– En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise

4

– En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise

Eina Takla skriver i Dagens næringsliv:

Verdensøkonomien kan være på vei mot en ny krise. Ifølge en rapport om verdensøkonomien som legges frem mandag, truer en kombinasjon av:

  • Rekordhøyt gjeldsnivå i verden
  • Svak økonomisk vekst på verdensbasis

Advarselen kommer i den 16. utgaven av «Geneva Report». Rapporten sammenstilles av International Centre for Monetary and Banking Studies (ICMB). Den er skrevet av et panel av erfarne økonoomer, inkludert tre tidligere sentralbanktopper.

Rapporten har tittelen «Gjeldsreduksjon! Hvilken gjeldsreduksjon?»

I motsetning til hva man tror har verden ikke begynt å redusere gjelda. Den globale gjeldsraten i forhold til BNP fortsetter å stige og setter stadig nye rekorder.

Den totale gjeldsbyrden, privat og offentlig, har økt fra 160 % av nasjonalinntekten i 2001 til nesten 200% av nasjonalinntekten i 2009 og 215% i 2013.

 I følge Det internasjonale pengefondet er verdens samlede gjeld økt med 30.000 milliarder dollar fra starten av finanskrisa i 2007, og utgjør nå 100.000 milliarder dollar. Verdens samlede BNP er ca. 70.000 milliarder dollar.
Så ikke bare har kapitalismen IKKE klart å løse de problemene som lå til grunn for den store økonomiske krisa fra 2008, men problemene er langt verre enn de var. Gjør klar for neste episode!
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Om världens samlade skulder är 100.000 miljarder dollar så måste det väl innebära att världens samlade tillgångar i form av skuldsedlar är 100.000 miljarder dollar. Med vanlig bokföring sätter man ena summan i debet och den andra i kredit, och saldot på världskontot blir därmed noll. Det här verkar vara mer ett politiskt än ekonomiskt problem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.