Hvorfor investerer Qatar i jihadistene i Syria?

0
John Kerry sammen med sine allierte diktatorer

Det lille oljediktaturet Qatar, som er verdens rikeste land, har i følge Financial Times investert tre milliarder dollar i jihadistene i Syria. For Qatar, som er verdens tredje største gassprodusent, er dette ikke noe stort beløp. Men det har gjort grupper som IS rike på penger og våpen. Qatar er forresten en del av Obamas «allianse av de villige» som skal føre an i kampen mot IS.

John Kerry sammen med sine allierte diktatorer
John Kerry sammen med sine allierte diktatorer

Absolutt enevelde med store ambisjoner

Med sine 1,7 millioner innbyggere, hvorav 20% qatarier, er ikke Qatar mye til stormakt. Med en stående styrke på snaue 12.000 mann er heller ikke landet særlig til militærmakt. Dette hindrer ikke emiren/Qatar i å drive imperialisme i stor målestokk. Inntil det siste har denne imperialismen i all hovedsak bestått i kapitaleksport. Fondet eier betydelige andeler i Barclays (en av verdens største banker, hovedkvarter i London), den sveitsiske banken Credit Suisse , i 2010 kjøpte de Harrods i London, de investerer tungt i eiendom i England, blant annet i London Olympic Park, Renzo Piano-skyskraperen The Shard, og ellers i luksusmerker som Vuitton, Moet, Hennesy, Porsche. De har kjøpt den franske fotballklubben Paris Saint-Germain, men mislyktes med Manchester United og Everton. I januar 2014 kjøpte Qatars væpnede styrker femstjerneskotellet Renaissance i BarcelonaQatar prøver å skaffe seg andeler i det europeiske fly- og våpenselskapet EADS (Airbus, Ariane m.m.).

Olje- og gassintektene har skapt et av verdens største investeringsfond, som emiren bruker som et effektivt politisk våpen.

Investering i krig

Det er en kjent sak at jihadistene i Libya fikk våpen og penger fra Qatar. Disse gruppene var allerede kjent for CIA som de viktigste rekrutteringskildene av jihadister til Afghanistan. Jihadistene fungerte som NATOs infanteri under krigen mot Libya og bidro til å gjøre krigen ekstra grusom. Etter Ghaddafis fall har jihadistene i Libya forsynt sine likesinnede i Mali med våpen. Hillary Clinton har innrømt at den gruppa som gjennomførte terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas var væpnet fra Libya. Sommeren 2012 gikk den franske ukeavisa Le Canard Enchainé ut med påstander om at Qatar skaffet penger og våpen til jihadistene i Nord-Mali. Dette ble også fulgt opp av Jeune Afrique.

Og det finnes ingen som helst tvil om at Qatar, Saudi-Arabia og andre oljediktaturer forsyner jihadister med våpen for å ødelegge Syria. New York Times sier til og med at mesteparten av våpnene fra Saudi-Arabia og Qatar til Syria går til å væpne jihadistene.

Men hvorfor investerer Qatar i et regimeskifte i Syria?

Svaret på dette spørsmålet ligger i dagen. Det handler om penger, det handler om olje og gass. Bortsett fra Kina er det energifattige Europa Qatars viktigste marked. Men Qatar er innesperret ved Den persiske gulfen og transportveiene til sjøs er sårbare. Derfor ønsker oljediktaturet seg rørledninger de kan kontrollere fram til Middelhavet. Den løsninga emiren åpenbart satser på er å styrte Assads regime i Dasmaskus og sette inn et wahabittisk marionetteregime i stedet. Dermed kan olje og gass føres fra Qatar via Saudi-Arabia og Jordan fram til Aleppo i Syria (se kart).

qatar pipeline

Allianse med Tyrkia

Dette forklarer også delvis hvorfor Qatar og Tyrkia er så nære allierte og begge større jihadistene i Syria. Ledningene fra Qatar gjennom Syria kan enkelt føres videre til Tyrkia og knyttes til ledningsnettet der. Det vil også styrke Tyrkias rolle som transittstormakt i regionen.

Allianse og fiendskap med Saudi Arabia

Geografien sier alt om hvor avhengig Qatar er av Saudi Arabia for å få disse planene til å fungere. Uten Saudi Arabias støtte faller hele prosjektet. Derfor er begge de to landa de viktigste sponsorene for jihadistene i Syria, inkludert IS. Men samtidig er de rivaler. Qatar støtter Det arabiske brorskapet, og var den økonomiske hovedkrafta som førte brorskapet til en kortvarig seier i Egypt. Da brorskapet og Morsi ble styrtet i et militærkupp, var Saudis Arabia den viktigste støttespilleren for kuppet.

I mars 2014 truet Saudi Arabia med å blokkere nabolandet Qatar til lands og til vanns hvis Qatar ikke brøt forbindelsen med Det muslimske brorskapet, stenger Al Jazeera og utviste de to amerikanske tenketankene Brookings og Rand.

Det var den saudiarabiske utenriksministeren Saud bin Faisal som kom med denne trusselen på et møte i Gulf Cooperation Council. Militært er Saudi Arabia knusende overlegen sin lille nabo, så truslene var høyst reelle.

Obamas allianse av de villige

De groteske og spektakulære henrettelsene til IS har gjort at Obama har fått dekning i opinionen til å gå til krig mot IS. Men opinionen gir ham ikke støtte til å ha «amerikanske støvler på bakken» i denn krigen. Derfor har han etablert en ny allianse av de villige som skal bekjempe IS. Og det er ingen ringere enn de samme oljediktaturene som har finansiert og væpnet syriske jihadister, og deriblant IS. I denne krigen skal «moderate» syriere trenes opp av USA og Saudi Arabia. Det vil neppe bli lagt mye vekt på at de akkurat er syriere, like lite som det vil være så viktig at de er «moderate».

Dette er altså ikke en krig for menneskelige verdier eller humanisme, eller hva nå State Department og deres lakeier i pressa måtte si. Den handler og olje og gass. Og for USA handler den også om å styrte Assad for å svekke hans allierte i Iran, og ikke minst for å stenge den russiske flåtebasen i Tartus i Syria.

Forrige artikkelCondoleezza Rice forteller hva konflikten i Ukraina egentlig handler om
Neste artikkelEuropas russiske rulett
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).