Spania «oppdager» 28 milliarder euro i gjeld

0

Med en hær av arbeidsløse som nærmer seg 6 millioner, eller omtrent det samme som Tyskland hadde i 1933, en ungdomsarbeidsløshet på over 50 % og med ei akutt gjeldskrise, skulle man ikke tro at Spanias situasjon kunne bli verre. Men det blir den, dessverre!

Den offisielle gjeldsgraden til Spania har vært i overkant av 60 % av BNP, men som jeg varslet i bloggen The Pain in Spain, er dette et tall som ser bort fra de autonome regionenes gjeld. Og nå har denne gjelda kommet til overflaten.

Reuters melder at det ikke er 8 milliarder euro Spania trenger å refinansiere i 2012, men 36 milliarder! Det kommer av at de autonome regionene har ei gjeld på 28 milliarder som må refinansieres i år.

Oppdatering 29. mai 2012:

Observatører regner med at spanske banker sitter på en gjeldsbombe på 270 milliarder euro når hele sannheten om boligbobla kommer på bordet. Det svarer til 25% av Spanias BNP. I en periode bygde Spania flere boliger enn Frankrike, Tyskland og Storbritannia tilsammen! Til nå har sannheten om denne bobla vært skjult i regionene og i cajas, sparebankene. Men ei boble av slike proporsjoner lar seg ikke skjule i det lange løp. Og nå smeller de, og myndighetenes løgner vil bli avslørt en etter en.

Dette gjør at den spanske regjeringa nå legger opp til å skjære enda mer i de offentlige budsjettene enn de dramatiske kuttene den allerede har vedtatt. Regionene står for 50 % av landets offentlige utgifter, og de er ansvarlige for blant annet helse og utdanning. Det er derfor grunn til å regne med svære kutt nettopp på disse områdene som angår folks dagligliv så sterkt, og der det er massevis av arbeidsplasser som vil gå tapt.

De regionene som vil bli hardest rammet i denne omgangen er Catalonia og Valencia, for de står for 60 % av den regionale gjelda som forfaller i år.

Spanias ungdomsarbeidsløshet – en hel generasjon fratatt framtida

Spansk krisebank trenger 19 milliarder euro

Den spanske banken Bankia har varslet spanske myndigheter om at den trenger 19 milliarder euro, eller omlag 150 milliarder norske kroner, for ikke å gå konkurs.

Oppdatering 4. juni 2012:

Prisen på krisa i Europa: «Two trillion euros and counting….»

Les også:

Euroen bygd på svindel

Det har lenge vært en sterk mistanke om at innføringa av euroen var svært dårlig fundert. En felles valuta krever en felles økonomi, og det er svært lite som er felles for økonomiene i Hellas og Tyskland, for eksempel, noe … Fortsett å lese →

Dramaet fortsetter i Spania

374 000 arbeidsplasser tapt fra januar til mars. En total arbeidsløshet på over 5,6 millioner. En ungdomsarbeidsløshet på 52 %. Situasjonen i Spania er ekstrem. Samtidig går rentene på statsobligasjoner oppover, det vil si at gjelda blir stadig dyrere. Og … Fortsett å lese →

Rotterace mot avgrunnen

I bloggen Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen forklarte jeg hvorfor eksponentiell vekst ikke har framtida på sin side. Hvis vi flytter blikket til hvordan sentralbankene angivelig løser krisa, vil dere snart dra kjensel på noe. Casinoøkonomi Da Lehman Brothers … Fortsett å lese →

The Pain in Spain

Det var ikke mye å lese om den internasjonale økonomiske krisa i norsk presse før. Nå som 22. juli-rettssaken har begynt er det knapt noen som bryr seg. Men, bare rolig folkens, den internasjonale krisa fortsetter som før, bare noen … Fortsett å lese →

Streikekampen mot EUs diktat i Spania og Portugal

Generalstreikene i Portugal 22. mars og i Spania 29. mars markerer de nye store opprørene mot EUs nedskjæringspolitikk. De streikende protesterer også mot de nye arbeidslovene som nå tvinges fram i hele EU-området, og som vil gjøre det lettere å … Fortsett å lese →

Forrige artikkelFour Horsemen
Neste artikkelMatvarekrise på vei
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).