Hvorfor investerer Qatar i jihadistene i Syria?

8
John Kerry sammen med sine allierte diktatorer

Det lille oljediktaturet Qatar, som er verdens rikeste land, har i følge Financial Times investert tre milliarder dollar i jihadistene i Syria. For Qatar, som er verdens tredje største gassprodusent, er dette ikke noe stort beløp. Men det har gjort grupper som IS rike på penger og våpen. Qatar er forresten en del av Obamas «allianse av de villige» som skal føre an i kampen mot IS.

John Kerry sammen med sine allierte diktatorer
John Kerry sammen med sine allierte diktatorer

Absolutt enevelde med store ambisjoner

Med sine 1,7 millioner innbyggere, hvorav 20% qatarier, er ikke Qatar mye til stormakt. Med en stående styrke på snaue 12.000 mann er heller ikke landet særlig til militærmakt. Dette hindrer ikke emiren/Qatar i å drive imperialisme i stor målestokk. Inntil det siste har denne imperialismen i all hovedsak bestått i kapitaleksport. Fondet eier betydelige andeler i Barclays (en av verdens største banker, hovedkvarter i London), den sveitsiske banken Credit Suisse , i 2010 kjøpte de Harrods i London, de investerer tungt i eiendom i England, blant annet i London Olympic Park, Renzo Piano-skyskraperen The Shard, og ellers i luksusmerker som Vuitton, Moet, Hennesy, Porsche. De har kjøpt den franske fotballklubben Paris Saint-Germain, men mislyktes med Manchester United og Everton. I januar 2014 kjøpte Qatars væpnede styrker femstjerneskotellet Renaissance i BarcelonaQatar prøver å skaffe seg andeler i det europeiske fly- og våpenselskapet EADS (Airbus, Ariane m.m.).

Olje- og gassintektene har skapt et av verdens største investeringsfond, som emiren bruker som et effektivt politisk våpen.

Investering i krig

Det er en kjent sak at jihadistene i Libya fikk våpen og penger fra Qatar. Disse gruppene var allerede kjent for CIA som de viktigste rekrutteringskildene av jihadister til Afghanistan. Jihadistene fungerte som NATOs infanteri under krigen mot Libya og bidro til å gjøre krigen ekstra grusom. Etter Ghaddafis fall har jihadistene i Libya forsynt sine likesinnede i Mali med våpen. Hillary Clinton har innrømt at den gruppa som gjennomførte terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas var væpnet fra Libya. Sommeren 2012 gikk den franske ukeavisa Le Canard Enchainé ut med påstander om at Qatar skaffet penger og våpen til jihadistene i Nord-Mali. Dette ble også fulgt opp av Jeune Afrique.

Og det finnes ingen som helst tvil om at Qatar, Saudi-Arabia og andre oljediktaturer forsyner jihadister med våpen for å ødelegge Syria. New York Times sier til og med at mesteparten av våpnene fra Saudi-Arabia og Qatar til Syria går til å væpne jihadistene.

Men hvorfor investerer Qatar i et regimeskifte i Syria?

Svaret på dette spørsmålet ligger i dagen. Det handler om penger, det handler om olje og gass. Bortsett fra Kina er det energifattige Europa Qatars viktigste marked. Men Qatar er innesperret ved Den persiske gulfen og transportveiene til sjøs er sårbare. Derfor ønsker oljediktaturet seg rørledninger de kan kontrollere fram til Middelhavet. Den løsninga emiren åpenbart satser på er å styrte Assads regime i Dasmaskus og sette inn et wahabittisk marionetteregime i stedet. Dermed kan olje og gass føres fra Qatar via Saudi-Arabia og Jordan fram til Aleppo i Syria (se kart).

qatar pipeline

Allianse med Tyrkia

Dette forklarer også delvis hvorfor Qatar og Tyrkia er så nære allierte og begge større jihadistene i Syria. Ledningene fra Qatar gjennom Syria kan enkelt føres videre til Tyrkia og knyttes til ledningsnettet der. Det vil også styrke Tyrkias rolle som transittstormakt i regionen.

Allianse og fiendskap med Saudi Arabia

Geografien sier alt om hvor avhengig Qatar er av Saudi Arabia for å få disse planene til å fungere. Uten Saudi Arabias støtte faller hele prosjektet. Derfor er begge de to landa de viktigste sponsorene for jihadistene i Syria, inkludert IS. Men samtidig er de rivaler. Qatar støtter Det arabiske brorskapet, og var den økonomiske hovedkrafta som førte brorskapet til en kortvarig seier i Egypt. Da brorskapet og Morsi ble styrtet i et militærkupp, var Saudis Arabia den viktigste støttespilleren for kuppet.

I mars 2014 truet Saudi Arabia med å blokkere nabolandet Qatar til lands og til vanns hvis Qatar ikke brøt forbindelsen med Det muslimske brorskapet, stenger Al Jazeera og utviste de to amerikanske tenketankene Brookings og Rand.

Det var den saudiarabiske utenriksministeren Saud bin Faisal som kom med denne trusselen på et møte i Gulf Cooperation Council. Militært er Saudi Arabia knusende overlegen sin lille nabo, så truslene var høyst reelle.

Obamas allianse av de villige

De groteske og spektakulære henrettelsene til IS har gjort at Obama har fått dekning i opinionen til å gå til krig mot IS. Men opinionen gir ham ikke støtte til å ha «amerikanske støvler på bakken» i denn krigen. Derfor har han etablert en ny allianse av de villige som skal bekjempe IS. Og det er ingen ringere enn de samme oljediktaturene som har finansiert og væpnet syriske jihadister, og deriblant IS. I denne krigen skal «moderate» syriere trenes opp av USA og Saudi Arabia. Det vil neppe bli lagt mye vekt på at de akkurat er syriere, like lite som det vil være så viktig at de er «moderate».

Dette er altså ikke en krig for menneskelige verdier eller humanisme, eller hva nå State Department og deres lakeier i pressa måtte si. Den handler og olje og gass. Og for USA handler den også om å styrte Assad for å svekke hans allierte i Iran, og ikke minst for å stenge den russiske flåtebasen i Tartus i Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Takk skal du ha for en god oppsummering av situasjonen. Målet er tydeligvis uforandret, å styrte Assad. Taktikken er ny.

  Spørsmålet jeg stiller meg, er hvordan Norge kan få seg til å støtte en konflikt som innebærer en potensiell konfrontasjon med Russland, alliert med Syria, støttet av China og Norges nabo i Nord.
  Har merket meg Tysklands avventende holdning. Virker klokt. Ville føle meg mere konfortabel dersom Norge gjorde det samme.
  Et tankekors i denne forbindelse er, hvor sårbare våre oljeinstallasjoner i Nordsjøen er.

  Vi er neppe tjent med å delta i en konflikt der Russland deltar på motsatt side, hvilket også gjelder Ukraina og De Baltiske Statene.
  Presse og Storting er tause De vet tydeligvis at krigen kommer, og at Norge er styrt av krefter utenfor landet som bruker oss i et større spill.

  Har vært inne på det tidligere. 22/7 kan ha banet veien for dette. Breivik var ikke alene, og mange politikere og presse har kompromittert seg for å holde sannheten skjult. Spesialister på terror har pekt på at operasjonen følger et klassisk mønster som etterretningsorganisasjonene bruker for denne typen «false flag events».

 2. Interresant at Qatar har kjøpt Harrods. Stedattera til en kamerat av meg studerer i London, og hun bemerka at det jobber veldig mange muslimer på Harrods. Da snakker vi praktiserende muslimer, ikke «muslimer» som er like muslimske som en gjennomsnitts hedmarking er «kristen». Det er jo naturlig at Qatar-oligarkene gjerne vil ansette praktiserende muslimer; da får de arbeidsfolk de har full kontroll på. Kanskje de til og med har en bedriftsimam som passer på at arbeiderne holder seg unna sekulære fagforeninger og annen styggedom. Burkakapitalisme. Innpakninga er muslimsk, men under overflata er det plain old capitalism.

  • Jeg har visst lagt inn to kommentarer om samme sak her. Det kommer av at den første jeg sendte ble avvist, så jeg skrev en til. Virker som det er noe krøll med en server eller noe sånn.

 3. Godt at noen har tatt seg tid til å samle noen av trådene i det som skjer i midtøsten.
  Ikke mye trådsamling i norske aviser, vert fall.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.