Striden om Juncker i EU viser en union i djup krise

0

Striden om Juncker i EU viser en union i djup krise

EU-landa er djupt splittet i striden om hvem som skal bli ny president i EU-kommisjonen. EU-elitens kandidat er «når det blir vanskelig, må vi juge»-Jean-Claude Juncker. Juncker er de konservative partienes kandidat og EU-elitens kandidat.

Sosialdemokratene, de grønne og det europeiske venstre støtter Juncker, og for dem er dette er «prinsippspørsmål». De ønsker å fortsette EUs utvikling i retning av en stat, og ønsker derfor mer parlamentarisme i EU. At dette støttes av teknokratene, av Daniel Cohn-Bendit og Jürgen Habermas, er kanskje ikke overraskende. Men for venstresida i Norge er kanskje standpunktet til SYRIZA-leder Alexis Tsipras mer uventet:

Å fremme noen annen kandidat (enn Juncker) ville diskreditere hele det nylige valget, og i ettertid gjøre det til en farse. Dette er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Det er en moralsk plikt for Det europeiske råd å fremme den kandidaten som har sikret seg den ledende posisjonen i det europeiske valget.

Hvorfor bruker ikke SYRIZA i stedet muligheten til å stille seg i spissen for et opprør fra venstre mot disse institusjonene, i stedet for å bli advokater for den forhatte EU-eliten? Som Socialist Worker skriver:

Hvem bryr seg om Jean-Claude Juncker blir neste president i EU-kommisjonen? Denne pompøse middelmådigheten drev det gloriøse skatteparadise Luxembourg i 18 år og ble sparket av sine egne velgere i fjor.

 

 

Forrige artikkel– Vi trenger en ny krig!
Neste artikkelNå kommer fallet i norske oljeinvesteringer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).