– Bare en brøkdel av gassfeltene vil bli bygd ut, sier Shell

0

– Bare en brøkdel av gassfeltene vil bli bygd ut, sier Shell

Bare en brøkdel av alle naturgassprosjekter vil bli virkeliggjort fordi skyhøye utviklingskostnader og fallende gasspriser gjør dem ulønnsomme. Det er direktøren for prosjekter og teknologi i Royal Dutch Shell, Matthias Bichsel, som sier dette i et intervju.

Det er alltid så mye snakk om de store prosjektene for flytende naturgass (LNG) rundt omkring i verden, men kostnadene i olje- og gassektoren stiger og marginene i gassektoren er svært smale.

I fjor ga Shell opp et foreslått gas-to-liquids-prosjekt i Louisiana, USA på grunn av manglende lønnsomhet. Australlias Woodside Petroleum trakk seg nylig ut av det store gassprosjektet Leviathan, som Israel planlegger å utvikle i det østlige Middelhavet. Franske Total har trukket seg ut av Aserbajdsjans store Shah Deniz II gassprosjekt. Og Statoil har redusert sin andel i det samme feltet. I Asia har en rekke prosjekter stanset fordi usikkerhet om kostnader og priser har gitt investorer kalde føtter.

Imperial Oils gassprosjekt i Canadas Northwest Territories vil bli 40% dyrere enn antatt og er derfor utsatt inntil videre.

Chevron, Exxon Mobil og Shell brukte mer enn 120 milliarder $ i 2013 for å øke olje- og gassproduksjonen og hele 500 milliarder de siste fem år. Likevel faller produksjonen.

Men oljeminister Tord Lien tror på mirakler.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelISIL – på vei mot islamistisk kalifat i Irak og Syria
Neste artikkelArbeiderprotester «down under»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).