Hvem er Sri Lankas marxistiske president Anura Kumara Dissanayake?

0
Anura Kumara Dissanayake i folkemengden. Fra hans X-konto.

Anura Kumara Dissanayake som er leder av det revolusjonære partiet Janatha Vimukthi Peramuna (JVP) vant presidentvalget på Sri Lanka. Han fikk 42,3% av stemmene. Til sammenlikning fikk han 3% av stemmene da han stilte som presidentkandidat i 2019. Hva har skjedd?

Det som ligger i mellom 2019 og 2024 for Sri Lanka er den største økonomiske krisa i landets historie.

I 2022 stanset Sri Lanka aksjehandelen ei hel uke for å unngå en mulig børskollaps, mens den økonomiske krisa ble djupere og protester mot regjeringen spredde seg. Dette skrev Bangkok Times fra Colombo som også påpeker at dette er den verste økonomiske krisa landet har opplevd siden uavhengigheten i 1948.

Noe av hovedproblemet er at Sri Lanka knapt satt på nok utenlandsk valuta til å betale utenlandsgjeld og for helt sentral import, skrev E24 på bakgrunn av en artikkel i Bloomberg.

Millioner deltok i Sri Lankas generalstreik med krav om Rajapakse-regjeringens avgang

Millioner av arbeidere over hele Sri Lanka deltok i éndagsgeneralstreiken 28. april 2022, med krav om at president Gotabhaya Rajapakse og hans regjering skulle trekke seg. Streiken, som var nesten total, involverte arbeidere fra både statsdrevne, statseide og private selskaper. Det er den første storstreiken i landet på fire tiår.

Sri Lankas president mobiliserte militæret, med ordre om å skyte uten varsel

Sri Lankas president Gotabhaya Rajapakse talte onsdag kveld 11. mai 2022 til nasjonen, etter å ha mobilisert militæret over hele landet med ordre om «strengt å håndheve loven mot oppviglere», og til å skyte uten forvarsel.

De omfattende og landsdekkende protestene, med krav om at president Rajapakse og hans regjering skulle gå av, ble drevet fram av en sosial katastrofe som er skapt av enorme prisstigninger, en akutt mangel på mat, medisiner og drivstoff, og lange daglige strømavbrudd.

Den tyrkiske nyhetskanalen Anadolu skrev den gangen:

Tusenvis av soldater flankert av politi patruljerte tirsdag gatene i Colombo, Sri Lankas hovedstad, for å håndheve et portforbud, en dag etter at voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter drepte åtte mennesker, inkludert en parlamentariker i regjeringspartiet og en politimann, ifølge lokale media.

Streikende lærere i Sri Lanka møtt med opprørspoliti og vannkanoner

Fagforeningene for lærere og for andre ansatte på skoler og universiteter i Sri Lanka gikk til landsomfattende streik 26. juni for å fremme sine krav til forbedring av lønns- og arbeidsforhold.

I hovedstaden Colombo deltok 10.000 streikende lærere i en demonstrasjon. De demonstrerte for krav om betaling av en for lengst utestående lønnsøkning. Demonstrasjonen var en del av den nasjonale sjukefraværsaksjonen som ble gjennomført av rundt 250.000 utdanningspersonell, deriblant lærere, rektorer og instruktører.

Regjeringa mobiliserte hundrevis av polititropper, enheter fra opprørspolitiet og militære styrker, noen bevæpnet med rifler, andre med batonger og tåregass, og det var stasjonert vannkanonkjøretøy i nærheten.

Dissanayake vant på en arbeiderklasseprofil

Dissanayake er arbeidersønnen som skaffet seg en universitetsgrad i fysikk.

Hans partis marxistiske røtter er tydelige på kontoret hans i hovedstaden, med portretter av det kommunistiske anegalleriet inkludert Karl Marx, Vladimir Lenin, Friedrich Engels og Fidel Castro.

Utenfor vaier et rødt flagg med hammer og sigd fra ei flaggstang.

Hovedstrømskanalen The Associated Press (AP) har skjønt at Dissanayakes seier skyldes hans appell til arbeiderklassen. De skrev før valget:

En politisk allianse sentrert om arbeiderklassen har dukket opp som en sterk konkurrent i Sri Lankas presidentkappløp, og kunngjorde seg selv som endringsagenten som millioner av mennesker ba om da en enestående økonomisk krise førte til desillusjonering av tradisjonelle politiske partier.

Anura Kumara Dissanayake, leder av National People’s Power-alliansen og dens presidentkandidat, sier at han tjener de som var en del av offentlige protester som avsatte daværende president Gotabaya Rajapaksa i 2022. Demonstranter beskyldte Rajapaksa for en økonomisk kollaps som resulterte i alvorlig mangel på nødvendigheter som for eksempel som drivstoff, matlagingsgass, medisiner og mat.

«Befolkningen i landet vårt har store forventninger til en endring», sa Dissanayake til Associated Press. «De ønsket en endring, og vi er agentene for den endringen. Alle de andre kandidatene er agenter for det gamle, mislykkede, tradisjonelle systemet».

Uholdbar gjeld, dårlig tidsbestemte skattekutt, dårlig planlagte importforbud, økonomiske effekter av COVID-19-pandemien og regjeringens insistering på å bruke knappe utenlandske reserver for å støtte opp landets valuta, rupien, førte til den økonomiske kollapsen i 2022.

Med andre ord: valgresultatet på Sri Lanka skyldes klassekamp.

Umiddelbart etter valgseieren ble Dissanayake gratulert av Indias statsminister Modi:

I asiatisk presse omtales han dessuten som positiv til Kina.

Alt er geopolitikk i Asia i disse dager.

Forrige artikkelKiev frykter at krigen kan være tapt om noen måneder
Neste artikkelUro og dobbeltmoral
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).