Dollarens fall er i gang – og tempoet øker

9

Da Obama satte i gang økonomiske straffetiltak for å «straffe» Russland for landets Ukraina-politikk, framskyndet han en prosess som har vært i emning lenge: dollarens kommende fall som verdensvaluta, eller det kineserne kaller «av-dollarisering av verdensøkonomien». Og nå kommer nye tiltak som svekker dollaren tett som hagl.

Dollarens hegemoni har vart i 70 år

I 1944 kom 44 allierte nasjoner sammen i Bretton Woodsi New Hampshire, USA og la grunnlaget for den økonomiske verdensorden som skulle ta over etter annen verdenskrig. Bretton Woods-systemet fastslo dollarens hegemoni som verdensvaluta. Andre valutaer ble knyttet til dollar, mens dollar igjen hadde en tilknytning til gull der 1 unse (31 gram) gull var verdsatt til 35 dollar. På grunn av USAs økonomiske krise på slutten av sekstitallet og de enorme kostnadene til Vietnamkrigen, var USA i 1970 lenger i stand til å opprettholde denne tilknytninga til gull, så Nixon gikk til en ensidig frikopling av dollaren fra gull.

Dollarens rolle som verdensvaluta har gitt USA en rekke fordeler på verdensmarkedet. Så lange dollaren godtas som det universelle betalingsmiddelet, kan den amerikanske «sentralbanken» Federal Reserve (FED) betale USAs gjeld og utenrikshandel gjennom å «trykke» dollar. (Det vil si, i dag er det ikke seddelpressa som går, man bare gjør en elektronisk oppjustering av dollarmengden.) FED har siden krakket i 2008 økt dollarmengden hver eneste måned gjennom såkalte kvantitative lettelser. De største bankene og finansinstitusjonene ble tilført 16000 milliarder dollar og har styrket sitt grep om amerikansk økonomi. Men USAs handelspartnere er svært lite fornøyde med dette, for å si det mildt. Økninga av dollarmengden er jo en reell devaluering av dollaren, og dermed av den verdien USA betaler for de varene landet kjøper på verdensmarkedet.

dollarens fall

Nå kommer reaksjonene – og de kommer raskt

Som verdens største eksportnasjon og USAs største utenlandske kreditor er spesielt Kina svært lei av dollarmanipulasjonen. Men Kina har vært låst i en vanskelig situasjon. Landet sitter på store mengder dollar. (I mars 2014 var denne pengemengden på over 4000 milliarder dollar, over tre ganger så mye som Japan som er nummer to på lista.)

6. september 2012 erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar. Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar. Og nå kommer endringene fort:

Sanksjonene tvinger Russland til å handle

USA har truet med å ramme Russlands økonomi, blant annet gjennom valutarestriksjoner og blokkering av banksystemet SWIFT og kredittkortbruk. Dette tvinger Russland til å finne sine egne løsninger. Det umiddelbare svaret var at Kina og Russland inngikk en gigantisk olje- og gassavtale.

Avtalen har en verdi av 1000 millarder dollar. Det har tatt ti år å forhandle den fram. I denne avtalen vil den russiske energigiganten Gazprom forplikte seg til å levere 3,75 millioner kubikkfot med flytende naturgass per dag i tretti år til China National Petroleum Corporation fra 2018. Det svarer til en fjerdedel av Russlands gasseksport til EU. Gazprom vil fortsatt hente mesteparten av profitten sin fra Europa, men inntektene av avtalen med Kina vil bli brukt til å investere i en utbygging i Øst-Sibir som også kan forsyne Sør-Korea og Japan.

Kina og Russland utvikler også egne betalingstjenester som svarer til Visa/MasterCard og SWIFT, bankenes betalingsordning. Russland går også over til å inngå avtaler om gassleveranse i andre valutaer enn dollar. 90% av Gazproms kunder har forlatt dollaren i sine kontrakter. Sjefen for den russiske sentralbanken, Elvira Nabiullina, signaliserte 4. juli 2014 at Russland og Kina forbereder et nytt internasjonalt betalingssystem som skal erstatte det dollarbaserte systemet. I juli 2014 skal BRICS-landa møtes i Brasil, og meldinger derfra sier at de vil være klare til å opprette sitt alternativ til IMF som vil kunne begynne å låne ut penger alt i 2016 – og det blir IKKE i dollar.

Også Frankrike reagerer

Nylig ble den franske banken BNP Paribas ilagt en bot på 9 milliarder dollar for å ha brutt sanksjonene i sin handel med Iran, Cuba og Sudan. Dette førte til at den franske sentralbanksjefen Christian Noyer signaliserte at det er på tide å bevege seg vekk fra dollaren. Etterpå har franske politikere prøvd å dempe virkningene av denne uttalelsen, men realiteten er at det er denne veien det går. I mai 2013 var bruken av yuan i samhandelen mellom Kina og eurosonen 19%, i mai 2014 var andelen steget til 29%. For EU utenom eurosonen var bruken av yuan i samme periode økt fra 25% til 38%. Så uansett om EU aldri så mye oppfører seg som et lydrike under USA, så har økonomien sin egen dynamikk. USA er ikke lenger verdenshersker på samme måte som før. Landet er detronisert som største industrinasjon, største eksportør og største handelsnasjon. Det får sine konsekvenser – og de blir dramatiske.

Vi snakker ikke om HVIS, vi snakker om NÅR

USA har ikke den økonomiske tyngden til å opprettholde dollaren som reservevaluta i lang tid. Og når den mister sitt hegemoni vil konsekvensene for USA bli dramatiske. Dollaren vil falle kraftig i verdi, inflasjonen vil bli skyhøy, lånerentene vil gå i taket og den amerikanske livsstilen vil miste fundamentet sitt. Krisa i 2008 vil bli som en liten dump i veien i forhold til det fallet som vil og må komme. Varslene om dette har vært der lenge, men den korrupte politiske eliten har vendt det døve øret til og bare trykt mer penger for å mette de umettelige korporasjonene og bankene. Derfor blir også fallet dramatisk. På den andre sida vil et slikt fall føre til at amerikansk industri blir mer konkurransedyktig og antakelig også at handelsunderskuddet vil bli redusert.

Det virkelig skumle er at USAs ledelse ser ut til å bli mer og mer opptatt av det eneste området der USA er skyhøyt over alle andre: evnen til å føre krig over hele kloden.

.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Utviklingen går unektelig den veien, ja. Det skal bli spennende å se hvor godt USA takler de allerede massive økonomiske problemene sine om dollaren mister sin status som global reservevaluta.

  Forøvrig:

  China to Set Yuan Clearing Banks in Luxembourg, Paris
  (http://online.wsj.com/articles/bank-of-france-pboc-to-create-paris-based-yuan-payments-1404036002)

  «In its continued push to make the yuan a global currency, China’s central bank said Sunday it plans to designate clearing banks for its currency in Paris and Luxembourg, as the two financial centers battle with London to become the leading European offshore yuan-trading city.

  The People’s Bank of China announced the move in two separate statements Sunday. It didn’t say when it would designate the clearing banks.

  The French and Luxembourg central banks said Sunday they had signed agreements with PBOC allowing for greater cooperation in the oversight of their domestic yuan market.»

  • Jeg var borti det for lenge siden, men det var nyttig å friske det opp igjen. Takk for innspill. Flere nyttige lenker der.

 2. Med sin store dollarbeholdning, hva betyr dollarens fall for Kina? Er ikke både dollarens fall, og USAs tilbakegang, et stort tap for Kina? Og noe annet: USA kommer vel til å løse dette med flere kriger?

  • Kina bruker dollar til å kjøpe selskaper og realverdier i vest. De har tenkt cirka 50 år fram i tida. USA tenker kriger etter så mange fiaskoer. Utrolig.

 3. Hei,
  Enig i at vi snakker når, ikke hvis. Jeg jobbet en gang i tiden (70-80 tallet) som valutamegler. Vi ventet og ventet på dollarens fall, som aldri kom. Nå er kanskje tiden moden, men Yuan etc. duger ikke som reservevaluta, ikke enda, samme hvor mye kineserne måtte ønske seg dette. Kan denne valuten brukes til annet enn å kjøpe varer i Kina? Men dette kan endre seg med tiden. Og hvor har Putin sparepengene sine? Godt skjult i sveitsiske banker, investert bl.a. i US Treasury bonds? Ikke godt å vite, men som sagt, de som spår dollarens undergang får rett til slutt.

  • Nei, yuan (renminbi) egener seg ikke som reservevaluta nå. Derfor har Kina en langsiktig plan. Og som jeg påviser iverksetter de denne planen skritt for skritt. Ja, yuan brukes i dag til mye mer enn å kjøpe varer i Kina. Den brukes til å kjøpe olje i Midtøsten, til å kjøpe gass fra Russland og det er opprettet en yuan-hub i Frankfurt og en i London for å betjene samhandel. Har du noe dokumentasjon på dette med Putins utennlandsformue? Jeg har sett påstander om dette, men de forsøkene jeg har sett på dokumentasjon har vært bare tull.
   Men det er jo et lite viktig sidespor her. Hovedsporet er at USAs sanksjoner mot Russland driver fram mer radikale tiltak for å redusere dollarens innflytelse som alternativer til SWIFT, Visa og Mastercard og direkte handel utenom dollar.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.