Hver sjuende krone i Norge svart?

0

Norge er på verstingtoppen, skriver Aftenposten. I Vest-Europa ligger vi på annenplass etter Belgia når det gjelder svart økonomi. Kortselskapet Visa har publisert en undersøkelse som viser omfanget av den svarte økonomien i Europa – og Norge kommer ikke godt fra det.

420 milliarder i svart økonomi?

Det er analyseselskapet AT Kearney som har gjort denne studien for Visa. Hvis de har rett utgjør den svarte økonomien i Norge 420 milliarder kroner, eller 14% av vår økonomi. Det betyr at i så fall er hver sjuende krone i Norge svart.

Det sier seg sjøl at det er noen metodeproblemer knyttet til å fastsettelse størrelsen til den illegale økonomien – ganske enkelt fordi den er illegal. Tidligere undersøkelser har antydet at 5% av økonomien vår er svart, noe som tilsvarer et skattetap på 150 milliarder. Skulle den nye undersøkelsen vise seg å være riktig, kan skattetapet vise seg å være tre ganger så stort.

President Curt A. Lier i Juristforbundet sier til Aftenposten:

– Vi vet jo ikke hva som er de reelle tallene for svart økonomi. Det ligger i sakens natur. Pengene er jo skjult. Trolig ligger tallet et sted imellom tidligere anslag og det nye tallet på 420 milliarder. Men hvis dette siste er det riktige tallet, vil omfanget av kriminell virksomhet i løpet av ti år bli like stort som oljefondet.

svart økonomi i Europa

Juristforbundet sier i sin uttalelse at de nå ser at penger fra den svarte økonomien sprøytes inn i vanlig økonomi. De kriminelle oppretter vanlige selskaper som bruker svarte penger som springbrett.

Mafiatilstander

Administrerende direktør i Byggenæringens landsforbund (BNL), Jon Sandnes, sier til Aftenposten at han «frykter mafiatilstander i byggebransjen». De siste fem årene har en vekst på 10 milliarder kroner i oppussingsmarkedet gått til aktører som ikke følger reglene. Sandnes sier at trolig går en omsetning på flere titalls milliarder går til mer eller mindre kriminelle aktører. Hvis den nye undersøkelsen er riktig, er tallet antakelig langt større.

Sosial dumping, svart lønn

«Skattekrimenheten har siden 2009 avslørt 46 kriminelle nettverk, som skjuler svart omsetning via fiktive fakturaer. Av 886 millioner kroner i unndratt omsetning, var 495 millioner svart lønn,» sier leder for skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Dette dreier seg om nettverk som driver mange former for kriminalitet fra svart arbeid og skattesvindel til menneskehandel og narkotikasmugling.

17 kroner timen da han bygget barnehage for Omsorgsbygg

Ved en byggeplass i Oslo, hvor Omsorgsbygg Oslo KF er byggherre, jobbet en litauisk arbeider for 17 kroner timen. Det avslørte Arbeidstilsynet på sin tilsynsuke for kort tid siden. Seniorinspektør Per Granerød sier til Aftenposten:

– Omsorgsbygg har som byggherre blant annet ansvaret for å føre mannskapsliste. Der skulle det ha kommet frem hvilket firma vedkommende tilhørte, i tillegg til fødselsdato. Men når man ikke har kontroll over hvem som jobber, hvordan skal man da greie å kontrollere kontraktene man har inngått med entreprenørene? 

Hvem er verst?

Bygg- og anlegg er blant de verste bransjene i hele Europa når det gjelder svart arbeid og svart økonomi. I Visa-undersøkelsen er bransjen 31% svart! Men bransjen er ikke alene. Visa-undersøkelsen har spesielt sett på varehandel, transport og hotell og restaurant. Den svarte andelen fordeler seg slik: varehandel 20%, transport og kommunikasjon 14% og hotell og restaurant 19%.

svart2

Tre faktorer styrker utviklinga av den svarte økonomien:

  1. EUs prinsipp om fri flyt favoriserer de kriminelle nettverkene. I Norge har ikke Økokrim kapasitet eller mulighet til å følge opp den økte aktiviteten deres.
  2. De organiserte kriminelle nettverkene, slik som den italiensk mafiaen ‘Ndrangheta, styrker deg og rykker inn i tradisjonell økonomi.
  3. Den økonomiske krisa gjør at terskelen for å drive svart blir lavere.

Den store svarte økonomien betyr ikke bare store skattetap, men det betyr også at sikkerheten på arbeidsplassene blir mindre, at faglige rettigheter kan bli undergravd og at de som driver anstendig blir konkurrert ut av de kriminelle.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLife of Brian
Neste artikkelLa Magia della Rocca
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).