Tørken i Kina

0

Tørken i Kina

Alvorlig tørke og brennende hete har ødelagt over en million hektar med åkerland i Kinas provinser Henan og Indre Mongolia. Og det ser ikke ut til at noen bedring er i sikte, melder nyhetsbyrået Xinhua. Henan opplever sin verste tørke på førti år med nedbørmengder under halvparten av det normale.

Den nordøstlige Mandsjuria-sletta, også kalt Kinas brødkurv, forsyner landet med store deler av det som trengs av mais, hvete og soyabønner. I Jilin-provinsen opplever ti av de viktigste kornfylkene en tørke som er så alvorlig at det snakkes om «null-høst». Naboprovinsen Liaoning opplever også unormalt kraftig tørke.

I Henan-provinsen har tørken ført til at 740.000 mennesker vil oppleve knapphet på drikkevann. Det er også snakk om at den avtalte økte matvareeksporten til Russland kan komme i fare. Tørken er verre enn den alvorlige tørken i 2010–2011.

China Daily melder at tørken kan gjøre at den veksten i jordbruksproduksjonen som Kina har opplevd de siste elleve åra kan få en knekk. Worldwatch Institute melder at også det sørvestre Kina opplever den verste tørken på femti år. I megabyen Chongqing er 7,5 millioner mennesker uten tilstrekkelig drikkevann.

 

 

Forrige artikkelTørken i California
Neste artikkelDen islamske staten, Assad og de motsetningene USA står overfor i Syria og Irak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).