CIA trapper opp spionasjen via Amazon

3

CIA trapper opp spionasjen via Amazon

Mangemilliardæren Jeff Bezos, grunnlegger av og toppsjef i Amazon, landet i 2013 en fet kontrakt med CIA. Hele 600 millioner dollar er kontrakten verdt. I en pressemelding skrev Amazon: Vi ser fram til et suksessrikt samarbeid med CIA. Uten tvil. En måned tidligere kjøpte Bezos avisa Washington Post for halvparten av hva CIA-kontrakten er verdt. The Post så ingen grunn til å gjøre noe stor sak av kontrakten med CIA. Gentlemen of the free press, anyone?

Alle vi som bruker Amazon vet at selskapet har svært gode dataprogrammer som holder rede på våre lesevaner og svært mye annet av det vi er interesert i. (Amazon er ikke en bokhandel, det er Walmart på nettet, et supermarked.) Det er utvilsomt et skup for CIA at de nå er på innsida av verdens fremste netthandel og USAs ledende politiske avis. Virkeligheten overgår enhver konspirasjonsteori. I følge Forbes er Bezos verdens 20. rikeste mann, på plassen foran Facebooks Mark Zuckerberg) med en formue på 30,4 milliarder dollar, eller ca. 200 milliarder kroner. (Bezos er medlem av Bilderberg-gruppa.)

Financial Times melder at CIA har fått smaken for sosiale medier. Finansavisa skriver at CIA skal trappe opp bruken av Amazons kommersielle programvare. CIAs informasjonssjef (?) Doug Wolfe sier at CIA er så fornøyd med dette at de allerede nå skal flytte en del av sine operasjoner over på Amazons plattformer. Og Pentagon studerer hvordan de kan bruke Twitter til å påvirke folks holdninger.

Den globale eliten har tydeligvis begynt å oppføre seg som på en litt dårlig spionfilm. Ulempen er at dette er alvor.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. (http://jinge.se/allmant/cia-vannen-amazon-stormar-in.htm)

    Nyhetsmedia ska belysa intressekonflikter och inte själva förkroppsliga dem. Men Washington Post rapporterade inte att Jeff Bezos nyligen slöt ett kontrakt på 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 4 miljarder svenska kronor med CIA. Även för WP:s nya ägare mångmiljardären Bezos (värd 27 000 000 000 dollar enligt Forbes) är ett kontrakt på 600 miljoner dollar en stor sak, mer än dubbelt så mycket som Bezos betalade för WP i höstas. Bezos står bakom Amazon Web Services som ska söka fler CIA- kontrakt. och skrev «Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med CIA.»

    «Washington Post är utan tvekan den viktigaste politiska tidningen i USA och den har stor betydelse för dagordningen för balansen i nyhetsmedia» säger massmediaprofessorn Robert W. McChesney och påpekar att medborgarna behöver känna till denna intressekonflikt. WP är inte bara en maktfaktor i landets huvudstad utan har också inflytande i hela USA och globalt och läses dagligen av miljontals människor som aldrig håller en tidning i sina händer. Hundratals dagstidningar nytrycker WP:s nyhetsartiklar och debattinlägg, med online-läsekrets i hela världen.
    Professor McChesney tillägger «Om någon officiell fiende till USA hade en jämförbar situation – till exempel om ägaren till den dominerande tidningen i Caracas får 600 miljoner dollar i hemliga avtal från Maduro regeringen så skulle Washington Post leda skallet mot tidningen och Venezuealas regering för att göra narr av en fri press. Det är dags för WP att ta en dos av sin egen medicin. «
    «Enligt CIA:s språkbruk kallar man en organisation eller tidning för en «agent för inflytandedå den har ett stort ekonomiskt intresse av att hålla sig väl med CIA» enligt förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.