Slavoj Žižek og heltene hans

0

Slavoj Žižek og heltene hans

I en svært ordrik og svært lite konkret artikkel om Ukraina i Klassekampen 21.06.2014 skriver marxisten Slavoj Žižek: – Demonstrantene fra Maidan er helter. (Artikkelen sto i London Review of Books under tittelen: «Barbarism with a Human Face».) Dette har han kommet fram til gjennom å lese gamle Lenin- og Stalin-sitater på nytt.

Enhver må jo få lov å velge sine helter, men når Žižek roser de ukrainske demonstrantene selv når de rev ned Lenin-statuer, så er det litt merkelig at han ikke i det minste legger merke til nazisymbolene til heltene sine når de brenner røde flagg og knuser statuer av Lenin.

Det er også litt pussig at en mann som liker å framtre som en skolert marxist bruker så mange ord uten å gjøre et forsøk på klasseanalyse av det som skjer i Ukraina, slik som for eksempel de ukrainske kommunistene i Borotba har gjort.

Žižeks artikkel er skrevet før heltene hans brente inne og myrdet mange titalls mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa, så han kan ikke kritiseres for å ikke reflektere over dette. Men Klassekampen gir artikkelen fire sider etter at massakren skjedde og er vel kjent. Men da Žižek skrev sin helteerklæring til Maidan var nazistenes rolle og USAs og EUs rolle i kuppet vel kjent. Žižek kunne jo ha kostet på seg å nevne at heltene hans fikk daglønn av oligarkene og USA for å demonstrere og at oligarkenes TV-kanaler gjorde sitt ytterste for å hause den opp.

I motsetning til Žižek har den ukrainske marxisten Sergei Kirichuk opplevd den nazistiske terroren på kroppen. Og han har et ganske annet syn på Ziseks helter. Kanskje Klassekampen kunne spørre ham om hva han mener om Žižeks ordgyteri?

Forrige artikkelHva vi ikke får vite om Iraks sammenbrudd
Neste artikkelBrasil er framtidas land – vil det alltid være det?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).