Våtere og villere – katastrofenedbør på Sardinia

5

Det finnes fortsatt dem som tenker at det kanskje hadde vært fint med litt global oppvarming, slik at vi fikk milde vintre her nord og en lang badesesong om sommeren. Og det finnes absolutt dem som tror at klimakatastrofer er noe som dommedagsprofetene snakker om.

Glem begge deler. Klimakatastrofene pågår nå! Den globale oppvarminga fører allerede til katastrofer som dreper massevis av mennesker, som gjør enda mange flere hjemløse og som ødelegger for milliarder.

440 millimeter nedbør på Sardinia – 16 drepte

18. november 2013 falt det 440 millimeter nedbør på Sardinia, det er like mye som seks måneders vanlig nedbør. Det var syklonen Cleopatra som feide over øya og la død og ødeleggelse etter seg.

Broer, veier og hus er ødelagt. Myndighetene har erklært unntakstilstand.

Monterosso rasert i 2011

25. oktober 2011 ble de vakre småbyene i Cinqueterre, som står på UNESCOs liste, rammet av et regnvær som i løpet av få timer slapp ned 580 mm nedbør, eller rundt regnet en fjerdedel av nedbørsmengden i Bergen – på et år. 

4. november 2011 ble Genova rammet av en tilsvarende regnbombe på 500 mm nedbør i løpet av noen få timer. Seks mennesker ble drept. I alt ble Italia rammet fem ganger av katastroferegn i 2011. Både regnmengdene og voldsomheten i uværet er helt utenom hva som kan kalles normalt.

Mer ekstremvær de siste hundre årene
Basert på observasjoner de siste 50 årene finner FNs klimapanel det svært sannsynlig at det globalt har vært en samlet oppgang i antall varme dager og netter. Samtidig har det vært en samlet nedgang i antall kalde dager og netter.

FNs klimapanel regner det som sannsynlig at varmebølger er blitt mer vanlige og at episoder med ekstreme nedbørsmengder og flom har økt i de fleste områder siden 1975.

Det er slik klimakatastrofene arter seg allerede i dag. FNs klimapanel skriver i en ny rapport at global oppvarming vil gi mer ekstremvær.

Mer utslipp enn noen gang

Samtidig får vi beskjed om at utslippene av CO2 er større enn noen gang. Ifjor ble det sluppet ut rekordhøye 35 milliarder tonn CO2 fra forbrenning av fossilt brensel.

Utslippene er 58 prosent høyere enn 1990-nivået, viser beregninger fra Global Carbon Projects årlige analyse.

«I am a Coal Guy!»

I den andre TV-debatten mellom Obama og Romney ble kull nevnt 22 ganger. Begge kandidatene gjorde så godt de kunne for å framstå som den som var mest positivt innstilt til kull. «I am a coal guy,» sa Romney. Og Obama gjorde sitt beste for å framstå som en enda bedre coal guy.

Ingen av presidentkandidatene har noen hemninger mot å satse på kull. Men i virkeligheten er det ikke i USA det satses på kull. I det kriseridde Europa går kullforbruket markant opp. Ifølge BPs “Statistical Review of World Energy 
gikk Europas kullforbruk opp 3,3% i 2011. Når det skjer midt under en økonomisk depresjon, skyldes det naturligvis at Europa nesten ikke har olje og gass og derfor er desperat på jakt etter alternativer.

I det kriseridde Spania økte kullforbruket med 52% i 2011

. Karbonkvotesystemet i EU har ironisk nok gjort det økonomisk fordelaktig å brenne kull og betale for kvotene.

Og globalt økte kullproduksjonen med 6%.

Mens verdens produksjon av råolje har stagnert, har kullproduksjonen hatt en kraftig økning.

Klimakonferansen en tragisk farse

På klimakonferansen i Warszawa er det de store forurenserne som er sponsorene. Like lite som sine 18 forgjengere (!) kommer denne konferansen til å produsere noen løsninger på den alvorlige klimakrisa. World Coal Association (WCA) har erklært sin støtte til konferansen, fordi den polske regjeringa legger opp til å finne «pragmatiske løsninger som tar opp miljømessige utfordringer samtidig som den lar kull spille sin rolle som en billig, rikelig og lett tilgjengelig energikilde.» 

Og i mens blir ekstremværet villere og ødeleggelsene større!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. For meg,Steigan, virker det som om du er en god venn av ulven Ted Turner? (CNN) 🙂 Det av den grunn at du synes overbevist om, at selve molekylet som er grunnlag for alt organisk liv på moder jord, er årsak til de til dels store endringer i vind og vær som oppleves.
  På min seilas hjem til Norge (etter et år i Middelhavet) 1988 plukket jeg, i Portsmouth, opp en rapport om ozon bristen over sydpolen, forårsaket av CFC utslipp. Rapporten konkluderte med at ozon bristen medfører store termiske endringer i stratosfæren som igjen påvirker jetstrømmene både med hensyn til styrke og retning. Det vil, sa rapportern, forårsake store endringer i vind og værforhold, både på den nordlige og sydlige halvkule. (Endring av fremherskende vind retninger på jordens overflate, som jo styres av jet strømmene, vil selvsagt føre til enorme vær endring, eller «klima endring» som de fleste oppfatter det.)
  Enhver som seiler vil ha observert at så er tilfelle over de siste decennier, og Turner som jo var en meget habil seiler, må selvsagt ha merket seg det, og som vi alle vet; det er under kriser de store gevinster gjøres. Her må idèen om klima krise og carbon trading ha oppstått , og her gjorde Turner genistreken. Han kreerte, med sin ghode venn Gore i fronten, en forferdelig «klima gass» ut av CO2. En fenomenal stunt, som bare en mann av Turners kaliber og kapital kan få til. Fantastisk! (Et århundre svindel som i profitt overgår Brundtlands kolestrol signatur i WHO.).
  Det burde være innlysende for ethvert oppegående menneske, at Turner, ikke skjenket en milliard dollar av sin formue til FN for opprettelsen av IPCC, med seg selv som sjef, uten at han hadde bygget inn en gigantisk profitt plan i sin «filantropiske» handling.
  Vel, Steigan, vi opplever store endringer i vær og vind forhold, eller klima, om du vil, men CO2 er ikke årsaken. CO2 er kun syndebukk som «the carbon crooks» hover inn milliarder på. Og, ICI og DuPont går dermed ikke bare fri fra elendigheten de har skapt, men de hover selvsagt også inn gigantisk profitt på klima endringer og katastrofene som de har forårsaket og forårsaker med sine produkter. CFC gasser som fortsatt lekke ut i atmosfæren fra millioner av gamle kjøleskap og kjøle anlegg, og, ikke nok med det, de produserer og selger fortsatt sine CFC gasser!
  Enhver som gidder å sette seg inn i denne gigantiske svindel karusellen har jo alle ønsklige data tilgjengelig på tastaturet. Start gjerne her:
  http://wattsupwiththat.com/2013/01/31/ozone-depletion-trumps-greenhouse-gas-increase-in-jet-stream-shift/
  http://www.wunderground.com/news/heat-wave-alaska-jet-stream-may-be-blame-20130625
  http://www.galileomovement.com.au/scientific_untruths.php

 2. Veldig bra innlegg som vanlig! Vi har jo nettopp hatt besøk av stormen «Hilde» på Helgeland. Selv om det bare er småtteri i forhold til Sardinia og Filippinene, har den forårsaket en god del ødeleggelser først og fremst langs kysten, men også i innlandet. Jeg har nettopp lest «Drivhuseffekten» av Erik Martiniussen. Selv om jeg har lest en del av det samme tidligere, er det mye bra og mange viktige opplysninger. Han minner oss på de ekstreme nedbørsmengdene og påfølgende flom, særlig i Gudbrandsdalen (Kvam spesielt), både i 2011 og 2013. I kapittelet «Miljøbevegelsen og klimasaken» med undertittel «Om hvordan «folk flest» ble klimapolitikkens problem» trekker han inn klasseperspektivet og setter søkelyset på påstanden om at vanlige folk ikke bryr seg om klimaproblemene. Han reiser også viktige problemstillinger når det gjelder å mobilisere vanlige arbeidsfolk i denne kampen. Dette er svært viktig for å bygge de alliansene som er nødvendig i tida framover.

  Mvh Gunnvald Lindset

 3. Hvorfor i all verden gir en marxist sin støtte til det keynesianske/korporativistiske CAGW-industrielle komplekset (* se fotnoter) som er godt sponset av den private oljeindustrien, og som de private finansinstitusjonene tjener store penger på?
  * The climate industry wall of money
  * Klimaprofitørene
  * And the Winner is …

  Det CAGW-industrielle komplekset har vært en politisk svindel fra første stund, støttet av pseudevitenskap.

  Når jeg tenker etter, er det kanskje ikke så rart, ettersom den sekulære religionen gaiaisme er en metamorfose av den sekulære religionen etter Rousseau-Marx.

  • Jeg kan godt la den stå, men jeg har bestemt meg for ikke å bruke tid på dem som fornekter det overveldende vitenskapelige materialet som dokumenterer menneskeskapte klimaendringer. I min levetid har jeg opplevd hvordan tobakksindustrien har betalt forskere som «påviste» at røyking ikke var skadelig og hvordan asbestindustrien gjorde tilsvarende for å avvise at asbest øker faren for lungekreft. At jeg nå opplever at Koch-brødrene og andre oljeprofittører finansierer propaganda mot all seriøs klimaforskning, er derfor gammelt nytt for meg. Jeg har ikke tid til dette. Livet er for kort.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.