Kapitalens rike hører sådanne til

5
Jamie Dimon har til salt i grøten

Når høyrefolk skal begrunne lønnsforskjeller og spesielt at de rike får så mye mer enn alle andre, så sier de at vedkommende enten «har skapt store verdier» eller har «arbeidet hardt». Så Jamie Dimon må være en mann etter Erna Solbergs hjerte.

James «Jamie» Dimon er toppsjef (CEO) i finansbanken JP Morgan Chase, og han fikk nylig et pent påslag på lønna på beskjedne 74% i 2013. Bankens styre mente innsatsen hans var verdt 20 millioner dollar (125 millioner norske kroner).

Jamie Dimon har til salt i grøten
Jamie Dimon har til salt i grøten

Det hører med til historien at 2013 var et svært dårlig år for JPMorgan. For første gang under Dimons ledelse måtta banken rapportere tap, riktignok bare for et kvartal, men likevel.

Det sterkeste er likevel at 2013 også var det året da JPMorgan måtte ut med 20 milliarder dollar (125 milliarder kroner) for å unngå søksmål fra myndighetene.

Det amerikanske justisdepartementet har vært ute etter JPM fordi banken antakelig har begått alvorlige økonomiske forbrytelser i forbindelse med noen tvilsomme lånetransaksjoner.

For å si det litt forsiktig: Når du betaler 125 milliarder kroner (25% mer enn driftsinntektene til Telenor i 2012) for å slippe rettssak, så er det overveiende sannsynlig at du ikke har helt reint mel i posen.

Eller sagt på en annen måte: Jamie Dimon har ledet et selskap som har drevet med grov økonomisk kriminalitet. For dette får han en lønn som svarer til 362 årslønner for en norsk hjelpepleier. Så ingen skal si at forbrytelser ikke lønner seg.

Et lang og svart rulleblad

JPMorgan Chase har ikke bare begått økonomisk kriminalitet én gang. Selskapet har det for vane.

I 2005 måtte selskapet betale bøter og annet for sin rolle i Enron-svindelen.

I 2009 ble JPM nødt til å betale kompensasjon etter å ha solgt råtne lån til Jefferson county, som derfor holdt på å gå konkurs. (Svarer til Terra-skandalen i Norge.)

I 2011 ble JPM tatt for å ha snytt Afghanistan-veteraner ved hjelp av triksing med lånene deres.

I 2013 måtte JPM igjen punge ut fordi de grovt hadde manipulert energimarkedet for å oppnå ulovlig profitt.

Lenger tilbake var JPM tungt involvert i den store Madoff-skandalen som Madoffs bank. Madoff svindlet 4800 kunder for 64,8 milliarder dollar.

Og spesielt hyggelig for oss er det at Oljefondet eier aksjer for 6,6 milliarder kroner i JPMorgan og er en av de 20 største eierne. Nå skal det også føyes til at fondet stemte mot Jamie Dimon som sjef i fjor, men i følge Yngve Slyngstad i Oljefondet skyldtes det ingen prinsipiell kritikk av Dimon.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Drittsekken er vel ikke alene om å være så grisk… Men ganske typisk for personer av hans kaliber er at de kjapt svarer «det er styret som avgjør min lønn» når de blir konfrontert med galskapen. Og jada, vi har en lang rekke eksempler her i landet også på slike typer som mener seg mer verdt enn alle andre.

    Det er til å spy av, skjønt disse fusentastene er ikke verd ubehaget som oppstår ved å stikke fingeren i halsen.

    • Det kommer en dag da disse pampene må ha en ny planet å gjemme seg på for ikke å bli spist av fattige..Men de er vel på vei til å få til det også. Under vannet om ikke annet. Men jeg har dykkersertifikat og harpun jeg:)

  2. Når jeg leser dette, blir jeg så forbanna at jeg godt kan forstå at man under den franske revolusjon gjorde kort prosess med overklassen (den gang føydaladelen).

  3. Apropos mer vil ha mer….Noe av det morsomste som en del politikere på høyresida klarte å vrenge ut av seg i valgkampanjen 2013 var at «skattelettelser skaper flere arbeidsplasser». Kan noen være så snille å vise meg den eller de arbeidsplassene? Men, det er klart at Høyre var forplikta til å servere slike løgner all den tid bl.a. oppblåste «kjøpmenn» var med på å finansiere kampanjen. Ja, jeg kaller det en «kampanje» for valgkamp var det iallefall ikke!

  4. Inntil man legger ned Statan vil forskjellene bare øke, da det er eliten som lager regler og lover, og disse er KUN til elitens fordeler. Og det spiller ingen rolle hvilken politisk farge banneret har.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.