Hvem skjøt ned Malaysian Airline MH17?

0

Malaysia Airlines flight 17 fra Amsterdam til Kuala Lumpur var fylt opp av forventningsfulle mennesker som skulle på jobb eller ferie. 298 mennesker mistet livet i den forferdelige tragedien 17. juli 2014, og alt tyder på at flyet ble skutt ned. Blant de drepte var 80 barn. I Vesten ble skylden for tragedien umiddelbart lagt på Russland eller de russisktalende separatistene, og nedskytinga brukes som en del av begrunnelsen for den økonomiske krigføringa mot Russland. Men finnes det noen bevis for dette? Og hva er det mulig å si om årsaken?

flyekspert Bociurkiw 1
Den kanadisk-ukrainske eksperten Michael Bociurkiw. Innfelt en vrakdel fra flyet som viser tydelige kulehull.

Hvem kan ha vært ansvarlig?

I prinsippet er det tre parter som kan ha stått bak nedskytinga:

  • Russland
  • Russisktalende separatister i Øst-Ukraina
  • Ukraina

I tida etter 17. juli har det vært antatt at flyet ble skutt ned med en bakke-til-luft missil som kalles BUK. Det kommer av at ingen av de andre våpnene som man vet om og som fantes i området kunne ha nådd en høyde på omlag 10.000 meter. De skulderholdte antiluftskytsene som er utbredt blant separatistene kan ikke nå så høyt, men er kjent for å ha skutt ned militærfly og helikoptre i mye lavere høyde.

Både Russland og Ukraina har BUK, mens separatistene sier at de ikke har BUK. Dette strides det om. Det er lagt fram bilder og videoer på sosiale medier som angivelig skal vise at separatistene har skaffet seg minst ett BUK-batteri fra den ukrainske hæren. USA har ikke lagt fram noen dokumentasjon på dette i noen offisiell form. Russland sier at det i seg sjøl er mistenkelig fordi to amerikanske overvåkinssatellitter passerte over området da flyet ble skutt ned. Bildene fra disse satellittene er så langt ikke offentliggjort. (Veteraner fra den amerikanske etterretningstjenesten kritiserer mangelen på bevis fra sin egen regjering og forlanger at Obama legger fram bevis for sine påstander.)

Et BUK-batteri har en omfattende logistikk der det trengs en rekke kjøretøyer og mye kompetanse for å operere det.

CIA: Ingen bevis for at Russland var direkte involvert

I en melding som de fleste avislesere ikke har fått med seg sier den amerikanske etterretningstjenesten at de ikke har funnet bevis for at Russland var direkte involvert. Den kjente amerikanske journalisten Robert Parry (som blant annet avslørte Iran-contrasskandalen) skriver at:

Jeg blir fortalt at noen CIA-analytikere viser til fotografier fra USAs satellitter som antyder at anti-luftskytset som skjøt ned flight 17 ble avfyrt av ukrainske tropper fra en regjeringskontrollerbart batteri.

Satellittfotoene skal vise uniformsdetaljer som gjør det mulig å se at det er ukrainske uniformer, og det vises ølflasker på bakke, noe som tolkes dithen at soldatene hadde drukket.

Men var det et missil?

CIA-analytikerne frikjenner altså langt på vei Russland, men antyder at det kan ha vært avhoppere fra den ukrainske hæren som betjente skytset. I det siste er det imidlertid kommet flere vitnesbyrd på at flyet ikke ble skutt ned av et missil, men av en maskinkanon!

Den tyske piloten og flyeksperten Peter Haisenko har studert bildene av det som er igjen av cockpiten i MH17, og han er sjokkert over det han ser. Han sier:

Cockpiten viser tydelige tegn på beskytning! Du kan se inngangs- og utgangshull. Du kan se hvordan metallet rundt hullene er bendt innover. Dette er se små hullene, runde og tydelige som viser inngangspunkter som mest sannsynlig stammer fra 30 millimeters prosjektiler.

Haisenko viser blant annet til dette bildet:

mh17 kulehull
Bildet viser en vrakdel fra cockpit-området, og Haisenko mener hullene stammer fra 30 mm prosjektiler.

Den tyske obersten og rakettspesialisten Bernd Biedermann utelukker at det kan ha vært et missil, fordi dersom flyet hadde vært truffet av et missil fra en BUK, så ville det øyeblikkelig ha blitt satt i brann med en kraftig varmeutvikling som ville ha vært synlig på restene av skroget. En slik rakett har en kinetisk energi som en 40-tonns jernbanevogn i 60 km/t.

Kanadisk-ukrainsk ekspert: flyet ble truffet av kanonprosjektiler

Den kanadisk-ukrainske eksperten Michael Bociurkiw var en av de første utlendingene som kom til ulykkesområdet. I dette intervjuet gir han en sterk beskrivelse av hav som møtte undersøkelsesteamet fra OSSE da de kom dit. Den røyk fortsatt fra vrakrestene, det lå kropsdeler rundt omkring sammen med høyst personlige eiendeler. Og noe av det første han la merke til var spor etter meget kraftig maskingeværild på skroget.

(Du bør absolutt se hele intervjuet. Utsagnet om maskingeværild starter på 6:10.)

Skal vi tro utsagnene til Haisenko, Biermann og Bociurkiw? Jeg har svært lite greie på militære forhold, men for meg ser bildene ut til å vise kulehull fra maskingevær eller -kanon.

I så fall er ild fra bakken utelukket

Det er ingen som har påstått at ildgivning fra maskingevær eller -kanon kan skyte ned et fly i 10.000 meters høyde. Så hvis det er det som har rammet flyet, kan det ikke ha vært skutt ned fra bakken. Da må det være skutt ned av et fly.

Det eneste militærflyet som er påvist i området på dette tidspunktet er et ukrainsk SU-25 jagerfly fra det ukrainske flyvåpenet. Russland har lagt fram denne dokumentasjonen, som så vidt jeg kan se ikke er imøtegått av noen. Ukraina har et stort antall SU-25, et fly som blant annet er utstyrt med maskinkanoner av typen Gryazev-Shipunov, som avfyrer tre tusen 30 millimeters prosjektiler i minuttet.

 

Risikerer krig på falske premisser

USA og EU – med Norge på slep, hva ellers – trapper nå opp den økonomiske krigføringa mot Russland, samt at NATO og USA skritt for skritt øker faren for krig. Og hva brukes som påskudd? Jo, nedskytinga av Malaysia MH17, som sjøl CIA ikke klarer å hekte på Russland. Og dersom indisiene fra Haisenko, Biermann og Bociurkiw stemmer, så kan heller ikke de russisktalende separatistene ha stått bak.

EU-sjefene Herman van Rompuy og José Manuel Barroso sa som begrunnelse for EUs sanksjonsvedtak:

Når volden går ut av kontroll og fører til at nesten 300 uskyldige sivile blir drept på sin vei fra Nederland til Malaysia, så krever situasjonen et umiddelbart og bestemt svar.

De samme ubetydelighetene har ikke kommet på tanken om å straffe Israel for å ha drept 1300 uksyldige sivile – eller USA for å ha forsynt Israel med våpnene til å gjøre det. Men når det gjelder Russland trenger de ikke en gang bevis for å drive økonomisk krig. Nå skal folkene i Europa straffes økonomisk sammen med Russland mens Ukraina og CIA jobber på spreng for å forfalske eller ødelegge bevis.

Det er slike ledere som kan drive verden inn i en ny storkrig.

 

PS:

Les også: Was Malaysia Flight 17 Shot Down?

 

Forrige artikkelHis Master’s Voice
Neste artikkelJoshua Tartakovsky: – Både Ukraina og Israel prøver å kvitte seg med «de uønskede»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).