Ukrainas drap på 30 russiske journalister møtt med vestlig likegyldighet … eller grotesk begeistring

0
Den unge journalisten Nikita Tsitsagi ble drept av ukrainske styrker.
Av Eva Karene Bartlett.

Drøye to uker etter at enda en russisk journalist bevisst ble målbevisst angrepet og drept av ukrainske styrker, forblir globale medier og de fleste internasjonale journaliststøttegrupper ikke overraskende tause.

Nikita Tsitsagi, 29, en russisk fotojournalist, ble angrepet av en ukrainsk drone den 16. juni da han forberedte seg på å lage en ny rapport fra St. Nicholas-klosteret i nærheten av Ugledar – et kloster som ble hardt angrepet av ukrainsk beskytning gjennom årene. Likevel er det fortsatt sivile i regionen, og mange har søkt ly i klosteret. Disse er ofte i fokus for journalister som drar dit.

Bare tre dager før målrettet ukrainske styrker russiske NTV-journalister som filmet i den ekstremt hardt rammede landsbyen Golmovsky, øst for den nordlige DPR-byen Gorlovka. Det ukrainske droneangrepet drepte kameramann Valery Kozhin og alvorlig skadet Alexey Ivliyev, en krigskorrespondent.

Angrep på journalister er et brudd på Genève-konvensjonene.

I juni snakket president Vladimir Putin om Ukrainas målretting mot russiske journalister, og bemerket: «Minst 30 mennesker døde, journalistene våre døde, og ingen gir oss muligheten til å undersøke hva som skjedde med dem».

Russlands utsending til UNESCO i Paris ba UNESCO om å fordømme drapet på russiske journalister, og sa:

«Alle disse drapene, de ble ikke fordømt. Dette til tross for at sekretariatet har all informasjon om drapene deres». Han bemerket at mangelen på fordømmelse viser dobbeltmoral og en politisk skjevhet.

Det er dessverre et annet tilfelle hvor bare noen journalisters liv betyr noe.

Minnes Nikita

Drapet på Nikita er personlig for meg, siden jeg hadde møtt ham flere ganger og blitt kjent med hans milde karakter: snill, ydmyk, sjenerøs med tiden og profesjonell.

Vi dro sammen ved to forskjellige anledninger i november 2022 for å intervjue folk, hvorav den ene var til de ukrainsk-rammede landsbyene Zaitsevo og Golmovsky i Gorlovka-regionen. Nikita oversatte vennlig spørsmålene mine til beboerne der, ga av sin tid og sørget for at ingen nyanser gikk tapt.

Han var også rask til å svare de få gangene jeg sendte ham melding angående en hendelse i Donbass eller en kontakt jeg ba om å snakke med.

Journalistikken hans dekket militære aspekter, så vel som humanitære spørsmål. En av rapportene hans fra juli 2023 var fra det samme St. Nicholas-klosteret hvor han til slutt ble drept. Jeg kjenner klosteret, i juni 2022 dro jeg dit sammen med andre russiske journalister. Ukrainske styrker begynte å beskyte, tilsynelatende etter å ha oppdaget varebilen vi ankom i. Vi skjermet oss sammen med sivile som bodde i nærheten, i kjellertrappen til beskytningen avtok.

Nikitas rapport fra juli 2023 viste folk som tok dekning i samme trappeoppgang fra den ukrainske bombingen. Så dro han og de han fulgte modig hjem til eldre i nærheten for å evakuere dem. Selv om du ikke forstår russisk, kan du se rapporten hans fokusere på lidelsene til sivile.

Den portugisiske journalisten Bruno Carvalho, som har rapportert mye fra Donbass, kjente Nikita. Han fortalte meg:

«Ukrainsk propaganda sa at han var en russisk propagandist. Dette er ikke sant. Han fortalte meg at han kom til Donbass for å se med egne øyne hva som skjedde. Han kom for å finne sannheten, og for å vise sannheten som journalist. Ukraina begikk en krigsforbrytelse og drepte ham og andre journalister også. De bombet hoteller fulle av journalister».

Jakt på journalister

Å bombe journalister i hoteller er definitivt en av Ukrainas taktikker. I juni 2022, ved bruk av 155 mm kaliber NATO-standardgranater, rettet ukrainske styrker målbevisst angrep mot det sentrale Donetsk-hotellet som mange journalister, inkludert meg selv brukte. Som jeg skrev den gangen, var det sannsynlig at Ukraina bevisst siktet mot et hotell kjent for å huse journalister.

Imidlertid var det sikkert mange andre veldig klare tilfeller av at Ukraina bevisst målrettet journalister på hoteller de var kjent for å bo på, spesielt det til Kherson hotel RT krigskorrespondent Murad Gazdiev og hans mannskap var i da ukrainske væpnede styrker i september 2022 traff det med et amerikansk HIMARS-missil.

Mirakuløst nok kom mannskapet relativt uskadd ut av ruinene. Men en sivil (hotellet var fullt av sivile), den tidligere ukrainske Rada-nestleder Zhuravko, ble drept, sammen med vakten sin.

Gjennom andre halvdel av 2022 var det mange rapporter om at ukrainere siktet mot de tre hovedhotellene i Donetsk som er kjent for å huse journalister.

Likeledes er det mange klare eksempler på at journalister har kommet under ild mens de rapporterer som heldigvis ikke ble drept. Det er for mange til å liste opp her, jeg vil bare merke en brøkdel av disse tilfellene.

I desember 2022 ble RT-korrespondent Maxim Toury og kollegene hans målrettet av ukrainsk beskytning. Han skrev om hendelsen:

«De filmet arbeidet til enhetene våre. Vi reiste i en sivil bil, men tilsynelatende forhindret dette ikke Ukrainas væpnede styrker fra å åpne ild på det nøyaktige stedet der vi var. Det var minst 15 ankomster. Takk Gud, laget vårt ble ikke skadet, men dessverre er det skadde blant eskortene som var med oss».

I august 2022 ble Izvestiya-journalister som filmet en rapport nær Ugledar bevisst angrepet.

«Ukrainske væpnede styrker observerte journalistene fra en drone og begynte deretter å bombe. To timer senere dukket det opp en video fra den samme dronen på det ukrainske segmentet av TikTok. ‘Her er korrespondentene. Det er karer i sivile klær’, sier den ukrainske droneoperatøren».

Den langvarige fransk-russiske krigskorrespondenten Christelle Néant og kollega Laurent Brayard ble utsatt for intensiv ukrainsk beskytning mens de dekket tidligere beskytning i et distrikt i Petrovsky, vestlige Donetsk i juni 2022. Bilen hennes ble ødelagt.

Ukrainas attentater mot russiske journalister

Av de minst 30 russiske journalistene som ble drept, er følgende noen av de nylig drepte:

I november 2023, i Zaporozhye-regionen, angrep ukrainske styrker en gruppe russiske journalister med en drone. En av journalistene, Boris Maksudov, døde som følge av skadene han fikk.

I juli 2023 drepte ukrainsk beskytning av et sivilt kjøretøy RIA Novostis krigskorrespondent Rostislav Zhuravlev, og skadet fire av kollegene hans. Beskytningen var med amerikansk klaseammunisjon.

I oktober 2022 beskjøt ukrainske styrker en gruppe Tavria TV- og radioselskaps reportere, og drepte journalisten Oleg Klokov.

I april 2023, i St. Petersburg, ble krigskorrespondent Maxim Fomin (Vladlen Tatarsky) myrdet da en statuett han hadde fått, med en bombe, eksploderte.

I august 2022 ble journalisten Darya Dugina drept i en bilbombe i Moskva. Både drapene på Dugina og Fomin antas å være gjerningen til Kievs etterretningsagenter. Ukrainsk etterretning planla også attentatforsøk mot RT-sjefredaktør Margarita Simonyan og journalisten Ksenia Sobchak.

Men det er verdt å påpeke at disse målrettede drapene ikke startet i 2022. Tilbake i 2014 ble den russiske fotojournalisten Anderei Stenin drept i et ukrainsk angrep på «et kjøretøy som reiste i en konvoi av rømte sivile da det kom under kraftig ild».

Uhyggelig feiring av drap på russiske journalister

Nå er Ukrainas «drapsliste», Myrotvorets, godt kjent. Det er en omfattende liste over ukrainske, russiske og utenlandske journalister, kommentatorer, analytikere, flere hundre barn (!!!) og andre skikkelser som på en eller annen måte har fornærmet Kievs terrorregime. Det som er kjent om vedkommende settes på listen, inkludert adresse når det er mulig. Hvis personen blir drept, er de merket «likvidert» på Myrotvorets, slik tilfellet var med Darya Dugina.

Det har vært forskjellige gjengivelser av dette, svartelister og grafikk som omfatter personer som ikke er i Kievs nåde. Hensikten med dette er trusler, men også å diskreditere de som er oppført som «russiske propagandister».

Professor og forfatter, Glenn Diesen, påpekte på X: «NEXTA, som refererer til seg selv som «det største østeuropeiske mediet», feirer drapet på en journalist. Dette reflekterer et mye bredere problem: Alle som utfordrer NATOs krigsnarrativ kan bli stemplet som en «propagandist», som legitimerer sensur, kansellering og til og med vold».

Nylig kunngjorde faktisk George og Amal Clooneys stiftelse at de hadde til hensikt å søke arrestordre for journalister fra russiske statlige medier, for å bli utlevert til et land der en straffesak kan åpnes mot dem.

Dette er absurd – å prøve å arrestere journalister for å gjøre jobben sin! Og jeg vil merke at dette tullet kommer fra de samme aktørene som hvitvasket terrorisme i Syria.

Internasjonale komiteer ignorerer russiske journalister

Ikke overraskende vil ikke drapet på Nikita, og heller ikke drapet på de titalls russiske journalistene før ham, bli fremhevet av byråer hvis mandat visstnok er å beskytte journalister.

Vi har sett det samme i Syria. I 2014 skrev jeg om de bevisste drapene utført av vestlig-støttede terrorister på syriske og allierte journalister i Syria, og la merke til: «Drap på ikke-vestlige – enten i Syria, Palestina eller andre steder – spiller ingen rolle for media og offentligheten, med mindre det tjener en imperialistisk eller sionistisk agenda».

I Gaza er det eksponentielt verre. RT-journalistene Mustafa al-Bayed rapporterte 17. juni at ifølge regjeringens mediekontor har 151 palestinske journalister i Gaza blitt drept siden oktober 2023.

Drøyt to uker etter drapet på Nikita Tsitsagi er det fortsatt ingen oppføring på RSF, og heller ikke på CPJ. Noe overraskende har The International Federation of Journalists (IFJ) fordømt drapene på Tsitsagi og også drapene på NTVs Valery Kozhin (selv om det ikke er helt upartisk, som til tross for folkeavstemningen i 2022 for DPR for å slutte seg til Russland, setter IFJ fortsatt inn «Russias okkuperte Donetsk-regionen i det østlige Ukraina» i sin oppføring).

Det har heller ikke UNESCO, selv om de i flere tiår har fordømt vold mot journalister.

Men ved å søke på alle de ovennevnte nettstedene for omtale av de ukrainske målrettede attentatene på de jeg har nevnt tidligere, er det bare Rostislav Zhuravlev som er nevnt, igjen bare av IFJ. RSF nektet til og med tilsynelatende å kommentere sin utelukkelse av drapene på Rostislav Zhuravlev og Boris Maksudov.

De, som er svært partiske organisasjoner, tjener NATOs agenda; rapportering om Ukrainas slakting av russiske journalister gjør det ikke.

Den svært tragiske ironien er at ingen av disse journalistene ville blitt drept hvis Kiev ikke hadde sluppet helvete løs på sine tidligere borgere i Donbass for et tiår siden. Journalister som rapporterer derfra, satte modig livet på spill for å vise verden hvordan Ukraina har slaktet sivile, med vestlig støtte og brukt vestlige våpen.

Les også mine artikler:

Ukraine bombed a Donetsk hotel full of journalists – here’s what it felt like to be inside at the time

I’m on a ‘hit list’ Kiev allows to silence dissent & journalism. That’s all you need to know about Ukrainian ‘democracy’

Media Black-Out on Arab Journalists and Civilians Beheaded in Syria by Western-Backed Terrorists

Reporters without shame: Top ‘media rights’ organization ignores rampant killings of Gaza journalists


Artikkelen Ukraine’s murder of 30 Russian journalists met with Western indifference…or grotesque gloating ble publisert på bloggen til Eva Bartlett: In Gaza – and beyond.

Forrige artikkel«Operasjon Barnebuss» – del 2
Neste artikkelFikk nesten 700.000 dollar i erstatning for å ha mistet jobben etter å ha nektet covid-vaksine
Eva Bartlett
Eva Karene Bartlett er en kanadisk-amerikansk journalist som har tilbrakt år på bakken og dekket konfliktsoner i Midtøsten, spesielt i Syria og Palestina (hvor hun bodde i nesten fire år). Hun var mottaker av 2017 International Journalism Award for International Reporting, gitt av Mexican Journalists' Press Club (grunnlagt i 1951), og var den første mottakeren av Serena Shim Award for Uncompromised Integrity in Journalism. Se hennes utvidede biografi på bloggen hennes In Gaza. Hun tvitrer fra @EvaKBartlett og har Telegram Channel, Reality Theories. Eva kan også nås på evabartlett@hotmail.com.