Fredsprisvinner og….snikmorder

0

Brandon Bryant jobbet i fem år som dronepilot. Fra en konteiner i New Mexico styrte han droner på den andre sida av jorda. Sammen med en annen pilot satt han i noe som ligner en cockpit i et fly. Pilotene hadde hver sine styrespaker og foran seg hadde de en rekke TV-skjermer som viste hva Predator-dronen gjorde på deres kommando i Afghanistan.  I løpet av fem år hadde han sett menn, kvinner og barn dø på de skjernene, fordi han hadde trykket på en knapp. En dag klarte han ikke mer.

Drapet på et barn

Sammen med co-piloten satt Bryant foran skjermene. De så et tørt landskap og et hus med flatt tak. De fikk ordre om å skyte og kollegaen trykket på en knapp som utløste en Hellfire-rakett 10.000 kilometer unna. De så ingen mennesker, men plutselig kom et barn rundt et hjørne. Sekunder etter eksploderte bygningen der borte i en landsby nær Mazar-e-Sharif. Da støvet drev vekk fantes ikke barnet lenger.

Etter dette klarte ikke Brandon Bryant å fortsette som drone-pilot. Det er det tyske tidsskriftet Der Spiegel som foreller denne historien.

Obamas krig

Denne formen for snikmord på lang avstand er Obamas krigføring. I løpet av sine første fire år som president ga han ordre til mer enn 300 droneangrep i Pakistan – mer enn seks ganger så mange som forgjengeren George W. Bush.

Dronekrigen styres fra sju baser i USA under ledelse av noe som kalles US Air Force’s Remotely Piloted Aircraft (RPA) Task Force. De militære hevder at de «sparer liv» gjennom å overlate krigen til fjernstyrte roboter. De familiene som rammes i Somalia, Djibouti og Pakistan ser ganske annerledes på det.

Det Londonbaserte Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) sier at mellom juni 2004 til midten av september 2012 har droneangrepene drept mellom 2562 og 3325 mennesker i Pakistan. Av dem har mellom 474 og 881 vært sivile, deriblant 176 barn. 

I tillegg har dronekrigen ført til at titusenvis av mennesker lever i konstant frykt. USA er ikke i krig med Pakistan, tvert imot er de såkalte allierte. Likevel fører USA en ikke-erklært krig mot folket i Pakistan. Dette reiser alvorlige folkerettslige spørsmål. Antakelig kan dronekrigen betegnes som krigsforbrytelser. I følge en studie regner nå tre av fire pakistanere på landsbygda USA som sin fiende.

Det foreløpige høydepunktet i Obamas drapskampanje kom i 2010. Siden da har antallet angrep gått tilbake, men det bygges flere droner enn noen gang, og man har endret strategien. Før gikk dronene etter navngitte, høyt rangerte folk i for eksempel Al-Qaida, nå gjennomfører de såkalte signaturangrep. Det betyr at de utstyres med et sett av kriterier for hva som eventuelt kan være et fiendtlig mål. Når de finner det er det bare for piloten i en konteiner i New Mexico å dra i joysticken og trykke på knappen for å sende en Hellfire-rakett mot målet. Dette har ført til at langt flere vanlige fotsoldater har blitt drept.

Brandon Bryant fulgte dagliglivet til sine kommende ofre. Han så fedre leke med barna sine, kanskje bare noen dager før han drepte dem. «De var gode fedre,» sier Bryant.

Ingen tårer for pakistanske barn

Etter den forferdelige skytetragedien i Sandy Hook sto Barack Obama på TV og tørket seg i øyekroken. Men ingen har sett ham felle en tåre for alle de pakistanske barna han har latt snikmyrde. Og heller ikke for palestinske barn som ble drept av Israel i Gaza.

Obama er dannet og veltalende der George W. Bush var brautende og vulgær. Men det er fredsprisvinneren Barack Obama som har gjort det robotbaserte snikmordet til militær doktrine.

obama

Oppdatering 23.07.2013: Droner dreper flere enn antatt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.