Matvarekrise på vei

0

Som om det ikke var nok med det verste økonomiske krisa i historien, så tyder nå dessverre alt på at matvareprisene vil gå i taket om kort tid. Tørke og ekstremtemperaturer hos de største kornprodusentene fører til lavere avlinger.

Bloomberg melder om tørke i USA, Russland og Australia. Dette kan drive hveteprisene opp på det høyeste nivået siden 2003. Ukraina og Russland, som står for 10% av verdens hveteavlinger, har hatt tørke i tre måneder. I deler av Ukraina kan så mye som 30 % av avlingene være tapt.

Det amerikanske landbruksdepartementet varsler om at hveteavlingene i verden kan komme til å falle med 2,5 % i år.

Faren for svikt i avlingene har naturligvis ført til at spekulantene har begynt å spekulere mot hveteprisen, og dermed bidrar de til å drive den enda høyere. På Chicago-børsen har prisene økt med 18 % på ti dager.

Australia, som er verdens nest største hveteeksportør etter USA, varsler om et fall i eksporten i år på rundt 12 %.

Det kan naturligvis ikke bevises at tørken og de ekstreme temperaturene er en direkte følge av global oppvarming, men det er slike forhold en global oppvarming nødvendigvis vil føre til.

Demonstarsjoner mot høye matvarepriser i Mogadishu i 2008

Som lesere av denne bloggen vil huske, var det den dramatiske prisøkninga på matvarer som utløste opprøret på Tahrir-plassen og den arabiske våren.

Det kan vært lurt å følge med på FAOs matvareprisindeks i tida som kommer.

FAOs matvareindeks viser priser på et historisk høyt nivå. Det er fare for at de vil øke ytterligere.

Les også:

Olje og mat

Vi er midt inne i noe som tegner til å bli den verste økonomiske krisa i kapitalismens historie. Likevel holder råvareprisene seg på et skyhøyt nivå. Jeg følger regelmessig med på FAOs matvareindeks og oljeprisen i dollar, og vil her … Fortsett å lese →

I boka Sammenbruddet har jeg behandlet klimakrisa og matvarekrisene i større detalj.

 

Forrige artikkelSpania «oppdager» 28 milliarder euro i gjeld
Neste artikkelFinanskrisa – myte og realitet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).