Europas energiregning mot skyene

0

På tross av stagnasjon og krise, har oljeprisen gjennom hele 2011 ligget rekordhøyt. Prisen for Brent crude passerte nylig 118 $ fatet. Til sammenlikning lå prisen under den forrige økonomiske krisa i 2002 på rundt 25 $ fatet.

For Europa er det verre

EU-landa må importere nesten all den olja de bruker, så for dem er dette naturligvis svært dårlig nytt. Men enda verre blir det hvis vi ser på hva de må betale i euro. For krisa i Europa har gjort at euroen har falt overfor dollar. Og målt i euro har nå oljeprisen passert det skyhøye nivået den hadde en kort stund i 2008.

I oktober 2008 var oljeprisen i euro en kort stund under 30€. Medio februar 2012 er prisen over 91 €, og den har steget jevnt hele tida. Det betyr at EU-landa oljeregning nå er tre ganger så høy som den var for tre og et halvt år siden. Dette kommer på toppen av den bunnløse gjeldskrisa som EU er midt oppe i. Det er klart at dette er et prisnivå som de fleste EU-landa ikke vil klare særlig lenge. (Da euroen ble innført i 1999 var oljeprisen 9,10 € per fat. 17. februar 2012 var prisen 91 € per fat. Tigangeren på tretten år!)

Og på toppen av det hele har USA-lakeiene i EU-landa erklært at de vil boikotte Iran.

Oppdatering 19.02.2012: Iran stopper oljesalg til Storbritannia og Franrike.

Er det noe EU trenger nå like mye som de trenger en bolt gjennom hodet, så er det en boikott av Iran. Det vil drive oljeprisen mange hakk oppover og naturligvis gjøre den økonomiske krisa desto verre. Se på denne grafen fra Bloomberg:

Oljeprisen i euro går til himmels

Les også:

Olje og mat

Vi er midt inne i noe som tegner til å bli den verste økonomiske krisa i kapitalismens historie. Likevel holder råvareprisene seg på et skyhøyt nivå. Jeg følger regelmessig med på FAOs matvareindeks og oljeprisen i dollar, og vil her … Fortsett å lese →

Valgkamp og krigstrusler

Posted on januar 9, 2012

(Kronikk i Klassekampen) Det er valgkamp i USA, og da er det alltid høytid for Israel-lobbien. Den sittende presidenten må vise at han er tøff mot Israels fiender, og motkandidatene kan overgå hverandre i løfter om hvor tøffe de kommer … Fortsett å lese →

Og les naturligvis også Sammenbruddet

Forrige artikkelHva om havet stiger en meter?
Neste artikkelStoltenberg og Støre for Riksrett?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).