Hviterussland blir medlem av Shanghaigruppa SCO

0

Sør-Sør-alliansen vokser. Fra toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization i Kasakhstan.

Dette skriver Jörg Kronauer fra Junge Welt.

Hviterussland blir det tiende medlemmet av Shanghai Cooperation Organization (SCO): Den offisielle tiltredelsen er et av de sentrale agendapunktene på årets SCO-toppmøte, som stats- og regjeringssjefene i medlemslandene ankom Kasakhstans hovedstad Astana for i går, onsdag. SCO omfatter i dag Kina, Russland og fire sentralasiatiske stater, samt India, Pakistan og Iran. SCO representerer rundt 40 prosent av verdens befolkning. Møtet vil diskutere økonomisk samarbeid mellom SCO-landene og felles skritt i kampen mot terrorisme. Sistnevnte, et av SCOs eldste samarbeidsområder, får igjen større betydning etter de nylige angrepene i Russland.

Som vanlig er det planlagt alle slags bilaterale møter på sidelinja av toppmøtet. Kinas president Xi Jinping ankom Astana tirsdag for samtaler med sin kasakhiske motpart Kassym-Jomart Tokayev. Begge land har satt seg et mål om å doble bilateral handel, rapporterte Reuters onsdag, som siterer kinesiske medier. I tillegg har president Xi Jinping uttalt at Beijing støtter Kasakhstan ønske om å bli med i BRICS.

Etter toppmøtet reiser det kinesiske statsoverhodet til Tadsjikistan: Sentral-Asia har stor betydning for Kinas «Nye Silkevei». Xi ønsker også å snakke med Russlands president Vladimir Putin i Astana. Putin møtte Aserbajdsjans statsoverhode Heidar Aliyev onsdag og ønsket også å konferere med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan om krigen i Ukraina og situasjonen i Syria. Sist, men ikke minst, ankom FNs generalsekretær António Guterres toppmøtet. FNs generalforsamling stemte for samarbeid med SCO i 2023.

Xi, Tokayev hold talks, hail China-Kazakhstan relations

Xi meets Russia’s Putin in Astana, urging conservation of unique value in bilateral cooperation

Forrige artikkelNATO: – Ukraina er for korrupt til å bli medlem
Neste artikkelKulturell glede i Latin-Amerika