USA: 49 millioner på randen av sult

0

Enn så lenge er USA verdens rikeste land – selv om denne posisjonen kanskje ikke varer så lenge. USA huser i hvert fall flertallet av verdens rikeste mennesker. Men landet har også en fattigdom på tredjeverdennivå. Svært mange har problemer med å skaffe nok mat, og særlig rammer det kvinner, barn og afroamerikanere.

Hunger in America

Korporasjonenes medier i USA har lenge snakket om at landets økonomi går framover og at depresjonen er over. På børsen og i Wall Street ser det absolutt slik ut, og de rikeste av de rike er rikere enn noen gang.

Helt annerledes ser det ut for de fattige.

I januar fant Jaime Grimes ut at hennes månedlige matkuponger ville bli redusert enda en gang, denne gangen med 40 dollar. Da begynte den enslige moren til fire å gråte. Og så tok hun grep. Den tidligere læreren i videregående skole lagde en plan for hvordan hun skulle strekke familiens matbudsjett enda et stykke til. Hun blande havremel og malte bønner og brukte det som fyll i kjøttpudding og tacos. Så vannet hun ut juice og lettmelk for å få dem til å vare lenger. Selv unnet hun seg bare ett måltid om dagen slik at barna, 3, 4, 13 og 16 år gamle, skulle få nok å spise.

Jaime Grimes og barna hennes er blant de 49 millioner amerikanere som ikke har nok å spise. De lever i det som kalles matvareusikkerhet, eller for å si det rett ut: på randen av sult. Tallet på sultne amerikanere økte med 15% på grunn av Den store resesjonen, og det har blitt liggende på det høye nivået, uansett hva som har skjedd på Wall Street.

«Ingenting er blitt bedre,» sier Craig Gundersen som skriver rapporten Map the Meal Gap 2014for institusjonen Feeding America. «La oss slutte å snakke om slutten på Den store resesjonen til vi har fått matvareusikkerheten ned på et langt lavere nivå. Fra mitt perspektiv pågår Den store resesjonen fortsatt.»

Gundersens rapport vil foreligge seinere i år, men i følge NBCNews vil tallene i den nye rapporten ligge svært nær den forrige som viste for 2012:

  • 49 millioner amerikanere lever i matvareusikre hjem, 33,1 millioner voksne og 15,9 millioner barn.
  • 14,5% av husholdningene (17,6 millioner) var matvareusikre
  • 5,7% av husholdningene (7 millioner) opplevde svært lav matvaresikkerhet
  • 20% av barnefamiliene rapporterte om matvareusikkerhet
  • Enslige kvinner med barn hadde en matvareusikkerhet på 35,4%, altså mer enn 1 av 3!
  • Svarte familier har en matvareusikkerhet på 24,6%
  • 8,4% av alle pensjonister lever i matvareusikkerhet

Tianna Gaines Turner kan ikke huske sist hun gikk til sengs uten å bekymre seg over om hvordan hun skulle skaffe nok mat til sine tre barn. Hun kan ikke huske sist hun våknet uten å bekymre seg om hvordan hun og mannen på deltidslønn skulle tjene nok til å kjøpe matvarer og betale for leiligheten sin i en arbeiderbydel i Philadelphia. Og hun kunne ikke huske sist hun kunne føle seg sikker på at hun og mannen ikke måtte droppe et måltid for at barna skulle få nok å spise.

I november 2013 vedtok Kongressen å skjære ned på matvarekupongene til 47 millioner landsmenn. Det var det som rammet Jaime og hennes familie. De samme kongressmedlemmene sitter sjøl svært så godt i det. I følge Washington Post var medianinntekten til kongressmedlemmene i 2009 hele 725.000 $, eller omkring 4,4 millioner kroner.

Sult er den stille krisa i dagens USA, skriver USA Today.

Men de rike har aldri vært rikere

De rikeste av de rike har aldri vært rikere enn de er nå, skriver Bloomberg, «de er i en klasse for seg».

De rikeste 0,01% (hundredelsprosent, eller 1% av 1%) eier nå 11,1% av all formue i USA. De rikeste 16.000 familiene disponerer over 6000 milliarder dollar, eller like mye som de to tredelene som er nederst på stigen.

 

Les også: Fattigdom, fedme og feite penger

Kart over matvareusikkerheten i USA

hunger america1

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVerdensbanken: – Kina passerer USA i år
Neste artikkelMay day 2014 – unite and fight!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).