Informasjonskrigen om Ukraina – Hva skjedde i Lugansk?

9

Informasjonskrigen om Ukraina – Hva skjedde i Lugansk?

Det er nesten umulig å finne nøytrale nyheter om den humanitære katastrofen som er under utvikling i Øst-Ukraina. Pro-russiske medier er fulle av artikler og videoer. Men hvor mye er de å stole på?

Vestlige medier omtaler nesten ikke det som skjer i Øst-Ukraina enda tapstallene er mange ganger så store som under det verste døgnet på Maidan-plassen i februar. Men her er en sak der det utvilsomt pro-vestlige Radio Free Europe sier det samme som pro-russiske medier – og det motsatte av myndighetene i Kiev.

På tross av dementier peker alle beviser om den dødelige eksplosjonen mot Kiev. 2. juni 2014 ble administrasjonsbygningen i Lugansk rystet av en eksplosjon. Før noen visste hva som hadde hendt dukket det opp svært grafiske videoer fra åstedet. En kvinne som hadde fått beina blåst vekk så tilsynelatende døende inn i kameraet…

Myndighetene i Kiev sendte ut meldinger om at eksplosjonen skyldes at separatistene hadde vært uforsiktige med ammunisjon. 3. juni sa Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at eksplosjonen skyldtes bombing fra fly.

Den eneste større vestlige TV-stasjonen som har undersøkt dette, CNN, sier i en reportasje:

CNNs undersøkelser i Lugansk har funnet klare beviser for at de eksplosjonene som rammet administrasjonsbygningen og parken skyldtes luftangrep.

Europa-redaktøren til IHS Jane’s Defence Weekly fortalte CNNat han trodde det ukrainske flyvåpenet «brukte sine Su-25 «Frogfoot» fly under angrepet på Lugansk.»
Men er dette omtalt i norske medier?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Det kan nesten virke som om russisk presse ønsker å dysse ned det som skjer også ettersom Putin valgte å ikke støtte selvstendigheten til Donetsk-regionen. Det er utrolig at hundrevis (hvis enkelte rapporter stemmer) av mennesker kan bli drept i Europa i 2014 omtrent uten at det fører til avisskriverier.

   • Det virker som om hensikten er å provosere Putin til å gi NATO et påskudd til å trappe opp, så det kan godt hende at noe av kritikken av Putin internt i Russland er «planta».

 2. Jeg har til de grader savnet informasjon fra pro-vestlige kilder i tillegg til de pro-russiske. Det er vanskelig å skille propaganda fra vorkelighet når bare den ene siden har noe om en sak.
  Jeg så bildet igår, det var forferdelig. Jeg klarer ikke å fatte at mennesker gjør dette mot hverandre, eller kanskje jeg forstår det. Mennesket er det eneste dyret, så vidt jeg vet, som dreper nærmest av pur glede. Disse terroristene som flyr rundt og dreper for fote, og bombing fra fly over sivile steder er motbydelig. Det minner om de alliertes bombing av Dresden under krigen. Fullstendig unødvendig ut fra militærets behov, kun en ren hevnaksjon fra Churchill for bombingen av London.

 3. Det er de vestlige mediene som ikke er til å stole på. Etter min vurdering er RT et svært godt motstykke til CNN. De nyter bl.a. stor respekt blant intervjuobjektene sine for å sitere dem korrekt, jfr. f.eks. saken om den amerikanske journalisten som sa opp jobben «i protest mot sensur av intervjuobjekt» og ble tatt i løgn da intervjuobjektet (Ron Paul) sa at han tvert imot ble sitert helt korrekt.
  Larry King har for lengst forlatt CNN og gått over til RT, fordi han var lei av angloamerikansk propaganda 24/7.

  • Jeg synes også at RT har mange gode journalister og at de gjør et anstendig arbeid overfor untervjuobjektene. Men det er klart at de er farget av hvor de står, slik CNN og Al-Jazeera er.

   • Ja, det er jo klart. Og jeg er ganske frustrert over at norsk venstreside ikke klarer å ta et klart standpunkt. Her har vi et land og en befolkning som blir forsøkt tvangsinnmeldt i EU, fascismen er på fremmarsj i Europa, vi har en kanal som er klart venstreorientert i de fleste spørsmål, og sender på engelsk. Likevel er folk redd for å bruke RT. Hvorfor?

    • Fordi RT blir regnet som en konspirasjonsteoretisk kanal, kanskje? (Abby Martin, f.eks., er vel truther.)

     Ellers har vel ikke nordmenn flest kjennskap til RT ennå. Det er en nisjekanal.

    • «Norsk venstreside»- finnes den? Et SV som solgte sjela si for et par taburetter eller et Rødt som nærmest slår krøll på seg sjøl for å framstå som mest mulig «ufarlig» og «demokratisk» og som leker litt med tanken om at islamisme egentlig er litt spennende, radikalt og progressivt og at religionskritikk derfor bør stemples som rasisme.

     Men som Pål kommenterte i en annen tråd: Når jeg blir spurt om hva jeg synes om norsk venstreside, så svarer jeg «det hadde kanskje ikke vært så dumt?».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.