Vått og vilt

0

Det finnes fortsatt dem som tenker at det kanskje hadde vært fint med litt global oppvarming, slik at vi fikk milde vintre her nord og en lang badesesong om sommeren. Og det finnes absolutt dem som tror at klimakatastrofer er noe som dommedagsprofetene snakker om.

Glem begge deler. Klimakatastrofene pågår nå. Den globale oppvarminga fører allerede til katastrofer som dreper massevis av mennesker, som gjør enda mange fler hjemløse og som ødelegger for milliarder.

Den vakre lille byen Monterosso nær La Spezia i Italia ble rasert av vannmassene. (YouReporter.it)

Monterosso rasert

25. oktober 2011 ble de vakre småbyene i Cinqueterre, som står på UNESCOs liste, rammet av et regnvær som i løpet av få timer slapp ned 580 mm nedbør, eller rundt regnet en fjerdedel av nedbørsmengden i Bergen – på et år. 

Det er slik klimakatastrofene arter seg allerede i dag. FNs klimapanel skriver i en ny rapport at global oppvarming vil gi mer ekstremvær.

Høsten 2011 har hatt mange flomkatastrofer. Mange av dem er ikke en gang registrert i norsk presse, eller kanskje bare nevnt i en notis.

I begynnelsen av oktober ble byen El-Bayadh i Algerie rammet av en kraftig flom som ødela hundrevis av hjem og drepte 13 mennesker.

To ulike stormsystemer gjorde store ødeleggelser i Mellom-Amerika. Minst 105 mennesker ble drept i Honduras, Costa Rica, Guatemala, El Salvador og Nicaragua. I alt en million mennesker ble rammet av stormene som førte til store flommer og jordskred.

Thailand har opplevd sin verste flom siden 1942. I alt ni millioner mennesker er rammet og i oktober 2011 var 27 av landets 77 provinser flomrammet. Det var registrert 366 døde. Noen områder lå under to meter vann og 1,6 millioner hektar jord lå under vann. Mange industribedrifter er ødelagt og Thailands eksport er hardt rammet.

I Kambodsja ble 240 mennesker drept i flommene og i Burma ble 106 mennesker drept. De materielle skadene var meget store.

4. november 2011 ble Italia rammet av katastroferegn igjen. 500 mm nedbør ble målt i Genova på noen timer og byen så ut som den var rammet av en tsunami.

Og for dem som måtte tro at global oppvarming nødvendigvis vil føre til at været alltid vil bli varmere, har vi dårlig nytt. Klimaet blir villere og voldsommere, mer ekstremt. Men vi har ingen garanti for at det ikke også kan komme ekstreme snøfall, slik som i New England-statene i USA i oktober 2011. Meteorologer omtaler den som den verste oktoberstormen i landet på 200 år.

I romjula 2011 fikk Norge en forsmak på hvordan framtidas vær kan bli i Norge, da orkanene Dagmar og Berit herjet norskekysten og viste oss hvor lite infrastrukturen vår tåler av sånt.

Oppdatering 17.01.2012: For første gang sier klimaforskerne at menneskeskapte utslipp av klimagasser har ført til mer ekstremvær.

Les mer om klima og klimakatastrofene som kommer i Sammenbruddet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.