Eventyr fra Ukraina

8

(Kronikk i Klssekampen 1. august 2014)

Karsten Aase-Nielsen hevder i Klassekampen 24. juli at ”Maidan-opprøret mer enn noe annet var et venstreopprør”. Hans to hovedkilder for å påstå dette er Slavoj Zizeks artikkel (KK 21. juni) og Timothy Snyder. Zizeks artikkel var like rik på ord som den var fattig på argumenter. Snyders argumenter kommer jeg tilbake til.

KAN gir oss en fortelling om ”heltene på Maidan” og det angivelig ”venstreorienterte” opprøret i Ukraina. Men han gjør ikke noe forsøk på å analysere dette opprørets sosiale grunnlag, dets politiske program eller dets faktiske sponsorer og støttespillere. Han forsøker å retusjere fascistenes handlinger og rolle for å få denne fortellinga til å bli troverdig. Og han gir ingen forklaring på hvorfor hans fortelling er så til forveksling lik den som spindoktorene i US State Department serverer.

pravij sektor
Det fascistiske Pravij sektor (Høyresektoren) ledet av Dmitro Jarosh var en av de mest drivende kreftene på Maidan, og det var deres nei til kompromissavtalen som utløste statskuppet i februar.

Maidan var, som alle vet, i utgangspunktet en protest mot at Janukovitsj avviste assosiasjonsavtalen med EU. Innholdet i denne avtalen var en fullstendig økonomisk kapitulasjon fra Ukraina overfor EU. Den betydde å legge landet fullstendig åpent for internasjonal kapital og la opp til en storstilt rasering av landets industri og billigsalg av dets ressurser. Avtalen ville styrte det ukrainske folket ned i djup fattigdom for en generasjon. Timothy Snyder gjør ingen analyse av dette. Han serverer EUs og USAs versjon av det hele. Skal man kalle den for ”venstre” kan man like gjerne finne opp ei ny ordbok. Hvem var interessert i denne avtalen, hva var det sosiale grunnlaget for den? Det var flertallet av Ukrainas oligarker, som allerede har stjålet det meste av landets rikdommer og så muligheten av å bli enda rikere i samarbeid med vestlig kapital. Et mindretall av oligarkene var imot avtalen, fordi de har store interesser i handelen med Russland. Men de også snudde da de så hvilken vei vinden blåste.

Arbeiderklassen, og spesielt arbeiderne i tungidustrien og gruvene, var imot avtalen, fordi den ville rasere arbeidsplassene og livsgrunnlaget deres. Flertallet av de som deltok på Maidan hadde nok en drøm om at en tilslutning til EU ville gi dem frihet og velstand og føre til et oppgjør med oligarker og korrupsjon. Men sosialt tilhørte de et småborgerskap som har vist seg lett påvirkelig av den typen illusjoner.

Og hvem sponset Maidan? Hvem betalte for oppmøte, utstyr, dataløsninger, mat og forsyninger? Regninga ble delt av US State Department, som filtrerte CIA-penger via hundrevis av NGOer, George Soros, tyske Konrad Adenauer Stiftung og oligarkene. Etterretningsvesen og røverkapital betalte daglønn på fra 100 hryvnia og oppover, satte opp datasentre, TV-dekning osv. Oligarkene stilte sine TV-kanaler til disposisjon for Maidan. Venstre? Det er en fortelling KAN må prøve å servere til mer naive folk enn KKs lesere.

Og hvordan ble virkelig venstreorienterte behandlet på Maidan? Folk som stilte med sosialistiske paroler og røde flagg ble utsatt for systematisk trakkasering og vold fra de virkelige lederne av Maidan, de fascistiske og nazistiske gruppene. Dette finnes det tallrike øyenvitneskildringer av.

Og hvem sto fram og rev i stykker den avtalen EU og partiene i nasjonalforsamlinga hadde inngått med Janukovitsj? Jo, det var ingen ringere enn ultra-fascisten Dmitro Jarosj. Og med det var statskuppet et faktum og den folkevalgte (og tvers gjennom korrupte) Janukovitsj avsatt og truet med at han ville lide samme skjebne som Gaddafi. Venstre?

For å få sin eventyrfortelling til å henge sammen må KAN se bort fra Julia Timosjenkos uttalelse om at alle russisketalende i øst burde drepes. Han må ser bort fra at Jatsenjuk på Ukrainas offisielle hjemmesider i USA kalte separatistene for ”undermennesker” (noe som traskt ble erstattet med ”ikke-mennesker”). Og når han hyller den ”moderate” Porosjenko, må han retusjere bort at samme mann har lovt å drepe hundrevis for hver ukrainsk soldat som blir drept. Porosjenko er på god vei og har hittil lykkes med å drepe like mange i Øst-Ukraina som det Israel har gjort på Gaza, uten at mediene eller for den saks skyld venstresida har lagt noen vekt på det. Og ikke minst må KAN se bort fra den reine fascistiske massakren på mer enn 50 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa.

Det tilsynelatende sterkeste argumentet til Snyder (og KAN) er at nazistene bare fikk to prosent av stemmene i presidentvalget. Da velger man riktignok å se bort fra Oleh Liashko som fikk 8,3% av stemmene og som midt under valginnspurten skrøt av at han hadde fått drept en av sine politiske motstandere, og som er fascist like god som noen. Og man ser glatt bort fra at nazister og fascister fikk nøkkelposisjoner i voldsapparatet som har gitt dem makt til å fortsette å drepe venstreorienterte, separatister og andre folk de misliker. Og man ser bort fra at nå som Jatsenjuk har gått av, så er det bokseren Vitalij Klitsjko og Oleh Tyahnybok fra det fascistiske Svoboda som er i posisjon til å utpeke den midlertidige statsministeren. (1)

Merkelig at venstresida ikke støtter dette? Ikke i det hele tatt. Det som er merkelig er at venstresida er så taus. Ingen demonstrerer mot at nazister massakrerer folk i tjukkeste Europa. Ingen protesterer mot at sivilbefolkninga i Øst-Ukraina bombes med hvitt fosfor og klasebomber.(2) Og ingen protesterer mot at USA ser ut til å prøve å framprovosere en krig med Russland. Det er ikke bare merkelig, det er livsfarlig.

Pål Steigan

(1) Nasjonalforsamlinga nektet å godta Jatsenjuks avgang, men dersom han skulle gå av er det herrene Klitsjko og Tyahnybok som skal utpeke etterfølgeren.

(2) Ukraina nekter for å ha brukt hvitt fosfor, mens russiske kilder påstår at det er tilfelle.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Hei Pål.
  Jeg tilbød Klassekampen en situasjonsrapport fra Majdan i Kiev for et par dager siden uten å tenke på eller forlange honorar. Intet svar. Det jeg skrev om Majdan har jeg lagt ut på min Google+ konto men jeg får dessverre ikke logget meg på din blogg derfra nå.

  Her er det jeg skrev:

  Majdan Nezalezjnosti i Kiev. Skammens plass.

  Det har gått over fem måneder siden maktovertagelsen i Kiev. Majdan var åstedet for det som av noen ble betegnet som en folkebevegelse mot den sittende president Vicktor Janukovytsj. Mange andre, både her i Kiev og ellers i verden, så på okkupasjonen av Ukrainas frigjøringsplass som en vestlig finansiert og vestlig styrt bevegelse. At USA sto i spissen med både penger og know-how er i ettertid veldig godt belyst, blant annet gjennom tappede telefonsamtaler av Victoria Nuland og den tidligere statministeren i Ukraina, Juliya Tymosjenko.

  Det er et faktum at flesteparten av de som sto på barikkadene på Majdan og okkuperte alle bygninger rundt plassen, bortsett fra hotell Ukraina, var utkommanderte studenter og arbeidere som hadde stemplingsplikt på plassen hver dag fra midten av november i fjor og fram til kuppet var et faktum i slutten av februar i år. Disse stakkars menneskene ble uskyldige brikker i det simpleste poltiske spillet Europa har vært vitne til etter WW2.

  Det var Høyre Sektor og Svoboda som hadde den reelle styringen over okkupasjonen av Majdan og bygningene rundt, ødeleggelsene og ikke minst de aller fleste drapene som ble begått.

  For et par måneder siden gjorde myndighetene her i Kiev et halvhjertet forsøk på å rydde Majdan og de delene av hovedgaten, Kreshchatyk, som fremdeles var under beleiring av både Høyre Sektor og Svoboda. Det ble med forsøket. I dag ser området minst like forferdelig ut som det gjorde i slutten av februar.

  Det er totalt lovløse tilstander i området og det er Høyre Sektor som har all makt.
  Det er rett og slett farlig å bevege seg inn i området for vanlige mennesker. Politier er totalt fraværende og justisen er det Høyre Sektor som tar seg av. De har sine teltleire med både edrue og halvfulle nazister som er utsyrt med våpen. Nåde den som blir tatt i å fotografere mobben og nazistene. Det vaier Høyre Sektor faner over alt og også flagg med SS-symboler fra WW2.

  Det er stilt opp store bilder av de ukrainske nazistenes store forbilde, Stefan Banderas, og også av Adolf Hitler. Majdan, opprinnelig kanskje den peneste og mest fredelige plassen blant Europas hovedsteder er forandret til en stinkende pøl av nynazister, nazisymboler og nazistisk justis. Hele området ser ut som dritt og det lukter eksrementer og urin.
  Undertegnede var frekk nok til å ta bilder for å kunne dokumentere tilstanden på Majdan. Jeg tok bildene i det skjulte med et vanlig mobilkamera og slapp å bli angrepet av nazistene på plassen. Andre var ikke så heldige. De ble regelrett banket opp av nazistene og kjørt vekk i ambulanser.

  Det er et stort tankekors at den nyvalgte presidenten, Petro Porosjenko, ikke rydder området. Mennesker jeg har snakket med sier at den sittende presidenten er redd for et nytt kupp, denne gangen fra Høyre Sektor, og at han derfor lar nazistene beholde området. Det er jo også et faktum at den sittende regjeringen har et stort innslag av nazister.

  For oss som bor her i Kiev er det mer enn underlig at det berettes fint lite om det som skjer her i landet. Jeg tenker først og fremst på krigshandlingene i Øst samtidig som norsk presse som har fulgt både Erna Solberg og Børge Brende til Kiev aldri har fotalt sannheten om Majdan. Kanskje på tide at noe gjør det

  Jeg har lagt ut den samme artikkelen på engelsk på Google+ med bilder av tilstanden på Majdan. Her har du adressen til Google+-kontoen min: https://plus.google.com/u/0/102389799150846842670/posts/p/pub

  Med vennlig hilsen

  Vidar Myrvold

 2. At USA allierer seg med fascister med det offisielle Norge på slep er knapt noen nyhet. Men at venstresida i Ukraina blir systematisk forfulgt uten at venstresida i Norge protesterer, sier litt om hvor sterk den pro-ukrainske propagandaen er. Og kanskje også en del om ei venstreside i identitetskrise (i mangel på et mer dekkende uttrykk).

  • Nei, det er ikke viktig, men han flagga det kraftig for å bygge seg opp, så det er ikke urettferdig heller. Kanskje viktigere å peke på at han er sponset og bygd opp av CDU i Tyskland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.