USAs Irak-politikk ligger i ruiner

0

USAs Irak-politikk ligger i ruiner

Da de islamistiske jihadistene i ISIL med noen få tusen mann erobret store deler av det nordlige Irak ble det synlig for enhver som vil se at USAs politikk er og har vært en fullstendig fiasko og en humanitær og økonomisk katastrofe.

USAs folkerettsstridige krig mot Irak fra 2003 har kostet hundretusener av mennesker livet. Den har rasert og ødelagt Irak og den økonomiske prisen for USA vil passere 3000 milliarder dollari følge nobelprisvinner Joseph Stieglitz. En nyere rapport fra Harvard beregner de samlede kostnadene for krigene i Irak og Afghanistan til mellom 4000 og 6000 milliarder dollar.

På en pressekonferanse etter ISILs erobring av Mosul ble State Departments talskvinne Jen Psaki spurt om USA ser en rolle for Iran i å redde regimet i Bagdad. Hun lot som om hun ikke forsto spørsmålet. Men faktum er at Iran har sendt 500 soldater fra revolusjonsgarden for å støtte den irakiske hæren, og antakelig er USA inneforstått med det.

Elve år etter angrepet på Irak har USA lykkes å ødelegge Irak og nå faller landet fra hverandre i et sunnimuslimsk kalifat i nord og vest, et uavhengig Kurdistan i nordøst og en sjiarepublikk i sør.

Litt av en arv fredsprisvinneren etterlater seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVM i fotboll – segrarna presenteras
Neste artikkel– Vi trenger en ny krig!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).