Ikke kjøpmannen, men svindleren fra Venezia

0

Ikke kjøpmannen, men svindleren fra Venezia

William Shakespeare kunne ha fått stoff til et nytt stykke fra den korrupsjonsskandalen som oversvømmer Venezia akkurat nå.

35 folk er arrestert og provinsguvernør Giancarlo Galan og borgermester Giorgio Orsoni er under mistanke for å ha forsynt seg grådig av offentlige midler. Ordføreren er blant de fengslede.

Galan skal ha sikret seg en lønn på en million euro i året, samt ytterligere to millioner i engangshonorar. Ordføreren (partifelle av statsminister Matteo Renzi) skal ha fått 560 tusen euro til sin valgkamp. En halv million (fortsatt euro) skal ha gått til rådgiveren Marco Milanese, som ordnet med finansieringa.

Pengesekken det øses fra er kjempeprosjektet MOSE, et gigantisk mekanisk dikesystem som skal redde Venezia fra oversvømmelse. (Mose er også italiensk for Moses, så det er noen dobbeltbetydninger her.) Hele prosjektet skal koste 5,6 milliarder euro, og i følge La Repubblica skal en milliard euro (åtte milliarder kroner) ha gått i private lommer.

Selv i Italia er dette en svindel i bibelsk format.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOljeministerens ønsketenkning – og en servil presse
Neste artikkelInformasjonskrigen om Ukraina – Hva skjedde i Lugansk?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).