Striden om Juncker i EU viser en union i djup krise

0

Striden om Juncker i EU viser en union i djup krise

EU-landa er djupt splittet i striden om hvem som skal bli ny president i EU-kommisjonen. EU-elitens kandidat er «når det blir vanskelig, må vi juge»-Jean-Claude Juncker. Juncker er de konservative partienes kandidat og EU-elitens kandidat.

Sosialdemokratene, de grønne og det europeiske venstre støtter Juncker, og for dem er dette er «prinsippspørsmål». De ønsker å fortsette EUs utvikling i retning av en stat, og ønsker derfor mer parlamentarisme i EU. At dette støttes av teknokratene, av Daniel Cohn-Bendit og Jürgen Habermas, er kanskje ikke overraskende. Men for venstresida i Norge er kanskje standpunktet til SYRIZA-leder Alexis Tsipras mer uventet:

Å fremme noen annen kandidat (enn Juncker) ville diskreditere hele det nylige valget, og i ettertid gjøre det til en farse. Dette er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Det er en moralsk plikt for Det europeiske råd å fremme den kandidaten som har sikret seg den ledende posisjonen i det europeiske valget.

Hvorfor bruker ikke SYRIZA i stedet muligheten til å stille seg i spissen for et opprør fra venstre mot disse institusjonene, i stedet for å bli advokater for den forhatte EU-eliten? Som Socialist Worker skriver:

Hvem bryr seg om Jean-Claude Juncker blir neste president i EU-kommisjonen? Denne pompøse middelmådigheten drev det gloriøse skatteparadise Luxembourg i 18 år og ble sparket av sine egne velgere i fjor.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.