«Folkehelseinstituttets krevende budsjettsituasjon gir dessverre ikke rom for å utføre dette nå».
Hva var det FHI ikke hadde ressurser til å utføre?
I desember 2022 meldte FHI at de ikke lenger hadde ressurser til å være med i det internasjonale statistiske samarbeidet NorMOMO for å overvåke dødelighet. I Europa var det Norge og Ukraina som ikke kunne se seg råd til å være med i samarbeidet.
Dette er mildt sagt ironisk i en tid med kraftig og vedvarende overdødelighet som startet i midten av 2021 i Norge som i andre land.
«Systemet for ukentlig overvåking av totaldødelighet i Norge (NorMOMO) settes på pause fra og med 15. november 2022. Dette skyldes behov for metodologiske utbedringer av systemet. Folkehelseinstituttets krevende budsjettsituasjon gir dessverre ikke rom for å utføre dette nå», skrev FHI.
Hvorfor har ikke FHI midler til å føre statistikk? En måned senere skriver Aftenposten at FHI må gi sluttpakker, si opp mange folk og spare der de kan spare.
En av årsakene til besparelsene:
«I tillegg har FHI beregnet at økte kostnader, etterslep og nye oppgaver kan koste dem 240 millioner kroner.
– Et eksempel er koronasertifikat. Der har Norge en forpliktelse overfor EU. Da må vi kutte andre steder i FHI for å finansiere det i 2023. Det kan bli permanent, sier Stoltenberg». (Aftenposten)
Hva er resultatet av at FHI ikke prioriterer statistikk? I januar 2024 skrev Dagbladet om hva forskere i Dødsårsaksregisteret har funnet etter den store og vedvarende overdødeligheten som startet i 2021.
De skriver:
«Av de store dødsårsakene, var det hjerte- og karsykdommer som dominerte».
Det er vel kanskje ikke så rart siden både blodpropper og flere typer hjertesykdom er bivirkninger av vaksiner mot covid-19. Om dette skriver Dagbladet:
«Det framgår av den ferske studien at det er «tidsmessig samsvar mellom økende vaksinedekning og økende overdødelighet.
Studien kan likevel ikke gi svar på om coronavaksinene kan være årsaken til at flere enn ventet har dødd av hjertesykdommer og andre årsaker.»
– For å finne ut dette må man sammenlikne dødelighet mellom vaksinerte og uvaksinerte. I dødsårsaksregistret har vi ikke slik informasjon. Vi vet jo ikke om de døde var vaksinerte eller ikke, sier Raknes».
Dagbladet intervjuet overlege Guttorm Raknes ved Dødsårsakregisteret.
For å «sammenlikne dødelighet mellom vaksinerte og uvaksinerte», må Dødsårsaksregisteret utveksle tall med SYSVAK som sitter på tallene på vaksinestatus. Begge hører til under FHI.
Dette betyr at FHI skjærer ned på kunnskap vedrørende om mRNA-vaksinen dreper oss, fordi de skal prioritere ressursene sine på et digitalt pass som skal tvinge oss til å ta mer av det som muligens dreper oss, nemlig mRNA-vaksiner.
22. september meldte Nettavisen at Bufdir skal bruke «to millioner på å utforske samisk kjønns- og seksualitetsmangfold».
Overdødeligheten i Norge etter midten av 2021 er ca. på nivå med antall årlig falne nordmenn under 2 verdenskrig (2000 pr. år). Men vi har ikke ressurser til å ta i bruk statistikk, slik at vi finner årsaken.
Å utforske samisk kjønns- og seksualitetsmangfold derimot. Det brenner sånn at vi ikke kan vente et sekund.
Humor kan være ganske morsomt, men… Jeg ler meg nesten ihjel når jeg ser på gamle serier av Monty Python. Absurditeter kan være ganske morsomt. Men når absurditetene blir det styrende og det vanlige i landet man bor i, er det ikke morsomt lenger.
Å ikke ha midler til å sammenstille noen datasett i FHI som kan finne årsaken til den plutselige overdødeligheten, men ha rikelig med ressurser til å studere samisk kjønns- og seksualitetsmangfold, da er ikke absurditetene morsomme lenger.
Klovner kan også være ganske morsomme noen ganger. Det morbide klovneriet vi ser i dag minner mer om de onde klovnene vi ser i skrekkfilmer.
Les også: