ICC må etterforske britiske ministre for medvirkning til krigsforbrytelser i Gaza

0
Karim Khan (i midten) kunngjør ICCs arrestordre mot Benjamin Netanyahu. (Foto: Screengrab / ICC)

Den internasjonale straffedomstolen vil utstede en arrestordre på Benjamin Netanyahu. Den må også etterforske hans medskyldige i den britiske regjeringa.

Av Mark Curtis.

Sju britiske ministre i den nylig avgåtte regjeringa i Storbritannia – inkludert Rishi Sunak, David Cameron, Grant Shapps og Kemi Badenoch – må etterforskes for å ha hjulpet Israel.

Når ICCs sjefsadvokat utsteder en søknad om en arrestordre mot Israels statsminister for «krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten», må oppmerksomheten rettes mot de som har hjulpet Israel.

Britiske ministre har i flere måneder bistått Israel materielt under angrepet mot palestinere i Gaza. Denne støtten gis på tre hovedmåter.

For det første gir Storbritannia våpen til Israel. Nylig innleverte rettsdokumenter avslører at den britiske regjeringa per januar i år hadde 28 eksisterende og 28 ventende «høyrisiko»-lisenser med Israel merket som «mest sannsynlig å bli brukt av IDF i offensive operasjoner i Gaza».

18. januar bombet israelske styrker et boligkompleks i Gaza som huser det akutte medisinske teamet til Medical Aid for Palestinians (MAP), en britisk veldedighetsorganisasjon. Fire britiske leger ble skadet i luftangrepet, sammen med MAP-ansatte og en livvakt. 

Angrepet ble utført av et F-16 jetfly, med komponenter som er levert av britiske selskaper.

Men Storbritannia fortsetter å bevæpne Israel, og avviser gjentatte oppfordringer fra kampanjegrupper, tidligere høyesterettsdommere og noen parlamentsmedlemmer om å stoppe dette. 


Denne artikkelen ble publisert av DeclassifiedUK:

ICC must investigate British ministers for complicity in Gaza war crimes

Forrige artikkelEksplosiv overdødelighet blant unge i Norge
Neste artikkelReformisten Pezeshkian vant presidentvalget i Iran