Carl Bildt – en hycklare?

0
Anders Romelsjö

Carl Bildt stödde den fascistinfluerade statskuppen i Ukraina 22/2 och den därpå följande kuppregeringen. I den ingick 4 medlemmar från Svoboda och Högersektorn, som verkligen är fascistiska eller neonazistiska, på ett helt annat sätt än SD. Bildt förnekade detta och kallade dessa för ”nationalister”. Kuppregeringen, ett stark, sant ord, har förbjudit ett kritiskt parti som fick 10 % vid senaste valet. Den har satt sig i beroende av en för landet dålig, USA- och IMF-beroende ekonomi, och presidenten har bett USA om militär hjälp.carl bildt

På DN Debatt 13/9, dagen före valdagen går Carl Bildt till våldsam debatt mot SD, ett parti som i 9 fall av 10 i riksdagen röstat som Carl Bildt.
Bildt skriver bland annat: ”Lär av historien. Många som väljer SD gör det nog som missnöjesyttring snarare än att de delar det nästan fascistiska idéarvet i partiets botten. Men extremistiska tolkningsramar riskerar att normaliseras om SD får stort stöd. Anständiga medborgare ger helt enkelt inte sin röst till en sådan rörelse”.

Kommentar: Jag har inget till övers för SD. Men Bildt skriver detta om ett parti som i 9 fall av 10 har syn som han själv. Är det kanske Carl Bildt som inte är anständig, han som bagatelliserar verkliga fascistiska partier som Svoboda och Högersektorn i Ukraina? SD är inget fascistiskt parti.
* Bildt ”En tredje fara är att extremistiska tolkningsramar och beteenden normaliseras om Sverigedemokraterna ges ett stort röststöd.” Kommentar: Bildt har själv gått i bräschen för normalisering av extremistiska tolkningsramar!

* Bildt ”Drivkraften i mitt politiska engagemang har, precis som för så många i min generation, i hela mitt liv varit bekämpandet av totalitära ideologier och frihetsinskränkningar varhelst de kommit till uttryck.”
Kommentar: Bildt är hängiven anhägnare av USA:s utrikespolitik. Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.”

Så skönt att slippa Carl Bildt som utrikesminister!

Forrige artikkelObamas propagandatale til FN
Neste artikkel– En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise