Tørken i Kina
Alvorlig tørke og brennende hete har ødelagt over en million hektar med åkerland i Kinas provinser Henan og Indre Mongolia. Og det ser ikke ut til at noen bedring er i sikte, melder nyhetsbyrået Xinhua. Henan opplever sin verste tørke på førti år med nedbørmengder under halvparten av det normale.
Den nordøstlige Mandsjuria-sletta, også kalt Kinas brødkurv, forsyner landet med store deler av det som trengs av mais, hvete og soyabønner. I Jilin-provinsen opplever ti av de viktigste kornfylkene en tørke som er så alvorlig at det snakkes om «null-høst». Naboprovinsen Liaoning opplever også unormalt kraftig tørke.
I Henan-provinsen har tørken ført til at 740.000 mennesker vil oppleve knapphet på drikkevann. Det er også snakk om at den avtalte økte matvareeksporten til Russland kan komme i fare. Tørken er verre enn den alvorlige tørken i 2010–2011.
China Daily melder at tørken kan gjøre at den veksten i jordbruksproduksjonen som Kina har opplevd de siste elleve åra kan få en knekk. Worldwatch Institute melder at også det sørvestre Kina opplever den verste tørken på femti år. I megabyen Chongqing er 7,5 millioner mennesker uten tilstrekkelig drikkevann.
Samtidig meldes det om rekordavlinger for mais og soyabønner i USA. Russland melder også om gode avlinger for korn. Så heldigvis får ikke den ekstreme tørken i Kina konsekvenser globalt.
Heldigvis er det sånn. I USA er det først og fremst California og et par nabostater som opplever tørke som er definert som «eksepsjonell», men det rammer i mindre grad kornproduksjonen. Derimot går mye av frukt- og grønnsakproduksjonen tapt.
Denne artikkelen har ingen konklusjoner, den er bare ment som informasjon til leserne.