– En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise

0

– En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise

Eina Takla skriver i Dagens næringsliv:

Verdensøkonomien kan være på vei mot en ny krise. Ifølge en rapport om verdensøkonomien som legges frem mandag, truer en kombinasjon av:

  • Rekordhøyt gjeldsnivå i verden
  • Svak økonomisk vekst på verdensbasis

Advarselen kommer i den 16. utgaven av «Geneva Report». Rapporten sammenstilles av International Centre for Monetary and Banking Studies (ICMB). Den er skrevet av et panel av erfarne økonoomer, inkludert tre tidligere sentralbanktopper.

Rapporten har tittelen «Gjeldsreduksjon! Hvilken gjeldsreduksjon?»

I motsetning til hva man tror har verden ikke begynt å redusere gjelda. Den globale gjeldsraten i forhold til BNP fortsetter å stige og setter stadig nye rekorder.

Den totale gjeldsbyrden, privat og offentlig, har økt fra 160 % av nasjonalinntekten i 2001 til nesten 200% av nasjonalinntekten i 2009 og 215% i 2013.

 I følge Det internasjonale pengefondet er verdens samlede gjeld økt med 30.000 milliarder dollar fra starten av finanskrisa i 2007, og utgjør nå 100.000 milliarder dollar. Verdens samlede BNP er ca. 70.000 milliarder dollar.
Så ikke bare har kapitalismen IKKE klart å løse de problemene som lå til grunn for den store økonomiske krisa fra 2008, men problemene er langt verre enn de var. Gjør klar for neste episode!
Forrige artikkelCarl Bildt – en hycklare?
Neste artikkelBegynnelsen til slutten for norsk oljevirksomhet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).