Medaljens bakside: 43 millioner tonn rotorblader blir søppel innen 2050

0
En liten del av verdens kommende søppelberg av brukte rotorblader.

Det hevdes at vindindustrien er «fornybar» og «grønn», men den skaper mange enorme miljøproblemer. En vitenskapelig studie har sett på hva den vil føre til av søppel i form av kasserte rotorblader. Konklusjon: Innen 2050 vil verden ha et søppelberg av kasserte rotorblader på totalt 43 millioner tonn. De lar seg neppe resirkuleres.

Wind turbine blade waste in 2050

Oppsummering:

  • Omfattende analyse av avfallsbeholdning av vindturbinblader som stammer fra produksjon gjennom hele livssyklusen.
  • I tillegg til selve bladene er det opptil 45% mer avfall fra ulike livssyklusstadier.
  • Avfallsmedvirkende faktorer identifiseres ved hjelp av ulike scenarier for å forutsi fremtiden.
  • Innen 2050 vil det globale årlige bladavfallet nå 2,9 millioner tonn, med 43 millioner tonn kumulativt bladavfall.
  • Kina, Europa, USA og resten av verden vil ha henholdsvis 40 %, 25 %, 16 % og 19 % avfallet.

Forskerne skriver:

Vindenergi har utviklet seg raskt de siste to tiårene til å bli en av de mest lovende og økonomisk levedyktige kildene til fornybar energi. Selv om vindenergi hevdes å gi ren fornybar energi uten noen utslipp under drift, men det er bare én side av medaljen.

Bladene, en av de viktigste komponentene i vindturbinene, er laget av kompositt, og anses i dag som ikke-resirkulerbare. Med den første bølgen av tidlige kommersielle vindturbininstallasjoner som nå nærmer seg slutten av levetiden, begynner problemet med bladdeponering såvidt å dukke opp som en viktig faktor for fremtiden.

Denne artikkelen er rettet mot å oppdage omfanget av avfallsproblemet med vindturbinblader, og ser ikke bare på avhending, men på alle stadier av et blads livssyklus.

Den første fasen av forskningen, emnet for denne artikkelen, er å nøyaktig estimere nåværende og fremtidig avfallsbeholdning av vindturbinblader ved å bruke de nyeste og mest nøyaktige tilgjengelige dataene.

Resultatet vil gi et solid referansepunkt for å hjelpe industrien og beslutningstakere til å forstå størrelsen på potensielle miljøproblemer og hjelpe til med å håndtere det bedre.

Denne studien starter med å estimere den årlige bruken av bladmateriale med installert kapasitet for vindenergi og gjennomsnittlig bladvekt. Effekten av andre avfallsmedvirkende faktorer i hele livssyklusen til vindturbinblader inkluderes da, ved å bruke industrielle data fra produksjons-, test- og bruksstadiene. Forskningen indikerer at det vil være 43 millioner tonn bladavfall på verdensbasis innen 2050, med Kina som har 40% av avfallet, Europa 25%, USA 16% og resten av verden 19%.

Ødeleggelse av natur for all framtid

Denne studien gjelder «bare» rotorbladene. I tillegg kommer den massive ødeleggelsen av natur som vi bare såvidt har begynt å se rekkevidden av. Anleggsveiene med deres steinfyllinger vil finnes der etter at våre byer er redusert til ruiner. De enorme armerte betongfundamentene likeså.

Vær og vind sliter som kjent ned alle overflater og sliter over tid også overflatene på vindturbinblader. Partikler som inneholder de giftige stoffene som PFAS spres derfor i naturen, både på land og i vann.

(PFAS: Per- and polyfluoroalkyl substances Per- og polyfluoralkylstoffer er en gruppe syntetiske organiske fluorkjemiske forbindelser som har flere fluoratomer festet til en alkylkjede; det er 7 millioner slike kjemikalier ifølge PubChem. De ble merket som «Forever Chemicals» i en artikkel i Washington Post i 2018.)

Fornybar? I dine drømmer! Grønt? Heller brunsvart. Miljøvennlig? Nei, men svært investorvennlig.

Les våre faktabaserte artikler om vindkraft.

Forrige artikkelJenin er bare begynnelsen: Israel planlegger flere angrep på Vestbredden
Neste artikkelNy utgave av nysnakkordboka