Slavoj Žižek og heltene hans

0

Slavoj Žižek og heltene hans

I en svært ordrik og svært lite konkret artikkel om Ukraina i Klassekampen 21.06.2014 skriver marxisten Slavoj Žižek: – Demonstrantene fra Maidan er helter. (Artikkelen sto i London Review of Books under tittelen: «Barbarism with a Human Face».) Dette har han kommet fram til gjennom å lese gamle Lenin- og Stalin-sitater på nytt.

Enhver må jo få lov å velge sine helter, men når Žižek roser de ukrainske demonstrantene selv når de rev ned Lenin-statuer, så er det litt merkelig at han ikke i det minste legger merke til nazisymbolene til heltene sine når de brenner røde flagg og knuser statuer av Lenin.

Det er også litt pussig at en mann som liker å framtre som en skolert marxist bruker så mange ord uten å gjøre et forsøk på klasseanalyse av det som skjer i Ukraina, slik som for eksempel de ukrainske kommunistene i Borotba har gjort.

Žižeks artikkel er skrevet før heltene hans brente inne og myrdet mange titalls mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa, så han kan ikke kritiseres for å ikke reflektere over dette. Men Klassekampen gir artikkelen fire sider etter at massakren skjedde og er vel kjent. Men da Žižek skrev sin helteerklæring til Maidan var nazistenes rolle og USAs og EUs rolle i kuppet vel kjent. Žižek kunne jo ha kostet på seg å nevne at heltene hans fikk daglønn av oligarkene og USA for å demonstrere og at oligarkenes TV-kanaler gjorde sitt ytterste for å hause den opp.

I motsetning til Žižek har den ukrainske marxisten Sergei Kirichuk opplevd den nazistiske terroren på kroppen. Og han har et ganske annet syn på Ziseks helter. Kanskje Klassekampen kunne spørre ham om hva han mener om Žižeks ordgyteri?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.