har, i likhet med de sunnimuslimske eneveldige monarkiene i Gulfen, lenge ønska å fjerne Irans bestevenn i nærområdet: Assad i Syria. For å gjøre det har de fora opprørsgrupper med våpen og lønningsposer. Dette er god gammel proxy-taktikk: pøs inn våpen til opposisjonen og håpe at ingen ser og anklager det eller de landene som egentlig har blodet dryppende fra hendene.

Børge Brende åpner for deltakelse i folkerettsstridig bombekrig
Å levere våpen inn på en side i en borgerkrig er et soleklart brudd på Folkeretten, og som både Storbritannia, Frankrike, Tyrkia og USA har gjort i Syria i lang tid. Men det har vært påtakelig musestille fra det norske Stortinget om dette folkerettsbruddet, og det har kan hende svekka dømmekraften når en ny situasjon oppstår hvor vi må ta standpunkt til nok et folkerettsbrudd utført av våre «allierte».

Det er ikke overraskende, men likefullt et himmelropende mesterstykke i hykleri når Børge Brende og regjeringa nå åpner for norsk krigsdeltakelse dersom Norge blir spurt av USA. Brende var mann som gjorde seg høy og mørk for noen måneder siden da Russland brøt Folkeretten da de annekterte Krim. Han har også senere ved flere anledninger fordømt Russlands innblanding i den ukrainske borgerkrigen. Men det er klart: er det vår kjære venn Obama som ringer så går nok Brende med på hva som helst. Folkerett? Nei er det så viktig da?

Det som er realiteten on-the-ground er at IS-baser inne i Syria skal bombes, med eller uten samtykke fra den syriske regjeringa. Samtidig gjøres det klart at syriske regjeringsstyrker ikke skal få anledning til å rykke fram der IS slås ned. Det er den «moderate» opposisjonen, inkludert de saudistøtta salafistene i Islamsk Front, som skal rykke inn. Dersom den syriske regjeringa ikke aksepterer dette, vil syriske regjeringsstyrker også bli bomba, og det er åpenbart at det er hva som kommer til å skje.

Les også: Den nyttige fienden

Parallelt med bombinga, trappes væpninga av de «moderate» opprørsgruppene i Syria videre opp, og det samme gjør «treninga». «Trening» er kode for innsending av spesialstyrker. Spørsmålet er så hvordan Iran og Russland kommer til å reagere på en slik folkerettsstridig intervensjonskrig i et land som de ser som en helt essensiell strategisk alliert.

Børge Brende sier at vi skal diskutere det denne ganga dersom Norge blir spurt om å bidra i krigen. Det er bra at han vil diskutere, men det kan virke merkelig at det i det hele tatt er noe å diskutere: Skal vi velge å bli kjeltringer ifølge Folkeretten eller skal vi la det være? Veier fremdeles USA-lojaliteten tyngre enn regelrette lovbrudd? Norge har deltatt militært i samtlige av USAs kriger etter 1990. Men greier vi å stanse norsk deltakelse i denne?

Forrige artikkelSharia-politiet i Wuppertal
Neste artikkelObama bryter USAs grunnlov grovere enn Bush