Joshua Tartakovsky: – Både Ukraina og Israel prøver å kvitte seg med «de uønskede»

11

Den amerikansk-jødiske forfatteren Joshua Tartakovsky skriver på antiwar.blog at det er store likheter mellom Israels krig mot palestinerne og den ukrainske regjeringas krig mot det russisktalende mindretallet.

De militære operasjonene som blir utført av den ukrainkse regjeringa i Øst-Ukraina og den israelske regjeringa i Gaza, som gir seg ut for å være «anti-terror-operasjoner», omfatter i virkeligheten massemord på sivile på bakken, med USAs støtte, under påskudd av å forsvare seg sjøl.

Tartakovsky peker på at Ukrainas ambassadør til Israel trakk sammenlikninga mellom det de to landa gjør – med en noe annen virkning enn han hadde tenkt.

Den svært rasistiske måten som både Ukraina og Israel ser på innbyggere de kontrollerer passer ikke inn i det bildet de ønsker å gi av sin egen nasjon, men det må bekymre enhver som ser det. Statsminister Arsenji Jatsenjuk betegnet russerne i Øst-Ukraina som «undermennesker», og gjentok dermed uttrykket «Untermenschen» som nazistene brukte mot russerne under 2. verdenskrig.

Og i Israel:

Viseministeren for religiøse saker, Eli Ban Dahan, sa at palestinerne «er i mine øyne ikke mennesker, men menneskelige dyr». Parlamenstmedlemmet Ayelet Shaked, kanskje Israels versjon av Julia Timosjenko, støttet massedrap på palestinske sivile.

Og som Tartakovsky peker på, kunne ikke noe av dette skjedd uten solid støtte fra USA.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Det er også en kjent sak at Israel i si tid samarbeida med apartheidregimet i Sør-Afrika om å utvikle bakteriologiske våpen som skulle ramme folk med bestemte gener. For Israel sin del var det sjølsagt interessant å finne fram til et våpen som skulle reagere på genetiske koder hos palestinerne. Nå vil jeg tru at jøder fra arabiske land er genetisk svært like arabere, så jeg vet ikke helt åssen det gikk med dette prosjektet. Men det var i alle tilfeller en forberedelse til folkemord.

  • Stemmer, men i dag går Israel apartheidregimet en høy gang. Å sammenlikne Israel av i dag med Sør-Afrika under apartheid blir urettferdig – mot Botha!

 2. Det interessante/fasinerende/forvirrende med Israel er at det er svært pluralistisk, med store indre ulikheter og motsetninger. Om du kjører fra Tel Aviv til er Jerusalem tar det omtrent en time, men du drar fra «Miami» til, ja: «Jerusalem». Det samme kan sies og kultur, etnisitet, religion, livsstil, o.s.v.. Motsetningene gjør at til hva som enn sies om Israel, i alle fall i norske medier, vil det være mulig å si: «Men,….»; kanskje også påkrevet.
  Men hvem kan så gi oss bakgrunn for søke sannheter bak propagandaen? Kanskje Guy Delisle’s skisseblokk: «Jerusalem» ,(«Engaging…[ Delisle] highlights the very complex lives of Israelis, Palestinians, and foreign residents.»—Publishers Weekly Starred Review ). Om en har fordommer mot tegneserier, gir: GeoEpoche, Nr.61 en historisk gjennomgang fra 1890 til 2013. Historie kan misbrukes, men historiene det her handler om er konkrete og ligger så nære i tid at de fleste arabere og israelere vil enten ha opplevd det, eller ha hørt det fra sine foreldre/besteforeldre.

  • Harald Asheim har utvilsomt rett i at Israel er en svært sammensatt nasjon. Det fins ca 20% palestinere i sjølve Israel, og også blant jødiske israelere er det store forskjeller. Så det er naturligvis uhyre viktig at vi ikke stempler alle jødiske israelere som rasister (på samme måte som langt fra alle muslimer er islamister). Men det lar seg nok dessverre ikke benekte at ekstremhøyre for tida har en dominerende posisjon i israelsk politikk

 3. Det er trist å se hvordan Israel har utviklet seg til et apartheid regime hvor rasismen er framtredene. Er det noen som har fått føle rasismens forferdelige følger, ja da må det være det jødiske folk! Så vit jeg forstår er sionismen en politisk retning som altså er bærer av rasistiske synsmåter.Mange kjente amerikanske jøder tar avstand fra sionistenes handlinger. Mange jøder i Israel gjør det samme. At det store flertallet av verdens befolkning også gjør det betyr IKKE at vi er jødehatere, men at vi hater den ondskap som de sionistiske lederne legger for dagen. Denne ondskapen er bare mulig med støtte fra USA. Som har en president med fredsprisen i lomma!
  Når det gjelder rasismen i Ukraina er det en annen ting. Blant nazister er rasismen innebygd. Noe ikke minst jødene fikk merke under verdenskrigen.

  • Jeg synes også synd på jødene fordi de har så forferdelige ledere som kan føre dem inn i katastrofale nederlag. Israels dominans i området varer ikke 60 år til, og hva da? Heldigvis finnes det som alltid kloke jøder som er blant Israels skarpeste kritikere, men de er i et lite mindretall dessverre.

  • I ideen om en stat for jødene ligger åpenbart en kime til Apartheit (adskilthet). Men, så var det dette «men-et» da: Etter at staten Israel blei dannet; i første omgang ved FN-vedtak, deretter ved at Egypt, Syria og Jordan gjekk til angrep for å omgjøre dette, blei «alle» arabiske jøder jaget til Israel. Denne etniske rensingen var brutal og så effektiv at det knapt blei jøder igjen i noen arabiske land. Til sammenliknet finnes det visstnok omtrent 1.4 millioner arabere med israelsk statsborgerskap (igjen, korriger meg om jeg begår fakta-feil).

   • Jeg skal ikke gripe deg i faktafeil, men på bakgrunn av at mange palestinere og andre minoriteter har israelsk statsborgerskap og kan oppnå relativt høye stillinger i statsadministrasjonen, er det noen som hevder at Israel er det eneste demokratiet i Midt-Østen og derfor må forsvares.
    Da utelater de at det er mange rettigheter disse minoritetene eller ikke-jøder ikke har. Dette gjelder både deltakelse i de israelske styrkene, begrensinger i eiendomsrett, retten til fri religionsutøvelse og ikke minst: Retten til å innvandre til Israel. Som kanskje kjent, alle som bekjenner seg til den jødiske religion, kan reise til Israel og oppnå statsborgerskap.

    Da har jeg ikke en gang nevnt undertrykkelsen og terroren mot det palestinske folket.

    Dersom jeg ikke husker helt feil, i forbindelse med forhandlingene omkring de kortvarige våpenhvilene i det siste, så var Israels krav at Hamas måtte anerkjenne den jødiske staten Israel og staten Israels jødiske egenart.
    En slik stat kan aldri være noe annet enn en apartheidstat.

   • Det fins forskjellige versjoner av den historien. I Marokko og Egypt skal Mossad ha arrangert terrorangrep mot jødene for å skremme dem til å reise til Israel.

  • Sionismen er et speilbilde av anti-semittismen. Begge bygger på noen forestillinger om at jødene er så spesielle at de ikke kan leve ved sida av andre folk. I så måte er sionismen utvilsomt ei form for rasisme. Jeg trur ingenting på myter om medfødte egenskaper verken hos jøder eller andre folkeslag.

 4. Hvis det skulle dukke opp en arabisk Mandela, kommer han til å bli drept av Mossad. Høyresida i Israel ønsker ingen fred som innebærer rettferdighet for araberne. Høyresionismen dyrker en ide om et jødisk herrefolk. De har lært av nazistene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.