Kulturell glede i Latin-Amerika

0

ALBA-landene feirer sin kulturelle identitet.

Av Bertil Carlman.

År 2011 skrev Tidskrift.nu om ALBA. «ALBA är det mest långtgående och nydanande projektet för att skapa ett radikalt alternativ till den nyliberala dagordningens. Det bildades av Kuba och Venezuela i december 2004. Sedan dess har Bolivia (2006), Dominica (2006), Nicaragua (2007) och Honduras (2008) anslutit sig. År 2009 gick Ecuador, Antigua–Barbuda och San Vicente-Grenadinerna med och ALBA blev ”Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika”. Paraguay och Grenada är observatörer.

Med det avtal som skrevs under i Havanna den 14 december 2004 fördjupade och breddade Kuba och Venezuela sitt samarbetsavtal från 2000, men de erbjöd också andra länder något helt nytt: ett mellanstatligt och mellanfolkligt samarbete grundat på solidaritet och utbyte av varor och tjänster till ömsesidig fördel för ekonomisk och social utveckling. Där ingår teknikutbyte, utbildning, forskning och utveckling för bevarande av biologisk mångfald, utveckling av inhemsk produktion, för ekologiskt hållbart jordbruk med mera.

När ALBA grundades avfärdades projektet av många som en av Hugo Chávez galna idéer och ännu ett ömsesidigt bedyrande av solidaritet mellan Kuba och Venezuela. Men ALBA visade sig snart vara betydligt större. Tanken har sitt ursprung i det omfattande folkliga samarbete som växte fram i Latinamerika på 1990-talet mot USA:s planer på ekonomisk annektering av hela sin gamla ”bakgård” genom det så kallade frihandelsområdet ALCA/FTTA.»

Den första juli kunde man på teleSUR läsa artikeln ALBA Countries Celebrate Their Cultural Identity With a Drum Party in Caracas.

«De 10 medlemsländerna i Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America (ALBA), tillsammans med representanter för inbjudna nationer, firade sin kulturella identitet i lördags med en trumfest på Plaza Bolivar i Caracas; Venezuelas huvudstad. Aktiviteten denna lördag, som med anledning av Caracas dag för andlighet, inleddes med en promenad till Plaza Bolivar. Det är en del av «Meeting Drums of the ALBA, beats of our identity», som hölls i det karibiska landet från i torsdags till denna söndag den 23 juni med deltagande av över 400 personer.

«Från Benin till Bolivia är trummorna närvarande här i dag», sa ALBA:s verkställande sekreterare Jorge Arreaza, som försäkrade att detta kommer att vara den första upplagan av detta möte, som han hoppas kan «hållas varje år i detta dygdiga Caracas».

«Drums of ALBA, Heartbeats of our identity. The historic center of #Caracas vibrated with the presentation of the Haynesville Youth Club group of #Barbados #22June«

«För sin del hälsade Venezuelas vicepresident, Delcy Rodríguez, besöksgrupperna och bekräftade att de talar «samma språk, trummans språk, som är språket för folkens motstånd». «Från Venezuela, låt oss med samma trumma, med den höga, höga klangen, för frihet, för våra länders oberoende, för våra folks lycka, ropa ut att dessa trummor permanent kämpar mot hegemonismen från norr.» sa tjänstemannen.

Förutom från Venezuela, Kuba, Bolivia, Nicaragua, Dominica, Antigua och Barbuda, Saint Vincent och Grenadinerna, Grenada, Saint Kitts och Nevis och Saint Lucia deltar även gäster från Colombia, Trinidad och Tobago, Uruguay, Honduras, Benin, Haiti och Barbados i detta möte. Under mötet hålls även konferenser, enligt ett pressmeddelande från den regionala alliansen.»

Forrige artikkelHviterussland blir medlem av Shanghaigruppa SCO
Neste artikkelMedisinsk skandale: «kan være vår tids lobotomi»