Det tradisjonelle landbruket strupes, det brukes store summer for å kjøpe ut bønder under overskrifta «det grønne skiftet».
Heldigvis er det noen som står imot, starter opp med regenerativt landbruk, driver økologisk, starter opp egne distribusjonskanaler og utsalg. Dette er noe vi alle bør støtte opp om slik at vi fortsatt kan sikre matproduksjon overalt hvor det er mulig og ikke være avhengige av de store matvarekjedenes og agroindustriens kontroll over bønder, småbrukere og forbrukere.
Over lang tid har de store matvarekjedene i Storbritannia tjent enormt og tatt ut store overskudd, bøndene har ikke fått tatt del i de økte matprisene, sjøl om de har utvida, leid jord fra de som har gitt opp og forsøkt å tilpasse seg krav om effektivisering og lagt om til enda mer stordrift. Det vil si de har fulgt myndighetenes anbefalinger, som i Norge hvor de økonomiske støtteordningene har «presset» bøndene til å gjøre det samme over mange år.
Nå ser vi at bønder blir kjøpt ut, som i Nederland og fordrevet fra jorda si og taper mot utbygging av vind- og solkraftanlegg.
Landbruksjord skal bli til arealer for «ny grønn energi», dette skjer over hele Europa og USA. I Europa er Storbritannia tidlig ute som Nederland, derfor er det viktig å følge med på hva som skjer der, vi har skrevet om Storbritannia her:
Nye kostholdsråd kommer også på løpende bånd. Alt dette gjøres med sterk støtte fra propagandaapparatet/media. Vårt syn på mat skal endres og sterke aktører presser på for å få EU til å endre sin politikk når det kommer til kunstig framstilt mat.
Storbritannia har godkjent salg av Meatly sitt lab-kjøtt i kjæledyrfôr, i første omgang.
I Storbritannia har de nå investert 38 millioner pund i et «virtuelt» senter som skal undersøke om alternative proteinkilder som laboratoriedyrket kjøtt, planteproteiner og insekter kan bli en del av Storbritannias kosthold.
Senteret, som skal stå for dette kaller seg National Alternative Protein Innovation Center (Napic), ledet av University of Leeds, vil undersøke om dyrket kjøtt eller proteiner avledet fra planter, sopp, alger, insekter og mikrober kan være sunt så vel som bærekraftig.
UKRI skriver på sin hjemmeside dette i 28.august:
Kulturkjøtt, insektbaserte proteiner og proteiner laget ved gjæring kan snart bli en bærekraftig og næringsrik del av kostholdet vårt, takket være ny finansiering fra UKRI.
UK Research and Innovation (UKRI) Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) og Innovate UK har investert 15 millioner pund i det nye National Alternative Protein Innovation Center (NAPIC).
Senteret skal drive forskning og innovasjon, og styrke sektoren for alternative proteiner i Storbritannia. Det vil gjøre ideer til virkelighet og styrke Storbritannias posisjon som leder i dette raskt voksende globale markedet.
NAPIC-ambisjonen er vidtrekkende. Senteret spenner over hele den alternative proteinforsyningskjeden, og vil fremme innovasjon på tvers av en rekke proteinkilder, fra plantebaserte proteiner og laboratoriedyrket kjøtt til proteinrike alger.
Begrunnelsen for denne satsingen har vi hørt før ,og de skriver videre:
En global utfordring
Dyrelandbruk anslås å produsere opptil en femtedel av utslippene av planetoppvarming. Og med den globale befolkningen anslått til å nå nesten 10 milliarder innen 2050, forventes etterspørselen etter protein å øke betydelig.
https://www.ukri.org/news/national-alternative-protein-innovation-centre-launches
The Good Food Institute som er en tenketank og internasjonalt nettverk av organisasjoner som jobber for å akselerere alternativ proteininnovasjon skriver dette om denne satsingen:
Det nye senteret, arrangert av University of Leeds og ledet sammen med James Hutton Institute , University of Sheffield og Imperial College London , har som mål å utvikle innovative produkter og ingredienser fra innovasjon til kommersialisering mens de undersøker hvordan forbrukere kan integrere disse matvarene i diettene deres.
Det vil også fokuseres på å bruke disse teknikkene for å utvikle mer bærekraftig dyrefôr og akvakultur.
NAPIC består for tiden av mer enn 30 tverrfaglige forskere fra de fire institusjonene og 120 internasjonale partnere, som vil jobbe tett med bedrifter, akademia, regulatorer og investorer, med fokus på fire sentrale kunnskapspilarer:
PRODUCE – pilaren vil gjøre det mulig for partnere å produsere alternative proteiningredienser og ferdige produkter av optimal funksjonell, sensorisk og ernæringsmessig kvalitet, samtidig som de adresserer bekymringer om ultrabearbeidet mat og bidrar til en rettferdig overgang for produsenter.
PROCESS har som mål å akselerere oppskaleringen av dyrket kjøtt og presisjonsgjæring ved hjelp av kunstig intelligens (AI) guidede modeller, og fungerer som en katalysator for partnere som kommersialiserer disse matvarene.
PERFORM tar sikte på å sikre at disse matvarene oppfyller forbrukernes forventninger angående smak, tekstur og ernæring samtidig som de ivaretar folkehelsen.
FOLK vil fokusere på overkommelighet, tilgjengelighet og akseptabilitet, veilede forbrukernes kostholdsovergang mot disse matvarene, og gi nye opplærings- og forretningsmuligheter for britiske bønder og bedrifter.
Food Frontier presenterer seg slik:
Som den uavhengige tenketanken for alternative proteiner i Australia og New Zealand, er vi forpliktet til å øke vår regions proteinforsyning med nye, bærekraftige og næringsrike alternativer som skaper verdi for bedrifter, bønder og forbrukere. Å diversifisere proteinforsyningen vår med bærekraftige matalternativer som er næringsrike og tilfredsstillende er avgjørende for å gi mat til folk i fremtiden.
(Diversifisering betyr å satse på flere markeder samtidig.)
De vil være vertskap for en konferanse i oktober hvor de skal «servere oss» løsningen:
Og dersom du lurer på hva alternative proteiner er er det bare å lese hva de skriver:
Hva er alternative proteiner?
Rundt om i verden lager gründere, kokker og forskere deilige burgere, kjøttboller og matretter ved bruk av planteprotein, presisjonsgjæring eller celledyrkende teknologier. Enten det er dyrefri, bioidentisk kjøtt- og meierimat, eller plantebasert mat, lar disse proteinalternativene oss brødfø en voksende verden, og gir folk flere muligheter til å nyte favorittrettene våre, med en lettere innvirkning på både helsen og miljøet.
GFO som vi skiver om over er sjølsagt en av mange innledere. Det er bare å følge med.
Kit Knightly skriver på Off Guardian den 6. september i artikkelen Bugs and Goo: Welcome to “alternative protein” dette:
Sist uke godkjente Singapore 16 forskjellige typer insekter til konsum. Singapore får også sitt eget «Sustainable Protein Research Centre», igjen finansiert av enorme donasjoner fra Jeff Bezos .
Fordelen her er at til tross for alle disse anstrengelsene, er det en god mulighet for at dette aldri vil fungere. Artikkel etter artikkel fremhever problemene med «forbrukeraksept» eller «offentlig entusiasme» eller lignende setninger som betyr det samme:
De fleste ønsker ikke å spise insekter.
Derav propagandaen, antar jeg.
Jeg vil avslutte med å påpeke historiens virkelig morsomme moderne ironi.
De samme kanalene som med glede promoterer det faktum at eliten vil at vi skal spise insekter og snadder:
Og de kaller det samtidig en gal «konspirasjonsteori»:
Vi er bokstavelig talt i dobbelttenkningens tidsalder. Men bry deg ikke, vi vil være OK så lenge vi fortsetter å nekte å spise ze bugs … eller ze goo.