Krisa i Storbritannia setter nye rekorder

0

I Sammenbruddet hevder jeg at den nåværende krisa kanskje er den verste i kapitalismens historie. Michael Roberts har hentet fram data fra The Bank of England som underbygger en slik analyse.

Martin Weale, som er medlem i bankens komité for pengepolitikk har studert kriser i England siden 1880-tallet. Han måler lengden på ei krise fra en toppkonjunktur til den neste, og han har funnet ut an den nåværende krisa høyst sannsynlig vil bli den lengste. De lengste lavkonjunkturene hittil varte henholdsvis fra juni 1979 til juni 1983 (Margaret Thatcher) og fra januar 1930 til desember 1933 (Den store depresjonen).

For at dagens krisa skal bli kortere enn disse, må den slutte i april 2012. Det er ingenting som tyder på at den vil gjre det. Storbritannias BNP er fortsatt nesten 4% lavere enn det var på toppen, og sjøl om veksten plutselig skulle hoppe opp i 4% nå, vil det ta et år før krisa er over.

Hvis veksten kommer opp i 1,5% (noe som er mer sannsynlig) vil tidsperioden fra topp via bunn til ny topp ha tatt 72 måneder, altså 50% lenger enn den neste lengste krisa på mer enn hundre år. Og sjøl om krisa i 1920–24 førte til et djupere fall (7,1%), var fallet denne gangen nesten like stort (6,5%). Og enda viktigere: det samlede tapet i BNP vil sannsynsligvis bli mye større enn noen gang. På 1930-tallet var det totale tapet på 17,7% mot 14,5% hittil.

Det er sannsynlig at det totale tapet nå vil bli nærmere 20%.

Se også min artikkel om krisa i USA.

Robert Zoellick i Verdensbanken advarer mot at verdensøkonomien nærmer seg en ny faresone.

I EU går krisa rett mot stupet, og medlemslanda er ikke i stand til å finne noen utvei.

Og les også mer om dette i boka mi.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.