Nå kommer fallet i norske oljeinvesteringer

0

Nå kommer fallet i norske oljeinvesteringer

Som leserne av denne bloggen vet, har det vært en langvarig og økende motsetning mellom skyhøye investeringer og raskt fallende produksjon på norsk sokkel. Les om Det kommende sammenbruddet i norsk oljeproduksjonog Oljeministerens ønsketenkning – og en servil presse.Nå kommer også, ganske motvillig, den offisielle innrømmelsen: – Oljeindustrien er ikke lenger en drivkraft i norsk økonomi.

2014 vil antakelig gå inn i historien som det året da oljeindustrien startet nedgangen. I år vil investeringene passere skyhøye 231 milliarder kroner, men i 2015 blir det en markant nedgang i følge Statistisk sentralbyrå:

Investeringsanslaget for 2015 oppgis til 182,4 milliarder kroner. Det er 25,8 milliarder kroner lavere enn tilsvarende tall for 2014, gitt i 2. kvartal 2013. Sett bort fra anslaget for nedstengning og fjerning er nedgangen i anslaget fra 2014 til 2015 på hele 33,7 milliarder kroner.

Oljeselskaper over hele verden kutter nå som besatt etter mange år med fallende lønnsomhet og eksploderende kostnader. Statoil vil kutte investeringene med 30 milliarder kroner, og minst åtte milliarder i året fra 2016.

De siste fire årene har Statoil solgt andeler i olje- og gassfelter for 110 millarder kroner. Statoilsjef Helge Lund sier at inntjening på investert kapital ikke er høy nok til at selskapet kan fortsette å utvikle dem.

Hele vår sivilisasjon er basert på olje. Når det nå blir for dyrt å utvinne den, skulle man tro at det ville ha utløst en politisk debatt. Men nei, ikke det heller.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.