Nå kommer fallet i norske oljeinvesteringer

0

Nå kommer fallet i norske oljeinvesteringer

Som leserne av denne bloggen vet, har det vært en langvarig og økende motsetning mellom skyhøye investeringer og raskt fallende produksjon på norsk sokkel. Les om Det kommende sammenbruddet i norsk oljeproduksjonog Oljeministerens ønsketenkning – og en servil presse.Nå kommer også, ganske motvillig, den offisielle innrømmelsen: – Oljeindustrien er ikke lenger en drivkraft i norsk økonomi.

2014 vil antakelig gå inn i historien som det året da oljeindustrien startet nedgangen. I år vil investeringene passere skyhøye 231 milliarder kroner, men i 2015 blir det en markant nedgang i følge Statistisk sentralbyrå:

Investeringsanslaget for 2015 oppgis til 182,4 milliarder kroner. Det er 25,8 milliarder kroner lavere enn tilsvarende tall for 2014, gitt i 2. kvartal 2013. Sett bort fra anslaget for nedstengning og fjerning er nedgangen i anslaget fra 2014 til 2015 på hele 33,7 milliarder kroner.

Oljeselskaper over hele verden kutter nå som besatt etter mange år med fallende lønnsomhet og eksploderende kostnader. Statoil vil kutte investeringene med 30 milliarder kroner, og minst åtte milliarder i året fra 2016.

De siste fire årene har Statoil solgt andeler i olje- og gassfelter for 110 millarder kroner. Statoilsjef Helge Lund sier at inntjening på investert kapital ikke er høy nok til at selskapet kan fortsette å utvikle dem.

Hele vår sivilisasjon er basert på olje. Når det nå blir for dyrt å utvinne den, skulle man tro at det ville ha utløst en politisk debatt. Men nei, ikke det heller.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStriden om Juncker i EU viser en union i djup krise
Neste artikkelISIL – Made in the USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).