Joshua Tartakovsky: – Både Ukraina og Israel prøver å kvitte seg med «de uønskede»

0

Den amerikansk-jødiske forfatteren Joshua Tartakovsky skriver på antiwar.blog at det er store likheter mellom Israels krig mot palestinerne og den ukrainske regjeringas krig mot det russisktalende mindretallet.

De militære operasjonene som blir utført av den ukrainkse regjeringa i Øst-Ukraina og den israelske regjeringa i Gaza, som gir seg ut for å være «anti-terror-operasjoner», omfatter i virkeligheten massemord på sivile på bakken, med USAs støtte, under påskudd av å forsvare seg sjøl.

Tartakovsky peker på at Ukrainas ambassadør til Israel trakk sammenlikninga mellom det de to landa gjør – med en noe annen virkning enn han hadde tenkt.

Den svært rasistiske måten som både Ukraina og Israel ser på innbyggere de kontrollerer passer ikke inn i det bildet de ønsker å gi av sin egen nasjon, men det må bekymre enhver som ser det. Statsminister Arsenji Jatsenjuk betegnet russerne i Øst-Ukraina som «undermennesker», og gjentok dermed uttrykket «Untermenschen» som nazistene brukte mot russerne under 2. verdenskrig.

Og i Israel:

Viseministeren for religiøse saker, Eli Ban Dahan, sa at palestinerne «er i mine øyne ikke mennesker, men menneskelige dyr». Parlamenstmedlemmet Ayelet Shaked, kanskje Israels versjon av Julia Timosjenko, støttet massedrap på palestinske sivile.

Og som Tartakovsky peker på, kunne ikke noe av dette skjedd uten solid støtte fra USA.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem skjøt ned Malaysian Airline MH17?
Neste artikkelsteigan.no vokser raskt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).