Krisa i Storbritannia setter nye rekorder

0

I Sammenbruddet hevder jeg at den nåværende krisa kanskje er den verste i kapitalismens historie. Michael Roberts har hentet fram data fra The Bank of England som underbygger en slik analyse.

Martin Weale, som er medlem i bankens komité for pengepolitikk har studert kriser i England siden 1880-tallet. Han måler lengden på ei krise fra en toppkonjunktur til den neste, og han har funnet ut an den nåværende krisa høyst sannsynlig vil bli den lengste. De lengste lavkonjunkturene hittil varte henholdsvis fra juni 1979 til juni 1983 (Margaret Thatcher) og fra januar 1930 til desember 1933 (Den store depresjonen).

For at dagens krisa skal bli kortere enn disse, må den slutte i april 2012. Det er ingenting som tyder på at den vil gjre det. Storbritannias BNP er fortsatt nesten 4% lavere enn det var på toppen, og sjøl om veksten plutselig skulle hoppe opp i 4% nå, vil det ta et år før krisa er over.

Hvis veksten kommer opp i 1,5% (noe som er mer sannsynlig) vil tidsperioden fra topp via bunn til ny topp ha tatt 72 måneder, altså 50% lenger enn den neste lengste krisa på mer enn hundre år. Og sjøl om krisa i 1920–24 førte til et djupere fall (7,1%), var fallet denne gangen nesten like stort (6,5%). Og enda viktigere: det samlede tapet i BNP vil sannsynsligvis bli mye større enn noen gang. På 1930-tallet var det totale tapet på 17,7% mot 14,5% hittil.

Det er sannsynlig at det totale tapet nå vil bli nærmere 20%.

Se også min artikkel om krisa i USA.

Robert Zoellick i Verdensbanken advarer mot at verdensøkonomien nærmer seg en ny faresone.

I EU går krisa rett mot stupet, og medlemslanda er ikke i stand til å finne noen utvei.

Og les også mer om dette i boka mi.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKina – en koloss på leirføtter?
Neste artikkelEkstremvær herjer jorda rundt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).