Niger, Mali og Burkina Faso har skapt en konføderasjon

0

Dette er en stor utvikling i Afrika. De tre Sahellandene Niger, Mali og Burkina Faso har opprettet en konføderasjon, et statsforbund, som vil sette dem i stand til å samordne økonomi, handel, utviklingsprosjekter og militært forsvar. Fra før hadde de etablert den gjensidige forsvarspakten Alliance of Sahel States (AES). Nå handler det om et mye bredere samarbeid mellom de tidligere franske koloniene i Vest-Afrika.

Dette er noe helt annet enn det ECOWAS som er kontrollert av imperialismen og som ikke har skapt utvikling, men befestet den nykoloniale kontrollen over regionen. Niger, Mali og Burkina Faso har brutt med ECOWAS og har gjort det klart at dersom denne organisasjonen skulle finne på å angripe ett av de tre landene, slik de truet med, vil de bli møtt av en samordnet militær motstand.

Signeringen av konføderasjonserklæringen avsluttet det første fellestoppmøtet mellom lederne – Nigers general Abdourahmane Tchiani, Burkina Fasos kaptein Ibrahim Traore og Malis oberst Assimi Goita. Alle tre kom til makta gjennom militærkupp og leder nå en sivil omdanning av tre land som er blant de fattigste i verden til tross for at de sitter på enorme mengder etterspurte naturressurser.

Nigers president Abdourahmane Tchiani sa i sin tale i forbindelse med at konføderasjonen ble proklamert:

«Vi kommer til å skape en AES for folkene, i stedet for et ECOWAS hvis direktiver og instruksjoner er diktert av makter som er fremmede for Afrika».

Burkina Fasos Traore anklaget også utenlandske makter for å forsøke å utnytte landene. De tre nasjonene har jevnlig anklaget den tidligere koloniherren Frankrike for å blande seg inn i ECOWAS.

«Vesten mener at vi tilhører dem, og at rikdommen vår også tilhører dem. De tror at det er de som må fortsette å fortelle oss hva som er bra for statene våre», sa han.

«Denne epoken er borte for alltid. Våre ressurser tilhører og vil tilhøre oss og vår befolkning».

På sin side sa Malis Goita at det styrkede forholdet betyr at et «angrep på en av oss vil være et angrep på de andre medlemmene».

Burkina Fasos Ibrahim Traoré fikk en heltemottakelse da han kom til arenaen i Niamey:

Toppmøtet i Niamey kom også dagen før USA skal fullføre sin tilbaketrekning fra en nøkkelbase i Niger, og understreker hvordan de nye militærlederne har tegnet om sikkerhetsforholdene som har definert regionen i en årrekke.

Confederation of Sahel States (CSS) vil omfatte 72 millioner innbyggere og Mali vil ha presidentskapet det første året.

Konføderasjonen har enorme rikdommer i form av mineraler som uran og gull, men også olje, gass, bauxitt og fosfat.

Mali har en av verdens største forekomster av gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm og fosfat. Nabolandet Niger er Frankrikes hovedleverandør av uran, og nå er det også påvist det som kan vise seg å være store forekomster av uran i Mali. Siden Frankrike har satset nesten alt på atomkraft for sin strømforsyning, er dette uhyre strategisk viktig for fransk kapital. Burkina Faso har gull, mangan, fosfat og andre viktige mineraler.

Les: CFA-franc – hvordan Frankrike underutviklet Afrika

Noe som bekymrer Vesten er naturligvis at alle de tre landene i konføderasjonen har et svært godt samarbeid med Russland, også i form av militært samarbeid.

Forrige artikkelAustralia: «Klima» blir brukt for å overta privat eiendom og erstatte dem med smartbyer
Neste artikkelReisebrev juni/juli 2024. Del 1, Vilnius, Litauen