Kapitalens rike hører sådanne til

0
Jamie Dimon har til salt i grøten

Når høyrefolk skal begrunne lønnsforskjeller og spesielt at de rike får så mye mer enn alle andre, så sier de at vedkommende enten «har skapt store verdier» eller har «arbeidet hardt». Så Jamie Dimon må være en mann etter Erna Solbergs hjerte.

James «Jamie» Dimon er toppsjef (CEO) i finansbanken JP Morgan Chase, og han fikk nylig et pent påslag på lønna på beskjedne 74% i 2013. Bankens styre mente innsatsen hans var verdt 20 millioner dollar (125 millioner norske kroner).

Jamie Dimon har til salt i grøten
Jamie Dimon har til salt i grøten

Det hører med til historien at 2013 var et svært dårlig år for JPMorgan. For første gang under Dimons ledelse måtta banken rapportere tap, riktignok bare for et kvartal, men likevel.

Det sterkeste er likevel at 2013 også var det året da JPMorgan måtte ut med 20 milliarder dollar (125 milliarder kroner) for å unngå søksmål fra myndighetene.

Det amerikanske justisdepartementet har vært ute etter JPM fordi banken antakelig har begått alvorlige økonomiske forbrytelser i forbindelse med noen tvilsomme lånetransaksjoner.

For å si det litt forsiktig: Når du betaler 125 milliarder kroner (25% mer enn driftsinntektene til Telenor i 2012) for å slippe rettssak, så er det overveiende sannsynlig at du ikke har helt reint mel i posen.

Eller sagt på en annen måte: Jamie Dimon har ledet et selskap som har drevet med grov økonomisk kriminalitet. For dette får han en lønn som svarer til 362 årslønner for en norsk hjelpepleier. Så ingen skal si at forbrytelser ikke lønner seg.

Et lang og svart rulleblad

JPMorgan Chase har ikke bare begått økonomisk kriminalitet én gang. Selskapet har det for vane.

I 2005 måtte selskapet betale bøter og annet for sin rolle i Enron-svindelen.

I 2009 ble JPM nødt til å betale kompensasjon etter å ha solgt råtne lån til Jefferson county, som derfor holdt på å gå konkurs. (Svarer til Terra-skandalen i Norge.)

I 2011 ble JPM tatt for å ha snytt Afghanistan-veteraner ved hjelp av triksing med lånene deres.

I 2013 måtte JPM igjen punge ut fordi de grovt hadde manipulert energimarkedet for å oppnå ulovlig profitt.

Lenger tilbake var JPM tungt involvert i den store Madoff-skandalen som Madoffs bank. Madoff svindlet 4800 kunder for 64,8 milliarder dollar.

Og spesielt hyggelig for oss er det at Oljefondet eier aksjer for 6,6 milliarder kroner i JPMorgan og er en av de 20 største eierne. Nå skal det også føyes til at fondet stemte mot Jamie Dimon som sjef i fjor, men i følge Yngve Slyngstad i Oljefondet skyldtes det ingen prinsipiell kritikk av Dimon.

Forrige artikkel«Tyskland må bruke mer militærmakt,» sier forbundspresidenten
Neste artikkelFeminismens blinde flekk?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).