Sunn fornuft i offentlig debatt!

0
Skjermbilde: Dagsnytt 18, fredag 5 juni 2024.

En honnør til psykologspesialist Silje Schevig.

Psykologspesialist Tom Green

Sunn fornuft

Jeg ble stolt over å være psykolog da jeg så kollega Silje Schevig på Dagsnytt 18 fredag 5 juni 2024. (1)

Hun ga oss rett og slett et utmerket eksempel på «sunn fornuft».

Ifølge professor emeritus og psykolog Jan Smedslund har sunn fornuft eller «common sense» tre grunnleggende kjennetegn: (2)

  1. Den er felles, dvs. den deles av alle som snakker dagligspråket.
  2. Den er «taus» eller «intuitiv».
  3. Den er «selvinnlysende» eller nødvendig sann.

Illustrert på bildet nedenfor:

Shutterstock

Dagsnytt 18 fredag 5 juni 2024

I sendingen ble Silje spurt om hvorfor hun kommer med følgende «alvorlige» sammenligning:

«Kjønnsbekreftende behandling av barn, sånn som hormonblokkere, kan være vår tids lobotomi».

Silje svarer:

«Jeg tenker jo at vi hadde gode intensjoner når vi lobotomerte mennesker, det var konsensus i fagmiljøene om at dette var en riktig måte å behandle mennesker på. Nå skader vi jo kanskje mange barn for livet med den måten vi møter disse problemene på i dag. Det er jo irreversible ting vi gjør, og jeg tenker at det kan skape mer skade enn hjelp å eksperimentere med barn på denne måten».

På sin Facebook-side dagen etter utdyper Silje:

«Det er viktig og bra at barn lærer at de kan være forelsket i noen av samme kjønn eller begge kjønnene, eller at du kan være en maskulin jente eller feminin gutt. Gutter kan gå i kjoler uten at det faktisk betyr at de er jenter. Men det er det motsatte de lærer på skolen i dag. I dag lærer de at hva du liker å kle deg i, hva du liker å leke med, og hva slags hårfrisyre du vil ha, har noe å si for hva slags kjønnsidentitet du har. Barn i tredje klasse lærer dette og de er ganske konkrete, så det vi kan risikere, er at lesbiske jenter og homofile gutter, tror at de er motsatt kjønn. Fordi en jente kanskje har kort hår og liker å spille fotball med gutta, så betyr jo ikke det at hun faktisk er gutt».

Hans Jonas (1903-1993). Tyskfødt amerikansk filosof som studerte under Martin Heidegger og kjent for boken «Das Prinzip Verantwortung» (norsk: ansvarsprinsipp) som ble utgitt i 1966. (3)

Ansvarsetikk

Norsk helsevesen er i et enormt stort behov for aktører som Silje Schevig som tar et overordnet «voksent» ansvar, på det humane bevissthetsnivået hun gjør.

Har ikke Covid-tiden lært oss det kanskje?

Jeg tillater meg i den forbindelse å sitere en annen video som Silje publiserte på sin Facebook-side i forkant av sendingen på Dagsnytt 18:

«Jeg håper jeg klarer å formidle at dette engasjementet er motivert av kjærlighet til de barna som kan risikere å få feil behandling, og ikke av hat eller fordommer mot skeive eller noe som helst sånn».

Norsk psykologi og Norsk Psykiatri vil få sin rettmessige plass i forhold til styrking av den norske folkehelsa hos både barn og voksne, når fler av oss følger eksemplet til Silje.

Referanser

  1. https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/sesong/202407/episode/NNFA56070524   
  2. https://no.wikipedia.org/wiki/Jan_Smedslund
  3. https://no.wikipedia.org/wiki/Hans_Jonas
Forrige artikkelVil Demokratene i USA presse på for en ny presidentkandidat?
Neste artikkelManipulasjon og kaos i det franske valget