Informasjonskrigen om Ukraina – Hva skjedde i Lugansk?

0

Informasjonskrigen om Ukraina – Hva skjedde i Lugansk?

Det er nesten umulig å finne nøytrale nyheter om den humanitære katastrofen som er under utvikling i Øst-Ukraina. Pro-russiske medier er fulle av artikler og videoer. Men hvor mye er de å stole på?

Vestlige medier omtaler nesten ikke det som skjer i Øst-Ukraina enda tapstallene er mange ganger så store som under det verste døgnet på Maidan-plassen i februar. Men her er en sak der det utvilsomt pro-vestlige Radio Free Europe sier det samme som pro-russiske medier – og det motsatte av myndighetene i Kiev.

På tross av dementier peker alle beviser om den dødelige eksplosjonen mot Kiev. 2. juni 2014 ble administrasjonsbygningen i Lugansk rystet av en eksplosjon. Før noen visste hva som hadde hendt dukket det opp svært grafiske videoer fra åstedet. En kvinne som hadde fått beina blåst vekk så tilsynelatende døende inn i kameraet…

Myndighetene i Kiev sendte ut meldinger om at eksplosjonen skyldes at separatistene hadde vært uforsiktige med ammunisjon. 3. juni sa Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at eksplosjonen skyldtes bombing fra fly.

Den eneste større vestlige TV-stasjonen som har undersøkt dette, CNN, sier i en reportasje:

CNNs undersøkelser i Lugansk har funnet klare beviser for at de eksplosjonene som rammet administrasjonsbygningen og parken skyldtes luftangrep.

Europa-redaktøren til IHS Jane’s Defence Weekly fortalte CNNat han trodde det ukrainske flyvåpenet «brukte sine Su-25 «Frogfoot» fly under angrepet på Lugansk.»
Men er dette omtalt i norske medier?

 

Forrige artikkelIkke kjøpmannen, men svindleren fra Venezia
Neste artikkelNixon: – Jeg vil heller bruke atombomben. Tenk stort, Henry!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).