Vindindustrien og reinbeitene på Fosen

0
Illustrasjonsfoto

Regjeringa bruker kjent taktikk, håper de kan krangle seg imellom så kanskje folk glemmer hovedsaken.

Av Romy Rohmann.

I etterkant av klagene på byggingen av de to vindkraftverkene Storheia og Roan på Fosen som endte i Høyesterett, har det foregått mekling.

I desember 2023 resulterte meklingen mellom Fosen Vind DA og Sør-Fosen sijte i en minnelig avtale. Nord-Fosen siida og Roan Vind kom i mars 2024 også til en minnelig avtale.

Hovedtrekkene i de avbøtende tiltakene er økonomisk kompensasjon og at staten forplikter seg til å skaffe nye vinterbeitearealer som skal kunne brukes så lenge vindkraftverkene står.

Det var sagt at de nye vinterbeitearealene må være egnet som vinterbeite og ligge i akseptabel transportavstand fra Fosen.

Det skal også ligge utenfor reindriftsområdet i Trollheimen, og utenfor villreinenes leveområder. Her er det snakk om ca 2100 reinsdyr som skal kunne ta i bruk beitet vinteren 2026/2027.

Den 17. september offentliggjorde Energidepartementet en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) om mulige tilleggs- og erstatningsareal for vinterbeite for Sør-Fosen Sijte og Nord-Fosen Sijte.

I rapporten vurderes 12 områder og området Hummelfjellet- Såleskinna i Tolga, Os og Engerdal kommune anbefales.

Regjeringa skriver i ei pressemelding den 17. september:

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har nå fullført sitt arbeid med å utrede 12 ulike områder for vinterbeite til de to siidaene i Fosen reinbeitedistrikt.

Konflikten på Fosen ble løst gjennom meklingsavtalene mellom reindrifta og vindkraftselskapene. Som en forutsetning for denne avtaleløsningen, forpliktet staten seg til å skaffe til veie et tilleggsareal for vinterbeite til reindrifta.

Tilleggsarealene måtte ligge utenfor Fosen reinbeitedistrikt, være egnet som vinterbeite og legge til rette for god dyrevelferd og produksjon, samt gode driftsmessige forhold. NIBIO fikk i oppdrag av Energidepartementet å utrede aktuelle områder og levere en rapport med anbefaling om egnet område.

Det er viktig at vi nå er kommet et steg videre i prosessen med å følge opp meklingsavtalene på Fosen. NIBIO har gjort et grundig arbeid. Både ordførerne i de ulike kommunene og reindrifta på Fosen er orienterte om funnene i rapporten. Staten tar sikte på å inngå avtaler med grunneiere og andre rettighetshavere, og det er viktig at kommunene får gitt uttrykk for sine vurderinger. Valg av tilleggsareal må også forankres hos reindrifta. Jeg håper på et godt samarbeid med alle involverte, sier energiminister Terje Aasland.

NIBIO har vurdert området Håmmålsfjellet-Sålekinna som det klart best egnede som tilleggsareal for vinterbeite, og regjeringen har derfor lagt til grunn at man i utgangspunktet går videre med dette området.

Området ligger i fjellområdet på grensen mellom Tolga og Os kommuner, samt at den østlige delen strekker seg inn i Engerdal. Både de respektive kommunenes ordførere og reindrifta på Fosen er orientert om rapportens anbefalinger.

Det tas sikte på å inngå avtaler om beiteleie med grunneiere og andre rettighetshavere. Tilleggsarealet skal kun benyttes som vinterbeite noen måneder vinterstid. Regjeringen er opptatt av at etablering av tilleggsareal for reinbeite skal skje i samråd med kommunene og er innstilt på å yte økonomiske og andre bidrag til kommunene i forbindelse med etableringen av tilleggsareal. Detaljer rundt dette vil bli diskutert med kommunene. I tillegg må det gis konsesjon til reindrift utenfor det samiske reinbeiteområdet.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/anbefalt-tilleggsareal-for-vinterbeite-for-reindrifta-pa-fosen/id3053475

Utredninga til Nibio finner du her:

https://nibio.no/nyheter/nibio-har-utredet-forslag-til-tilleggsareal-for-vinterbeite-for-reindriftssamene-pa-fosen?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsWeekly_2024-09-20

Det har kommet kraftige reaksjoner på dette fra flere hold.

Avisa Arbeidets Rett skriver den 17.9:

Leder Terje Haugen i Nord-Fosen reinbeitedistrikt sier det er uheldig å dele flokken og drive på to steder med 40 mils avstand.

Reinbeitedistriktet var inne i prosessen med NIBIO tidlig i arbeidet, men har ikke vært medvirkende i prosessen med å finne alternative områder.

Jeg er jo litt kjent i områdene, og vet at det til tider er konfliktfylt der. Det er det ikke på Fosen, og vi ønsker jo å være her. Derfor var da også vårt primære standpunkt, som vi fikk protokollført i meklingen med staten, at vi ønsket at 45 av 71 vindturbiner skulle rives og vi kunne fortsatt her. Dersom disse i den østlige delen av vindparken hadde blitt tatt ned, ville vi kunne benyttet oss at det tilgjengelige området der, sier lederen som opplyser at de har hele seks forskjellige vindparker innenfor sitt vinterbeiteområde.

https://www.retten.no/sametingspresidenten-sier-det-er-et-viktig-skritt-videre-reineierne-vil-hore-mer-for-de-jubler-i-fellesskap/s/5-44-935001

Innlandet Bondelag er heller ikke fornøyd med denne løsninga. Bondebladet skriver dette den 19.9:

Det er utmarksbeite og beitelag innenfor området, det er en side av saken. Det mest konfliktfylte er at reinen trekker ut av de områdene og inn på innmarka. Det har skjedd i flere tiår i Tufsingdalen, som har et vinterbeite på østsida av dalføret. Hvis dette blir realisert vil de få det på vestsida og, sier Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag.

Hun mener løsningen staten ser på vil øke konflikten, dersom den blir realisert.

Der har det vært en konflikt i tiår, hvor grunneiere opplever at reinen trekker ut av det lovlige beiteområde og inn på innmark hvor de spiser og sparker opp grasmatta.

Jeg synes dette er et temmelig håpløst forslag. Det er godt kjent hvor sterk konflikten er i Tufsingdal. Det er ei fjellbygd der folk driver matproduksjon 700 meter over havet. Her har de bygd om til løsdrift og satsa, og gjort akkurat det vi vil folk skal gjøre. Så blir de i praksis fordrevet fra jorda si.

https://www.bondebladet.no/fosen-reinen-foreslas-flyttet-til-tolga-og-os-temmelig-haplost-forslag/s/5-150-87321

Dette området er også et område for villrein, noe som også har skapt utfordringer både for tamrein og beitelag over tid. Flere tamrein inn i dette området vil bare øke disse utfordringene. 

Interkommunalt politisk råd i Nord-Østerdal (IPRNØ) som består av representanter fra Os, Tolga, Rendalen, Tynset, Folldal og Alvdal har påpekt dette overfor Statsforvalteren i Trøndelag.

Her hevder IPRNØ at tamrein på ulovlig beite utenfor reinbeitedistriktet er et økende problem som også truer villreinområdene i de aktuelle kommunene.

I et brev til Statsforvalteren skriver disse:

Vi har nå opplevd at tamrein søker inn både i Forollhogna villreinområde og Tolga Østfjell villreinområde, skrev IPRNØ, og la til at de krever at forvaltningen av tamrein endres slik at det blir en reell buffer mellom tamrein og villrein.

Dette innebærer at statsforvalterembetet i Trøndelag pålegges en langt mer restriktiv politikk knyttet til arealinngrep i eksisterende tamreinbeiter, sto det i brevet.

https://www.retten.no/ordforerne-motte-statsforvalteren-i-trondelag-om-tamrein-er-uenige/s/5-44-889352

Så i stedet for å løse utfordringene med den skandaløse vindkraftutbygginga på Fosen på skikkelig vis, nemlig rive hele anlegget, skyver de nå utfordringene over på ei allerede pressa utmark et annet sted. 

Dette er jo kjent taktikk – la bønder, reineiere og de som vil skjerme villreinbestanden krangle seg imellom så «glemmer man» hvem som egentlig starta det hele. Det er viktig nå at disse gruppene samarbeider og retter kritikken mot regjeringa og ikke faller for dette.

Vindkraftturbinene på Fosen må rives – det er den eneste akseptable løsningen.

Forrige artikkelPrecisely Profound (eller bytur fra helv**e)
Neste artikkelDen ukrainske fronten sprekker og deres styrker i Kursk fanges i russisk knipetang