Zelensky: «Vi har ikke mye tid»

0

Den ukrainske lederen mener landet mister for mange soldater og sivile.

Av Kyle Anzalone.

Antiwar.com, 27. juni 2024.

I en tale til journalister i Brüssel på torsdag, advarte Ukrainas president Volodymyr Zelensky: «Vi har ikke mye tid. Vi har mange skadde, drepte, både militære og sivile. Så vi ønsker ikke at denne krigen skal vare i årevis. Derfor må vi forberede denne planen og legge den på bordet på det andre fredstoppmøtet».

Zelensky understreket behovet for en fredsprosess som vil få en slutt på krigen med Russland, med henvisning til Ukrainas økende tap.

Siden 2022 har Zelensky fremmet en 10-punkts fredsplan som vil se Russland trekke seg ut av hele Ukrainas territorium fra før 2014. Kreml har blankt avvist forslaget og insistert på at de ikke vil gi opp flere tidligere ukrainske regioner de har annektert. Likevel foreslo Zelensky sin plan for andre verdensledere på et fredstoppmøte som ble holdt i Sveits tidligere denne måneden, selv om ingen russiske tjenestemenn var invitert.

Russlands president Vladimir Putin har formulert en mulig fredsavtale som vil se Ukraina gå med på denuklearisering, nøytralitet overfor NATO og anerkjennelse av territorium annektert av Moskva siden 2014.

Etter hvert som krigen har utviklet seg, har Vesten slitt med å opprettholde flyten av våpen til Kiev, og Ukraina har ikke vært i stand til å erstatte sine tap på slagmarken med nytrente soldater. Kreml har tilpasset seg en krigstidsøkonomi og har et større antall unge menn til å tjene i militæret, noe som gir Moskva en klar fordel ettersom konflikten har blitt en utmattelseskrig.

Mens Kiev og Moskva har vært ordknappe om sine egne tapstall, varierer estimatene for begge sider i hundretusener. For å fylle rekkene har Ukraina nylig utvidet sine vernepliktslover og slått ned på de som ønsker å unngå verneplikten. Eks-sjefen for innenriksdepartementet i Ukraina, Yuriy Lutsenko, anslo antallet døde eller alvorlig sårede ukrainske soldater til over 500.000 i januar.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Zelensky: We Don’t Have a Lot of Time

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

COL Douglas Macgregor : Conflict Dynamics in Ukraine and Israel’s Military Posture (youtube.com)

Col. Lawrence Wilkerson: Israel/Ukraine Wrap (youtube.com)

Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for Conflicts of Interest.

Forrige artikkelPeter Oborne: Avslører medias sverting av Jeremy Corbyn
Neste artikkelLe Pens ytre høyre vant første runde i Frankrike
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.