Heimfallsretten er helt avskaffet – unntatt i tenkte tilfeller som ikke vil skje

0
Rolf Groven. Digigrafi laget i anledning 50 år siden vår første EF/EU-folkeavstemming. I følge meningsmålinger rundt 2022/2023 var oppslutningen om Erna Solberg nesten det dobbelte av oppslutningen om Jonas Gahr Støre. Oppdatert versjon av bildet Norsk nyromantikk fra 1972. Utsnitt.

Hvorfor nekter politikerne å innrømme dette faktum?

Av Tom Olsen, heimfall.no

Det som har skjedd med det største og mest verdifulle av vannkraftanleggene med konsesjonskrav om heimfall etter 60 år, Røldal-Suldal Kraft (RSK), skulle være bevis nok for de fleste for å forstå at heimfallsretten er avskaffet.

(Hjemfall eller heimfall er et juridisk begrep som brukes om tilfeller der eiendom «faller tilbake» vederlagsfritt til den opprinnelige eier; normalt det offentlige i form av staten eller kronen. Wikipedia. Red.)

RSK skulle ha gått til 100% heimfall, den 21.12.2022. Dvs. at RSK skulle nå vært 100% eid av fellesskapet her i landet, altså av oss alle i fellesskap. Den norske stat skulle eid det meste. Vertskommunene skulle eid «inntil 1/3» slik det fortsatt står i to lover. Kun dette er heimfall!

Størrelsen av de «inntil 1/3» bestemmes av stortinget og kan i teorien settes ned mot null slik at nesten alt går til staten.

Det ble imidlertid 0% heimfall for RSK. Fellesskapet ved staten fikk ingenting. Vertskommunene fikk heller ingenting. I stedet tusket Hydro, med hjelp fra Lyse, til seg kraftverket gratis og tidsubegrenset ved en byttehandel der Hydro fikk mesteparten: ca 80% av den kraftmengde som selskapet har hatt fra RSK. Det «offentlig eide» Lyse måtte nøye seg med netto ca. 20%.

To statsministere – Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H) – hadde nemlig fått stortingspolitikerne i løpet av nesten to tiår, til å endre lovene ved å vedta nye lovtekster som slår ihjel de gamle bestemmelsene om heimfall. De gamle bestemmelsene står riktig nok fortsatt i de to aktuelle lovene, men så lenge Høyesterett ikke har kjent det ulovlig det å bruke de nye lovendringene mot gamle konsesjoner med heimfallskrav, kan heimfallsbestemmelsene settes ut av spill dersom den private konsesjonæren ønsker seg en (gratis) tidsubegrenset forlengelse av konsesjonen utover den opprinnelige konsesjonstiden.

Hvordan kan det være så vanskelig for politikere å forstå betydningen av de nye lovtekstene som de selv har vedtatt?! Det gjelder følgende nye bestemmelser:

Vannfallrettighetsloven «§ 10. Omgjøring av konsesjonsvilkår»
«Søknad om omgjøring av tidligere fastsatte vilkår om tidsbegrensning og hjemfall,
skal innvilges så fremt erververen oppfyller vilkårene i § 5″.

Vassdragsreguleringsloven «§ 9. Omgjøring av konsesjon»
«Søknad om omgjøring av tidligere fastsatte vilkår om tidsbegrensning og hjemfall
skal innvilges hvis reguleringsanleggets eier oppfyller vilkårene i vannfallrettighetsloven § 5″.

Legg spesielt merke til ordene SKAL INNVILGES i de to paragrafene. Det er ord som ikke gir rom for tolkning! Det var da også bestemmelsen «skal innvilges» daværende energiminister Tina Bru la særlig trykk på da hun ble bedt om å forklare hvordan Hydro kunne få en gratis og tidsubegrenset forlengelse av konsesjonen for RSK.

I følgende nye lovtekst spikres utvetydig fast at de to nye lovtekstene ovenfor, også skal gjelde for gamle konsesjoner med heimfallskrav i den opprinnelige konsesjonen:

Vassdragsreguleringsloven «Kapittel 8 Sluttbestemmelser»
(0 Endret ved lov 21 juni 2017 nr. 101 (ikr. 1 jan 2018 iflg. res. 15 des 2017 nr. 2034).)
«§ 37. Ikrafttredelse og forholdet til eldre lovgivning».
«Loven gjelder for reguleringsanlegg som er utført med konsesjon etter
tidligere lovgivning».

Disse nye lovtekstene ble brukt av Hydro (og Lyse) for å tilegne seg RSK rett før eierskapet skulle gå tilbake til staten og vertskommunene. At disse lovendringene er ulovlige, og/eller ble brukt ulovlig da RSK ble tatt, skal vi ikke tenke på akkurat nå. Vi konsentrerer oss om spørsmålet øverst:

Hvorfor nekter politikerne å innrømme det åpenbare faktum at heimfallsretten i praksis er avskaffet?

Hvis de mener de har gjort noe som er bra, og lovlig, ved å avskaffe heimfallsretten, må de da være villig til å begrunne og forsvare det de har gjort!
Likeså er de forpliktet til komme med sin begrunnelse dersom de fornekter at heimfallsretten i praksis er avskaffet! Det enste politikere gjør er imidlertid å late som om heimfallsretten består. Bare noen ytterst få innrømmer at den er avskaffet.

Bondevik-2-regjeringen fikk i 2004 fjernet heimfall for vannkraftverk mellom 1000 og 4000 naturhestekrefter, og Stoltenberg-2-regjeringen fikk heimfall avskaffet i 2008 for nye, store vannkrafterk som måtte komme etter 2008 – begge deler sterkt i strid med folkeviljen. Men la oss med en gang nevne de tenkte tilfeller der heimfall vil kunne skje, men som i praksis nå etter lovendringene neppe noen gang vil inntreffe. Det vil gjelde for alle de relativt få vannkraftverkene som fortsatt har heimfallskrav i konsesjonene:

Dersom den private konsesjonæren ikke klarer å finne en såkalt «offentlig eier» som billig, eller gratis, vil bli medeier i konsesjonen, eller dersom den private konsesjonæren er blitt lei av de enorme inntektene selskapet har hatt fra kraftverket, og derfor ikke ønsker å være konsesjonær lenger, DA vil det bli heimfall.

De som mener at det er realistisk, må svare på hvem som frivillig vil gi fra seg en gullgruve som stadig får påfyll av gull, og hvem som sier nei-takk til å bli medeier i en slik gullgruve. RSK, og våre ennå gjenstående vannkraftverk med heimfallskrav i konsesjonene kan sidestilles med gullgruver som stadig får påfyll av gull.

En representant for landets største parti, og leder av partiet Høyre i Vestland fylke, Noralv Distad (H) fra Aurland innerst i Sognafjorden, sto imidlertid den 19. og 20. mars i fylkestinget og påsto sånt som at

«Ja, fylkesordførar. Altså heimfallsretten står jo fast«.

Noralv Distad gjentok dette flere ganger de to dagene. Løy han bevisst, eller trodde han på usannhetene han framførte? Begge alternativene er meget kritikkverdige for talspersonen for det største partiet!

Vi skrev til Noralv Distad, med kopier til alle som hadde hatt ordet om aktuelle sak, Sak 14, og forsøkte å opplyse ham om at det var åpenbare usannheter han hadde servert for fylkestinget.
Han svarte bare

«Eg har ikkje noko å leggja til utover det som eg sa i fylkestinget, og som eg står for«.

Vi utfordret han da til å påpeke i alle fall én faktafeil i det vi hadde skrevet til ham om heimfallsretten. Ikke overraskende så tok Noralv Distad ikke den utfordringen…

Det er en alvorlig svakhet i vårt politiske system når det mangler en ordning for å hindre at slike uetterrettlige individ får maktposisjoner, eller for å luke dem ut fra slike etter at det er avslørt hva de er.

Hadde det bare vært denne ene høyre-politikeren, som kanskje tror på usannheten at heimfallsretten fortsatt er reell! Men det var heller ingen av de andre politikerne som sa ett ord om at det i praksis ikke vil bli mer heimfall for norske vannkraftverk.

Du kan høre å se og høre saksbehandlingen i Vestland fylkesting den 19. fra 4:55:49, samt noen innlegg, bl.a. av Noralv Distad, og avstemmingen den 20. fra 4:52:52, i streamingene som velges her:
Video-opptakene fra fylkestinget i Vestland fylke

Det gjelder Sak 14 (innbyggerinitiativ) som kommer langt ut på dagen i begge streamingene fra angitte tidspunkt.

Hvordan politikerne avskaffet heimfallsretten er i detalj dokumentert på de følgende to nettsidene:

https://www.heimfall.no/heimfallsvindelen/lovdom/lov.html
og
https://www.heimfall.no/heimfallsvindelen/kronologisk.html


Forrige artikkelFrykten ødelegger demokratiet
Neste artikkelKina og sosialismen