Mads Gilbert: – Last night was extreme!

8

From Dr. Mads Gilbert in the Shifa hospital, Gaza, occupied Palestine, evening of Saturday July 19, 2014:

Dearest friends

The last night was extreme. The «ground invasion» of Gaza resulted in scores and carloads with maimed, torn apart, bleeding, shivering, dying – all sorts of injured Palestinians, all ages, all civilians, all innocent.

The heroes in the ambulances and in all of Gaza’s hospitals are working 12-24hrs shifts, grey from fatigue and inhuman workloads (without payment all in Shifa for the last 4 months), they care, triage, try to understand the incomprehensible chaos of bodies, sizes, limbs, walking, not walking, breathing, not breathing, bleeding, not bleeding humans. HUMANS!

Now, once more treated like animals by «the most moral army in the world» (sic!). My respect for the wounded is endless, in their contained determination in the midst of pain, agony and shock; my admiration for the staff and volunteers is endless, my closeness to the Palestinian «sumud» gives me strength, although in glimpses I just want to scream, hold someone tight, cry, smell the skin and hair of the warm child, covered in blood, protect ourselves in an endless embrace – but we cannot afford that, nor can they. Ashy grey faces – Oh NO! not one more load of tens of maimed and bleeding, we still have lakes of blood on the floor in the ER, piles of dripping, blood-soaked bandages to clear out – oh – the cleaners, everywhere, swiftly shovelling the blood and discarded tissues, hair, clothes,cannulas – the leftovers from death – all taken away…to be prepared again, to be repeated all over. More then 100 cases came to Shifa last 24 hrs. enough for a large well trained hospital with everything, but here – almost nothing: electricity, water, disposables, drugs, OR-tables, instruments, monitors – all rusted and as if taken from museums of yesterdays hospitals.But they do not complain, these heroes. They get on with it, like warriors, head on, enormous resolute.

And as I write these words to you, alone, on a bed, my tears flows, the warm but useless tears of pain and grief, of anger and fear. This is not happening!

An then, just now, the orchestra of the Israeli war-machine starts its gruesome symphony again, just now: salvos of artillery from the navy boats just down on the shores, the roaring F16, the sickening drones (Arabic ‘Zennanis’, the hummers), and the cluttering Apaches. So much made and paid in and by US.

Mr. Obama – do you have a heart?

I invite you – spend one night – just one night – with us in Shifa. Disguised as a cleaner, maybe. I am convinced, 100%, it would change history.

Nobody with a heart AND power could ever walk away from a night in Shifa without being determined to end the slaughter of the Palestinian people. But the heartless and merciless have done their calculations and planned another «dahyia» onslaught on Gaza.

The rivers of blood will keep running the coming night. I can hear they have tuned their instruments of death.

Please. Do what you can. This, THIS cannot continue.

Mads

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Gazakrigen er forferdelig og det er grunn til å beundre Mads Gilbert for hans innsats og engasjement.
  Likevel: Så vidt jeg veit er det Hamas som bruker et tett befolket område som utskytingsrampe; har startet og nekter å avslutte. En av grunnene er nok å samle sympatisører ved vise at de er de eneste som tør angripe Israel. Men en annen grunn er kanskje nettopp at sivile tap gir internasjonal oppmerksomhet og avsky? Den logiske, men trasige konsekvensen av dette skulle være åpenbar.

  • Etter min mening har ikke Hamas noen god politikk, verken strategisk eller taktisk. Den politikken de har kan aldri gi noe godt resultat. Men det gir ikke okkupanten Israel noen rett til å opptre slik de gjør og slakte ned sivile slik vi nå er vitne til.

   • Sant nok, men vil egentlig være rett opptreden? Ta dekning i kjellere/bomberom til Hamas har skutt ferdig og la være med det? Alt ut over det vil nesten uungåelig føre til at sivile i Gaza rammes. Hva som er «rett opptreden» overfor rakettangrep er jo et vanskelig spørsmål og svaret vil kunne angripes. Men også vanskelige spørsmål bør vel stilles?

    • Ingen annen regjering i verden ville ha sluppet unna med dette uten konsekvenser. Libya ble ødelagt og Gaddafi myrdet da han bare sloss mot militære. Det var ikke han som ødela byer i Libya. Det var «vi» og våre allierte. Men som sagt, ingen annen en Israel slipper unna med slike krigsforbrytelser – unntatt USA, naturligvis.

 2. Jävla amerikaner och Israeler nu har de visat vilka terrorister dem är. Hamas försvarar sina folk och det skulle alla länder göra. Alla ska inte glömma att det inte fanns nåt som heter Israel förut.

 3. Jeg er ikke verdens største fan av islamister, for å si det mildt. Og Hamas ser jeg på som en gjeng religiøse fascister (på lik linje med kristne fascister på høyresida i USA). Men det siste jeg hørte, var at Israel hadde drept 150 barn i Gaza. Sionistenes enorme appetitt på å drepe barn, er noe spesiell. Ikke en gang islamistene går målretta inn for barnedrap, slik det kan virke som Israel gjør. Er dette en del av den sionistiske høyresidas våte drøm om å rense «jødenes» land for arabere? Isåfall er det jo logisk og rasjonelt, på sin egen sjuke måte, at de angriper barna. Jeg vet ikke, men en kan jo lure…

 4. Vår egen ABB sitter innesperra fordi han begikk massemord på den oppvoksende generasjon på en målretta måte. Siden jeg ikke er tilhenger av dødsstraff, synes jeg det er helt greit at mine skattepenger blir brukt på å holde fyren innafor et solid fengselsgitter. Men barnemorderne i den israelske regjeringa skal vi liksom «forhandle» med. Vel; maktpolitikken har sin egen logikk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.