– Klimakrise er ikke framtid, det er nå!

0

– Klimakrise er ikke framtid, det er nå!

The National Climate Assessment som ble publisert av Det hvite hus i Washington 6. april 2014 oppfordrer til en snarlig reduksjon av utslipp av klimagasser.

USA har vært og er hjemsøt av en uvanlig mengde hetebølger, branner, katastrofenedbør og andre ekstreme værbegivenheter. Dokumentet sier:

Klimaforandringer, som en gang ble sett på noe som gjelder en fjern framtid, er nå fullt og helt en del av vår nåtid.

Maisprodusenter i Iowa, østersfarmere i Washington state og lønnesirupprodusenter i Vermont opplever alle klimaendringer som ligger utenfor alt man tidligere har opplevd. Det samme gjelder kystplanleggere i Florida, vannleverandører i sørvest og byboere fra Phoenix til New York.

Somrene er lengre og varmere, og perioder med uvanlig hete varer lenger enn noen nålevende amerikanere har opplevd.

Konservative republikanere var ikke noe begeistret for rapporten. De ser på den som enda et eksempel på «big government». De støtter seg på en rapport fra det omstridte Heartland Institute, som hevder at alt snakk om klimaendringer er bare «hot air» (tullprat).

Så det kommer ikke til å skje noe nå heller. Både demokrater og republikanere vil ha fracking og Keystone rørledningen. Så går det som det går med klimaet.

Forrige artikkelStille flyter Dordogne
Neste artikkelSoloppgang over Appenninene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).