Opp alle Facebooks laboratorierotter!

0

All vår private og profesjonelle elektroniske kommunikasjon blir i prinsippet overvåket av USAs National Security Agency (NSA). Etterretningstjenesten har tilgang til serverne til Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL og Apple. Det var varsleren Edward Snowden som avslørte dette, og de strengt hemmelige dokumentene viser tydelig hvordan overvåkinga foregår. Selskapene benekter naturligvis enhver kjennskap til dette. Men dementiene er lite overbevisende. Dette er kjent stoff nå. Men visste du at Facebook også eksperimenter med hvordan de kan manipulere følelsene våre og at de gjør det i samarbeid med det amerikanske forsvaret?

Snowdens avsløringer

Edward Snowden avslørte ikke bare at NSA driver denne overvåkinga, han avslørte også hvordan den skjer, hvilke programmer som brukes for å få adgang til dataene og instruksjonsmateriellet som lærer agentene hvordan de for eksemple skal overvåke sosiale medier. I følge dokumentene fra NSA har agentene adgang til absolutt alt vi legger ut på Facebook og alt vi sender av epost. Edward Snowden sa også at det er fullt mulig for agentene å gå inn i nettbankkontoen til hvem som helst og manipulere kontoen.

prism

Facebook benekter

I en personlig melding på Facebook erklærte selskapets grunnlegger Mark Zuckerberg at NSA ikke «har direkte tilgang» til Facebooks servere. Meldinga var personlig i formen, men var naturligvis nøye utformet av dyktige advokater. Det er fullstendig mulig at dette teknisk sett er sant, uten at dette rokker et øyeblikk ved innholdet i Snowdens avsløringer. Zuckerberg kunne ikke si annet. Facebook ble i mars 2014 verdsatt i markedet til 184 milliarder dollar, eller over 1100 milliarder kroner. Denne verdien består av deg og meg og våre venner. Det er våre innlegg, bilder, vitser, kontakter og likes som er substansen i disse milliardene. Derfor er det helt avgjørende for Zuckerberg at tilliten ikke forsvinner.

Gullgruve for NSA

Men det er akkurat det vi bidrar med som gjør Facebook så interessant for NSA. Siden det er all grunn til å tro at NSA-dokumentene er riktige og at Zuckerberg bare drive skadeforhindring, så er Facebooks brukerdata en gullgruve for NSA. På en powerpointslide skriver NSA at deres datainnhenting fra Facebook økte med 131% fra 2011 til 2012. Hver eneste dag forsyner vi etterretningstjenesten med de mest personlige, mest private, data om oss sjøl og våre venner. De kjenner våre meninger, våre laster, våre tilbøyeligheter og våre venner og kontakter. For det meste er NSA mest interessert i våre metadata, det vil si data om data, mønsteret for våre handlinger. Det er uhorvelig ressurskrevende å gå ned på individnivået og følge enkelthandlinger hele tida. Noen synes kanskje det lyder mindre farlig med metadata, men hvis du kjenner en persons digitale profil, så vet du mye om døgnrytme, vaner, nettverk, steder du oppholder deg, hvor du reiser, med hvem og når, osv, som er kanskje vel så viktig for en etterretningsorganisasjon. Det går fram av Snowdens avsløringer at NSA jobber konkret med hvordan sosiale media og andre digitale tjenester kan brukes til å diskreditere en person. NSA lister sjøl opp metodene:

– Sette ei honningfelle
– Endre foto i sosiale medier
– Skrive falske blogger i en persons navn
– Sende falske eposter/tekster til kolleger, naboer, venner osv.
– Lekke konfidentiell informasjon til selskaper, pressa via blogger
– Poste negativ informasjon i passende fora
– Ødelegge avtaler/ forretningsforbindelser

I en rapport som ble offentliggjort i september 2013 heter det at:

National Security Agency har brukt sine massive innsamlinger av elektroniske data til å skape grafiske analyser av enkelte amerikanske borgeres sosiale forbindelser inkludert reiser, steder, kontakter og Facebook-venner.

Laboratorierotter

I juni 2014 kom det fram at Facebook sjøl også driver manipulasjon av sine brukere, og da tenker jeg ikke bare på den uønskede reklamen som dukker opp. Det handler om bevisst manipulasjon av folks følelser. Sammen med Cornell University og University of California har Facebook gjennomført et svært omfattende eksperiment der selskapet har manipulert informasjonen til 689.000 brukere og gjennom dette funnet ut at selskapet kan få folk til å føle mer positivt eller mer negativt om en sak gjennom en «følelsesmessig smitte».

Clay Johnson som bygde opp og ledet Barack Obamas digitale kampanje i 2008 sier at «Facebooks «overføring av sinne»-eksperiment er skremmende». Han føyde til:

Kan CIA utløse en revolusjon i Sudan gjennom å presse Facebook til å fremme misnøye? Skal det være lovlig? Kan Mark Zuckerberg vippe et valg gjennom å fremme Upworthy (et nettsted som er spesialister på å få budskap til å smitte) to uker før et valg. Skal det være lovlig?

I den første pressemeldinga om prosjektet sto det at «studien er finansiert delvis av James S. McDonnell Foundation og Army Research Office». Men da dette ble avslørt fjernet man denne informasjonen og benektet det hele. Grundigere undersøkelser viser imidlertid at Jeff Hancock, som gjennomførte studien for Facebook får støtte til sitt arbeid fra USAs forsvarsdepartement via noe som kalles Minerva Initiave.Så altså: Facebook bruker sine medlemmer som laboratorierotter i et eksperiment der det militære er involvert til å se hvordan sosiale medier kan brukes til å manipulere meninger og følelser.

Saksøkt

Dette har ført til at organisasjonen Electronic Privacy Information Center (EPIC) har saksøkt Facebook med følgende begrunnelse:

Facebook har i hemmelighet og uten deltakernes godkjennelse gjort bruk av personlig informasjon for å drive et psykologisk eksperiment på 700.000 Facebookbrukere, det vil si: selskapet har manipulert folks tanker. … Det psykologiske eksperimentet er utført sammen med forskere fra Cornell University og University of California, som har unnlatt å følge forskningsetiske standarder og protokoller for forskning på mennesker.

Bilderberg: «privatlivet opphører»

Bilderberggruppa er en samling av noen av de rikeste og mektigste menneskene på denne planeten. De er nok ikke den «verdensregjeringa» som enkelte konspirasjonsteoretikere hevder, men de er heller ikke den sosiale sataleklubben de sjøl later som om de er. Dette er milliardærer og toppfolk som neppe bruker tre dager av sin dyrebare tid hvis de ikke har noe vesentlig igjen for det. I lys av det vi nå vet om NSA, sosiale medier, Facebook og manipulasjon via internett, er det interessant å merke seg at et sentralt tema på Bilderberg 2013 var cyber wafare og på Bilderberg 2014 «finnes privatlivet?» og «deling av etterretning». De 0,01%, denne verdens oligarker, vet at regimet deres er forhatt, de frykter opprør og revolusjon. Så derfor diskuterer de hvordan de skal bruke internett, etterretning og sosiale medier for å holde folk i sjakk – og de lager metoder for å gjøre nettopp dette.

Det viser seg også at US Department of Defense har et program kalt DARPA som tar i bruk disse metodene for å påvirke folks holdninger og følelser via nettsteder som Facebook og Twitter.

Move over Orwell: The Brave New World is here!

Forrige artikkelBornholm 3
Neste artikkelCIA trapper opp spionasjen via Amazon
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).